Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2019 17:16

В прохідній частині жодної політичної сили немає екологів - експертів

Депутат Київради, член екологічної комісії Київради

Передивившись всі списки, а саме прохідну їх частину, я не побачила жодного фахівця-еколога.

Передивившись всі списки, а саме прохідну їх частину, я не побачила жодного фахівця-еколога. В нас є: антикорупціонери, військові, медики, співаки, а от екологів чи людей дотичних  немає взагалі. Правда, є люди , які говорять, що будуть займатися екологією, але в їх активі немає реальних здобутків в цій сфері. 

Мені дуже важко зрозуміти чому в нас залишилася совкова психологія, що екологія – це якісь пташки, рибки та квіточки, і при цьому більшість не бачить повну картину, що екологія – це те, що ми п’ємо, їмо та чим дихаємо. Це стосується кожного із нас, це стосується наших дітей, бо саме від екології залежить наскільки буде здорова наша нація. 

Мені дуже сумно спостерігати, коли лідер нової партії, яка мені насправді дуже імпонує, запускає абсолютно популістські ролики щодо вирубок в Карпатах. З хештегом швидкі зміни вони приїжджають в Карпати і саджають модрину. Я не проти висадки дерев, але це все треба робити  розумно. По-перше, хто саджає модрину влітку? Вона ж засохне. Дерева саджають або ранньою весною, або наприкінці осені. По-друге, які це швидкі зміни? Для того, щоб виріс справжній ліс  потрібно 60-100 років! Тому потрібно насамперед зберігати те, що є, бо зважаючи з якою швидкістю вирубуються ліси та знищується біосфера, у спадок нашим дітям ми можемо залишити тільки Червону книгу. 

От до прикладу, Албанія ввела багаторічну заборону на виробку дерев для промислових цілей. Порушникам заборони загрожує до 10 років в’язниці. Просто для інформації, Албанія – це одна з найбідніших країн Європи. Чомусь там є розуміння, що ліси – це надзвичайно цінний ресурс, а в нас єдине, що зробила влада до цих пір - це проста констатація фактів щодо катастрофічної вирубки Карпат. Десь в стінах Верховної Ради валяється законопроект про введення мораторію на вирубку на схилах Карпат. До цих пір, ліси в нас сприймалися як «вертикально стоячі дошки», не розуміючи, що масова вирубка  лісів призводить до змін клімату, до висихання річок та боліт, тобто ті зміни, які можуть перетворити Україну із зеленої та квітучої на напівпустелю. 

Так до прикладу, Київ – це  єдине місто, де було введено безстроковий мораторій на суцільні санітарні вирубки. Пишаюся тим, що я була автором даного рішення. В Києві та в інших містах, під виглядом санітарної вирубки відбувається комерційна заготівля деревини, а пошкоджені та аварійні дерева так і залишаються в лісі. За даними міжнародної організації Global Forest watch, яка дозволяє побачити вирубку в будь-якій точці планети за допомогою аерокосмічних зйомок, в Києві за останні 15 років було вирубано мільйон дерев. Мені знадобилося півтора роки, щоб провести дане рішення, бо був шалений супротив лісників та інших “зацікавлених” сторін , а у всіх інших містах України так і продовжують вирубувати незаконно щодня. 

Повертаючись до ролику про висадку модрини в Карпатах, якби наші лідери партій мали в активі екологів чи хоч якихось експертів, то вони б знали, що висадка монолісу – це дуже погано, бо це сприяє розповсюдженню короїда. 

І на завершення, в Європі основними пріоритетами є зараз два питання - це міграція і екологія (кліматичні зміни), тобто європейці розуміють важливість даного питання. Коли таке розуміння з’явиться і в наших владних кабінетах? Нам та нашим дітям - це важливо знати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]