Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2022 09:59

Інформаційні диверсії чи корупційні "розбірки" в умовах війни?

Підприємець-лісопереробник

Хто і як чинить опір реформам у лісовій галузі?

Лісова галузь до війни, на жаль, і зараз лишається однією із найбільш корумпованих, де мільярди від щорічного обороту лісосировини за різними інтелектуальними «схемами» контролює група корумпованих чиновників та пов'язаних з ними осіб.  

Найпоширенішими зловживаннями в лісовій галузі та проблеми, з якими зустрічалися деревообробники,  можна узагальнити до таких: 1) продаж лісу взаємопов’язаним з лісівниками особам за цінами, в декілька разів дешевшими ринкових, 2) «схема» так званої державної переробки лісу на базі державних лісгоспів, коли перероблений ліс експортується також за заниженими цінами, 3) експорт за «прямими» контрактами дров’яної деревини за заниженими цінами, в переважній більшості лісгоспами АПК.

Війна спонукає державу шукати внутрішні резерви для оборони та водночас переосмислювати ефективність довоєнного використання ресурсів, в тому числі – лісових. Однак, зустрічає запеклий опір на цьому шляху.

Деревообробники підтримують курс  Голови Держлісагентства щодо реформ лісового господарства. А саме - 100% продаж обробленої лісгоспами та необробленої деревини лише через відкриті та прозорі аукціони, а також про оцінку діяльності чиновників-лісівників через коефіцієнт корисної дії.

Саме про такі кроки оголосив нещодавно очільник лісової галузі Юрій Болоховець.

Відразу активізувался віртуальна армія ботів (сюди можна відносити фейкові аккаунти та  сторінки реальних осіб, об’єднаних спільним стилем поведінки) розпочала «розганяти» в соціальних мережах маніпулятивну інформацію про «зраду». Про те, що нібито найвищі посаові особи держави: секретар РНБОУ Олексій Данилов, Міністр довкілля Руслан Стрілець та Голова Екокомітету Верховної Ради України Олег Бондаренко тощо хочуть приватизувати ліси в інтересах такого собі пана Юрушева.

Як приклад:

1. https://www.facebook.com/groups/openforest.org.ua/permalink/5139154152868345/?fs=e&s=cl

2. https://www.facebook.com/groups/2245738652321666/permalink/3304532103108977/?fs=e&s=cl

3. https://www.facebook.com/groups/1063372320361950/permalink/5519730981392706/?fs=e&s=cl

4. https://www.facebook.com/groups/1741392752650172/permalink/4998937830228965/?fs=e&s=cl

5. https://www.facebook.com/groups/264255147617689/permalink/1001918603851336/?fs=e&s=cl

Але давайте звернемо увагу на те, що ж це за інтернет-армія та хто сіє розбрат, маніпулює в публічному інформаційному просторі?

Серед усіх персонажів увагу привернули такі собі панянки (інтернет-агенти) «Іванна Благовісна», «Світлана Шестакова», які найбільш активно поширюють дезінформацію в інформаційному просторі. А таких як вони – десятки, якщо не сотні, хто займається дестабілізацією ситуації в природоресурсній  галузі.

 Примітно, що навіть профільний лісовий інформаційний інтернет-ресурс «Openforest» наводить слова деякої «Іванни Благовісної» в якості джерела інформації про нібито «приватизацію» лісів в Україні.

Отже, хто ці всі особи, які, на мою думку, поширюють фейки і займаються дезінформацією в умовах воєнного часу?

Прямі та опосередковані ознаки дають підстави вважати, що суб’єкти, які сьогодні в інтернеті розганяють фейки нібито про "приватихзацію" лісів , цілком спрямовані проти реформ в лісовій галузі та проти наведення ладу та \ частиною добре організованої мережі ботів з метою впливу на суспільну думку.

Схоже, що бота-ферму організували корумповані чиновники-лісівники та пов'язані з ними особи задля формування потрібного порядку денного в інформаційному просторі. Для чого? Напевне, для того, щоб зберігати можливість розкрадати лісові ресурси в багатомілярдних масштабах навіть під час війни. Інше можливе пояснення – ворожа неприхована діяльність агентів спецслужб рф.

Цікаво, що особи, які поширюють маніпулятивні дописи, спрямовані проти реформ в лісовій галузі, дуже активно публічно проявляють симпатії до компанії «Бренвель». Випадковість? Принаймні такі висновки можна зробити, якщо перейти до публічної сторінки компанії в Фейсбуці за наступним посиланням -  https://www.facebook.com/BrenvelKovel. Десятки залишених  під дописами вподобайок від осіб з сумнівною інтернет-активністю та численні репости публікацій цієї компанії особами на кшталт «Іванна Благовісна» та «Світлана Шестакова» тощо виглядають, як мінімум – красномовно, а, як максимум – дуже підозріло.

Одна із них – «Світлана Шестакова», яка поширює ідентичні з «Іванной Благовісною» маніпулятивні тексти, спрямовані проти реформи лісової галузі. До речі, схожа манера поведінки, дописів, коментарів тощо більшості інтернет-користувачів, що поширюють спрямовані проти реформ лісової галузі інформаційні маніпуляції, можуть вказувати на єдиний центр підготовки та поширення  дезінформації.

