Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2020 14:49

Найбільший заказник з часів незалежності буде створено в Києві

Депутат Київради, член екологічної комісії Київради

На найближче пленарне засідання Київської міської ради буде винесено проект рішення про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення "Золотий ліс", орієнтовною площею дві тисячі гектарів.

На найближче пленарне засідання Київської міської ради буде винесено проект рішення про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення « Золотий ліс». Даним проектом передбачається оголосити заказник на території лісових кварталів Межигірського та Пущі -Водицького лісництв. Орієнтовна площа – дві тисячі гектарів, що робить його найбільшим заказником , створеним в Києві з часів незалежності.

Найбільші площі займають дубово-соснові ліси та на невеликій території є болота. На цій території є низка рослин, що занесені до Червоної книги, як сон чорніючий та сон широколистий, а також мешкають 6 видів червонокнижних метеликів та цілий ряд рідкісних тварин та комах, які знаходяться під захистом Бернської конвенції. Наукове обґрунтування було підготовлене працівниками Київського еколого-культурного центру, які вже мають на своєму рахунку створення 60 об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) та 420 по всій Україні

Величезний рекреаційний ресурс цієї місцевості давно приваблював відомих історичний особистостей. Крім того, дикий густий ліс свого часу надихав Лесю Українку, Миколу Гоголя, Льва Толстого.

Після Другої світової війни тут любила відпочивати партійна еліта. Відомо, що в кінці 1940-х років Микита Хрущов підписав спеціальну постанову про виділення в охоронювані курортні ліси "золотого" лісу навколо Пущі-Водиці. Так, до 2000-них років ці території вважалися курортними охоронними лісами. Поки у 2001 році не був прийнятий новий варіант Лісового кодексу України, у рамках якого була скасована в принципі така категорія як курортні ліси і почалася, як забудова елітними маєтками, так і масові вирубки.

У чому ж унікальність лісу Пуща-Водиці? І чому його часто називають "золотим лісом"? Бо саме на його території широко представлені двохсотрічні так звані "золоті", сосни. При цьому таких лісів у Київській області, окрім заказника Дзвинковский у Васильківському районі, вже немає, бо їх усі вирубали.Перший крок для збереження унікального лісу було зроблено, коли Київрада за моїм поданням прийняла безстроковий мораторій на суцільну вирубку в липні 2018 році через катастрофічні рубки , які проводилися останні 15 років. Згідно даних Global Forest Watch (міжнародної системи моніторингу , яка дозволяє відслідкувати вирубки в будь-якій точці планети) в міських лісах було вирубано близько мільйону дерев, а в самій Пущі близько 10 відсотків території.

Потрібно розуміти, що справжній ліс - це дикий ліс. Звичайно, люди можуть висадити новий, але це вже буде зовсім інша історія. По-друге, знадобиться щонайменше 100 років , щоб це стало справжнім лісом, а щоб він став "золотим" з віковими соснами, знадобиться щонайменше 200.

Окрім вирубок дані ліси страждають і на скандальні виділення землі, в результаті якого вирубуються значні площі і виростають численні маєтки за високими парканами . Зважаючи на всі перераховані загрози, ми і подали проект рішення, який унеможливлює будь-яку капітальну забудову, інтенсивну господарську діяльність, але в той же час зберігає унікальну флору та фауну, якою зможе насолоджуватися кожен киянин. І ми сподіваємося, що наше рішення об’єднає сесійну залу і унікальне місце буде збережено для нас та наступних поколінь.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]