Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2019 14:34

Реклама в Сумах: робота над реформою триває

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

Ринок здатен працювати стабільно і регулювати сам себе за двох умов: ухвалення чітких і зрозумілих правил та вільної й цивілізованої бізнес-конкуренції.

«Всякому городу нрав и права» – рядки, написані українським філософом у XVIII столітті – це не тільки гімн свободи, а й порада жити з розумом і згідно зі своїм сумлінням. Це своєрідне нагадування і пересторога мерам українських міст від Григорія Сковороди. Адже вони встановлюють багато з тих правил, за якими міста живуть. Вони мусять не тільки забезпечувати городян комунальними благами цивілізації, а й дбати про те, як ці міста виглядатимуть у ХХІ столітті. Правильно організоване міське середовище має дарувати людям комфорт, а бізнесу – можливість розвиватися. 

Як організувати міський ландшафт, почали думати архітектори ще в сиву давнину. Сьогодні європейці, тобто ми з вами, послуговуємось ідеями, що випробували будівельники міст у Давній Греції та Римі. І мова йде не лише про планування вулиць чи такі зручності, як водогін і каналізація. Важливо і те, як у місті працює зовнішня реклама. Адже суть цього двигуна прогресу в тому, аби бути корисним і зручним джерелом інформації для городян. У давньому Римі розуміли, як це важливо, тому спеціально із цією метою відводили для оголошень певні місця. В Україні ж починаючи з буремних 1990-х і до відносно недавнього часу ця галузь розвивалась де-факто без чітких правил, як, зрештою, і багато чого іншого. Тому міські вулиці мають хаотичну наповненість як інформаційними, так і іншими об’єктами. Деякі міста вже розробили або починають розробляти власні Правила і Схеми розміщення рекламних конструкцій.

Хочу сподіватися, що місто Суми піде в правильному напрямі і скористається найкращими прикладами цивілізованого розміщення рекламних конструкцій на своїх вулицях. Добре, що місцева влада прагне зробити місто красивим, а умови для бізнесу – прозорими. Ринок здатен працювати стабільно і регулювати сам себе за двох умов: ухвалення чітких і зрозумілих правил та вільної й цивілізованої бізнес-конкуренції. Втручання влади потрібне тільки в одному випадку – коли розробляють й ухвалюють Правила і Схема розміщення рекламних конструкцій. Звичайно, без консенсусу із громадою й операторами в цій справі не обійтися. Проте далі бізнес почне працювати сам за ухваленою Схемою і наповнюватиме міську скарбницю доходами. Важливо, аби вже після затвердження Правил та Схеми влада не втручалася, намагаючись у ручному режимі регулювати процеси. Адже тоді може вийти така ситуація, як у Дніпрі. Коли правила ніби є, але працювати на ринку можуть лише близькі до мерії компанії. А тих операторів, які добросовісно працювали роками, просто витискають із місцевого ринку, аби на їх місце завести нових гравців. Тому дуже важливо, щоб у Сумах врахували помилки і не дали образити тих підприємців, які давно тут працюють.

Цивілізований і відкритий ринок реклами – це не тільки гарні та впорядковані вулиці. Це здоровий бізнес-клімат. Тільки в таких умовах підприємці будуть інвестувати в місто і створюватимуть стабільні робочі місця. Городяни отримають упорядковані від зайвих щитів вулиці, а скарбниця – додаткові доходи для розвитку громади.

Я щиро підтримую прагнення міської влади навести лад у Сумах. Асоціація вже провела низку зустрічей із місцевою владою й операторами. Ми виступаємо експертами, аналізуючи ті проекти документів, які стануть Правилами і Схемою розміщення зовнішньої реклами в Сумах. У нас є досвід, аби підказати, як правильно інтегрувати рекламні конструкції в міський ландшафт, щоб це було безпечно і зручно для городян. Ми маємо гарний приклад схожого консенсусу влади, громади й операторів у столиці, які за останній рік докорінно змінили рекламу в місті. Тому щиро хочемо, аби Суми змогли так само впорядкувати рекламу на своїх вулицях із допомогою Асоціації. Ми разом маємо не тільки створити цивілізований ринок, а й зберегти естетичний вигляд цього давнього і красивого міста на сході країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]