Інформаційний агент «Благовісна» ще зовсім недавно переймалася питанням захисту так званої «державної переробки» лісу лісгоспами, поширювала наративи про мовляв користь для системи та лісової галузі в цілому того, що державні підприємства хай і приймають участь у багатомільярдних «схемах», однак дають роботу людям, платять зарплати і таке інше.

На запитання про її можливі взаємозв'язки з компанією «Бренвель» (яка вірогідно також співпрацює з лісгоспами щодо «державної переробки»), «Іванна Благовісна» прибрала її лайки з дописів компанії (про що свідчать відповідні скрін-шоти).

Мова йде про допис компанії «Бренвель» від 24 листопада 2021 року.

Разом з тим, почала виправдовувати свої дії чомусь громадянством України (!?).

Хоча сліди інформаційної взаємодії згаданих осіб зберіглися!

А ще дуже підозріло, що та ж сама особа «Іванна Благовісна» під час активності у соціальній мережі Фейсбук використовує технологію VPN, що може вказувати або на її приналежність до мережі бота-ферм, або ж, що це – ворожий агент рф, який вчиняє диверсійні інформаційні акти на теренах України.

При цьому, цікавий факт, що боти також іноді піарять чомусь деяких топ-чиновників-лісівників.

1. https://www.facebook.com/groups/1092056614221500/permalink/4136988996394898

2. https://www.facebook.com/groups/1092056614221500/permalink/4428273907266404/?fs=e&s=cl

Це лише вершина айсбергу інформаційної війни, яку імовірно влаштували чиновники-лісівники вищому керівництву держави задля збереження корупційних багатомільярдних потоків  в лісовій галузі під час справжньої війни з окупантами,  або підривна робота ворожих спецслужб в інформаційному полі (адже при чому тут секретар РНБО України Олексій Данилов до «приватизації» лісів???).

Отже, виникає багато неприємних запитань, наприклад, що відбувається у лісовій галузі України в умовах війни? Хто і чому сьогодні організовує та проводить інформаційні війни, які спрямовані проти реформ лісового господарства? Та хто стоїть за багатомільярдними інтелектуальним схемами лісової галузі? Відповіді на ці та інші життєво важливі для економіки України питання мають знайти правоохоронці.  

Не виключаю, що такі інформаційні війни, так само, як і втілення різних інтелектуальних багатомільярдних «схем», які підривають економічну безпеку України, організовуються агентами кремля.

Президент України Володимир Зеленський 09.06.2022 року заявляє, що: «Ми не можемо собі дозволити тіньову частину економіки». Але навіть маленький описаний приклад показує, як чиновники та пов'язані з ним особи чи, можливо, ворожі спецслужби, чинять запеклий інформаційний опір реформам. Варто нагадати, що телеграм-канал «Легитимный», який, за даними СБУ, керується спецслужбами Росії, час від часу, оприлюднював повідомлення на «лісову» тематику зі схожими наративами, які поширює інтернет-армія ботів сьогодні.

Отже, або це корупціонери додумались захищати багатомільярдні «схеми», нехтуючи навіть інстинктом самозбереження (певне, не сильно вірять у незворотність покарання), або це ворожі агенти продовжують себе зухвало поводити в українському інформаційному просторі, адже не зустрічають належної протидії?

Чому можна прийти до таких невтішних висновків? Саме сьогоднішня  інтернет-«армія» ботів, яка ще зовсім нещодавно захищала багатомільярдну «схему» «державної» переробки лісу, взялися активно протидіяти реформам лісової галузі в інформаційному просторі. Схоже, що агенти корупції чи спецслужб росії хочуть і надалі контролювати корупційні багатомілярдні потоки кешу, чинити розбрат та знищувати економічні основи нашої державності. Як? Спрямовувати багатомірну користь від використання природних ресурсів, в тому числі – лісів, на жаль, не до бюджетів та державних підприємств, а до кишень недобросовісних спритників.

Хочеться сподіватися, що правоохоронці перестануть виконувати замовлення корупціонерів, а займуться реальною боротьбою зі «схемами» та інтелектуальною корупцією. Всі ресурси України мають працювати виключно на  посилення обороноздатності України у всіх сферах.

І коли, зрештою, ворожі агенти відчують відповідь українських правоохоронців та зрозуміють, хто ж на нашій землі справжній господар? Лише останні фахово можуть відповісти суспільству про те, що зараз відбувається в лісовій галузі – інформаційні диверсії чи корупційні «розбірки» в умовах війни?

Бізнес дуже чутливий до атмосфери в державі. Отже, якщо відсутні нагальні реформи та навіть війна не змушує змінювати систему управління ресурсами, то за що гинуть наші хлопці? Невже за право красти чиновникам та наближеним особам через інтелектуальні багатомільярдні «схеми»?  Найсильнішою мотивацією для бізнесу працювати в умовах війни є те, що реформи втілюються тут і вже, без повернення до довоєнних корупційних практик.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]