Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2022 13:58

"Зрада" в лісовій галузі відміняється

Підприємець-лісопереробник

Спростування міфів довкола реформи лісгоспної системи України.

Останнім часом в ЗМІ та в соцмережах поширюють масову дезінформацію, яка спрямована проти реформ лісового господарства. Більше того, ціла бота-ферма активно розганяє "зраду" серед населення України (хто і чому? - Матеріал про це уже оприлюднювався раніше).

Доходить до абсурду, ніби ліси хочуть «приватизувати», а лісове господарство прагнуть захопити майже інопланетяни.

Ситуація комічна, однак, коли такі очевидно деструктивні інформаційні наративи проти реформ системи лісгоспів ретранслюють народні депутати України, сміху мало.

Виникає необхідність популярно роз’яснити чому і що саме хочуть змінити в лісгоспній системі державного господарювання.

Днями Міністр економіки оприлюднила статтю, в якій чітко розвінчує найбільш поширені міфи, наприклад,  про начебто заплановану приватизацію лісів.

По-перше. На думку уряду, лісгоспи можуть мати прибутки вище вартості капіталу, адже вони мають стратегічну конкуренту перевагу над усіма іншими за рахунок доступу до обмежених ресурсів (лісів). Тому ніхто ліси приватизувати не збирається, а от зробити їх генераторами реальних прибутків на користь держави якраз на часі.

По-друге, держава планує й надалі володіти комерційними підприємствами, зокрема, у лісовій галузі. У якій формі? Найкраще тоді, коли держава є акціонером. Мета такого володіння проста – отримувати прибуток через дивіденди. 

Також Юлія Свириденко спростовує медійно "роздуті" противниками реформ тези про ніби катастрофу лісової галузі через «монополізацію», «корпоратизацію» лісгоспів.

фото з сайту: https://eadaily.com/ru/news/2021/12/17/turciya-yavlyaetsya-odnim-iz-vazhneyshih-strategicheskih-partnyorov-ukrainy-sviridenko

По-перше, найкращі світові практики доводять, що для досягнення максимальних дивідендів необхідно розділити володіння бізнесом (роль акціонера) та управління бізнесом (роль менеджменту). А отже, створення ДП «Ліси України» та подальша корпоратизація є правильним та коректним рішенням щодо ефективного управління держвласністю.

По-друге. Бізнесом повинні займатися приватні компанії, адже органи влади в більшості випадків не можуть конкурувати з приватною підприємницькою ініціативою. Отже, ймовірність ефективного перероблення деревини на базі державних лісгоспів сумнівна. Також це пояснює, чому обробка держпідприємствами деревини перетворилася на так звану «схему» «державної переробки лісу», а не на успішні кейси господарювання.

По-третє:  Чому потрібно повністю впроваджувати систему корпоративного управління? Для того, щоб менеджмент контролювали не чиновники (тобто, щоб не було «ручного» управління лісовим господарством), а члени наглядової ради, серед яких більшість – мають бути незалежними. 

По-четверте. Держава не здатна контролювати всі аспекти життя людей і господарської діяльності, якщо тільки вона не перетворюється на авторитарну систему.  Частина населення все ще перебуває під впливом радянських наративів про сильну державу в економіці, тому вимагають збереження системи державних підприємств. Звідси й такий супротив реформам, який спрямований на медійне підбурювання населення до недовіри реформам та формування наративу «зради» в лісовому господарстві.

По-п’яте. Ключовим є домінуючий мотив для розвитку економіки та господарства загалом – отримання прибутку. Немає мотиву – немає результату. Тому в довгостроковій системі капіталізм перемагає і сприяє кращим суспільним результатам, адже він дає особистий мотив. 

По-шосте. Створення, існування і, нарешті, падіння радянської системи довело – ігнорувати приватну власність, підміняти підприємництво державою у довгостроковій перспективі неможливо. 

Віце-Прем’єр-міністр, Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров також підтверджує: «…Коли в твоїй … країні … корупція, немає свободи, люди, які створюють технології, не можуть розвиватися.  Газпром 100 мільярдів доларів коштує, Tesla – 700 мільярдів. Технологічні компанії дорожчі, там додаткової вартості більше. Але я не вірю в технологічний прогрес на корупційній базі та при відсутності ринкової економіки».

Висновки? 

У державній власності мають залишитися не більше 100 підприємств загалом в Україні у всій економіці, причому більшість з них будуть у підпорядкуванні Кабінету Міністрів України. Серед них має бути ДП "Ліси України"

Всі вони мають бути перетворені на акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповідальністю

Необхідно максимально згуртовуватися над реформами лісової галузі, зробити її максимально ефективною в умовах воєнного часу!

Мова йде про національну економічну безпеку та можливість збільшити надходження  до бюджетів різних рівнів додаткових десятків мільярдів гривень через ефективне використання лісових ресурсів.

Необхідно припиняти політичні, медійні та організаційні маніпуляції, адже, певне, вперше в історії лісового господарства уряд намагається забрати в лісгоспів тіньові прибутки та спрямувати їх до бюджетів, а не гаманців спритників!

Отже, видихаємо, «зрада» у лісовій галузі відміняється.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]