Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2016 09:45

Законодавча перешкода на шляху завершення довгобудів

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

У столиці є кілька історій довгобудів зі щасливим кінцем, коли об'єкт, який не спромоглася добудувати одна будівельна компанія, завершував інший забудовник. Це найвдаліший варіант вирішення проблеми недобудов. Інвестори отримують довгоочікуване житло, міст

У столиці є кілька історій довгобудів зі щасливим кінцем, коли об'єкт, який не спромоглася добудувати одна будівельна компанія, завершував інший забудовник. Це найвдаліший варіант вирішення проблеми недобудов. Інвестори отримують довгоочікуване житло, місто знімає з балансу існуючий проблемний об'єкт, а будівельна компанія отримує прибуток і репутацію соціально відповідальної організації. Однак з набранням чинності ряду законодавчих норм з'явилася перешкода для реалізації такого сценарію.

Як відомо, 1 січня 2015 року в повному обсязі вступили в силу частини 3 і 4 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно з якими забороняється передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території (ДПТ), а також зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування та/або детальному плану території. Таким чином, відтепер для початку процедури землевідведення або зміни цільового призначення ділянки девелоперам необхідно розробляти ДПТ.

Крім того, важливо відзначити, що проекти ДПТ підлягають обов'язковому обговоренню у формі громадських слухань.

В цілому це дуже позитивні зміни, однак на розробку планів потрібен час. Зокрема, під час круглого столу, який організувала Асоціація інвестор житла для обговорення проблеми незаконного будівництва, заступник голови Департаменту земельних ресурсів КМДА Юрій Кулаковський звернув увагу, що на даний момент тільки для 10% території столиці розроблені ДПТ. Незважаючи на те, що розробка цієї документації йде активними темпами подекуди виникають складнощі на етапі обговорення і затвердження планів з громадськістю. Проте саме погодження громади є ключовою вимогою. Останнє слово має бути за жителями міста, а не великого б ізнесу. В іншому випадку плани ДПТ ризикують стати скандальними і в майбутньому це може призвести до конфліктних ситуацій.

У той же час результати переговорів з постраждалими інвесторами деяких ЖК та представниками будівельних компаній свідчать, що шанси і потенціал для збільшення позитивних історій з недобудовами є. Таким чином, перед владою міста в особі Департаменту містобудування та архітектури КМДА як замовником розробки детального плану території виникає більш ніж актуальне завдання: розробити якісні ДПТ в максимально стислі терміни для продовження розвитку будівельного сектору, а також можливості вирішувати проблему довгобудів та знижувати існуючу соціальну напругу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]