Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.07.2021 15:22

Принципи та компроміси антимонопольної реформи

Голова Рахункової палати

Днями узгоджений пакет поправок до №5431 передали авторам і їх вже зареєстровано у парламенті

Упродовж двох тижнів навколо Антимонопольного комітету вирували експертні пристрасті. Професійна спільнота висловлювала застереження щодо проголосованого парламентом у першому читанні законопроєкту №5431. Документ є першим етапом антимонопольної реформи, яку наразі впроваджують в Україні.

Нагадаю, що чинне конкурентне законодавство визначають три основні закони, наймолодшому з яких – більш 20 років. Експерти Комітету долучилися до опрацювання документу перед другим читанням разом із бізнес-асоціаціями та міжнародними партнерами. Днями узгоджений пакет поправок передали авторам проєкту. Їх вже зареєстровано у парламенті.

Коротко наведу головні пропозиції:

- чітко визначити підстави для перевірок юридичних осіб органами АМКУ;

- запровадити інститут понятих у ході процесуальних дій під час перевірок юридичних осіб;

- рішенням АМКУ надати статусу виконавчих документів;

- вилучити з документа норми про перевірки житла чи володіння фізичних осіб, а також – щодо нічних перевірок. За відсутності чітких критеріїв таких перевірок існують ризики порушення громадянських прав.

- окремими змінами удосконалюються правила перевірок, визначаються процесуальні права й обов’язки сторін, порядок опечатування приміщень, арешту й вилучення майна.

- наполягаємо на виключенні норми про відповідальність за неявку представників суб’єкта господарювання для надання пояснень.

- пропонуємо чіткіше визначити підстави для залишення заяв без розгляду, зокрема прибрати норму про "пріоритет" як один із критеріїв. До речі, саме вона є маркером європейського конкурентного законодавства. Втім, її не варто у нас впроваджувати, доки українські реалії не передбачатимуть можливість заявника захистити права в іншій інстанції, у разі відмови Комітету.

На мій погляд, у процесі узгодження формату запропонованих змін із ключовими стейкхолдерами Комітет виявив максимальну налаштованість на компроміс.

Утім, для нас є принципові питання. Приміром, новація про відшкодування збитків у одинарному розмірі. Ця норма відповідає Директиві ЄП та Ради 2014/104/ЄС від 26.11.14, де рекомендовано відшкодовувати саме збитки у завданому обсязі, зменшуючи таким чином тиск на бізнес. Адже реальним покаранням та пересторогою на майбутнє є штраф, який АМКУ накладає на порушника.

Для Комітету першочерговим завданням є відновлення "status quo". У цьому випадку – вільної конкуренції на ринку, що була наявна до вчинення порушення. Натомість багаторазове відшкодування створює благодатний ґрунт для зловживань. Ми в АМКУ сотні разів стикалися із цим явищем у процесі оскаржень рішень у сфері публічних закупівель. Тому вважаємо, що від такої позиції виграють усі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]