Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2021 14:07

Сліди "лісових операцій" або документальні підтвердження "законних схем" торгівлі лісом?

Підприємець-лісопереробник

Чому важливо запровадити ефективий громадський контроль за багатомільярдним ринком деревини і де найбільші корупційні зловживання?

На початку 2021 року нарешті надійшли відповіді на запити про надання доступу до публічної інформації від лісгоспів Рівненщини щодо їхньої торгівлі необробленими лісоматералами на майбутній період.

Легальні торгові маніпуляції під час продажу деревини рівненських лісівників за участі волинян вразять навіть обізнаних з сучасними проблемами лісового господарства осіб.

Трохи передісторії.

Відомий у певних колах лісівників, лісопереробників та активістів Данило Маландій має відношення то Товарної біржі у формі ТОВ «УТЕсистем» (код ЄДРПОУ: 4358144). Зазвичай, через цю платформу лісгоспи здійснюють зручну і комфортну торгівлю для «потрібних» покупців.

До слова, Маландій позиціонує себе активістом, правдолюбом тощо, який обізнаний з проблемами лісової галузі та знає шляхи їх вирішення. Мало кому на думку спаде, що такий собі публічний активіст-правдолюб може бути причетним до легальних «схем» продажу лісу за заниженими цінами.

Всіх все влаштовувало, справи йшли досить непогано до тих пір поки я, Місюра Олександр, та інші учасники ринку деревини не виявили таку активну торгівлю лісопродукцію за заниженими або комфортними цінами. Відповідно, цієї біржою почали користуватися не тільки «потрібні» учасники,  а й інші. Заявляються на лоти з деревиною, ціни на яких суттєво відрізняються від ринкових в сторону їх зменшення і створюють реальну ринкову конкуренцію.

Зрозумівши, що легальні «схеми» викриті, адміністрація біржі і лісівники, "потрібні" покупці досягли, на мою думку, антиконкурентної змови і почали вимагати 100% оплати  гарантійного внеску наперед від добросовісних учасників ринку деревини. Тобто, вимагається перед початком аукціонів, щоб кожен учасник торгів оплатив товар наперед попри те, що невідомо, хто ж виграє аукціон. В деяких випадках мова йде про мільйони гривень.

Погодьтеся, що для будь-якого деревообробника одномоментно вивільнити мільйони гривень з обігових коштів  і спрямувати їх до біржі лише за право прийняти участь у аукціоні – це своєрідне ноу-хау українського ринку деревини.

Швидше за все, такими недобросовісними діями розраховували легально унеможливити участь будь-яких добросовісних деревообробників у торгах необробленими лісоматеріалами через біржу пана Маландія.

Така антиконкурентна змова на ринку деревини стала причиною початку розслідування Антимонопольним комітетом України вищевказаних подій на предмет відповідності ринковим правилам торгівлі та чинному антимонопольному законодавству України.

Слід відзначити, що аналіз публічних даних може вказувати на те, що ТОВ «УТЕсистем» є фінансово-господарські проблеми. Чи не через те, що менеджер з Данила Маландія неефективний? Дивне інше, маючи доступ до тіньового ринку деревини, відповідно, додаткові джерела дохідності поза конкуренцією, керівництво біржі не змогло виконувати елементарні функції управління поточною діяльністю. Бо інакше, як можна пояснити створення іншої організації, взамін попередньої?

Чи не тому пан Маландій вдається до створення нової юридичної особи ТОВ «УТЕсистем+» (ЄДРПОУ: 4399018), яка береться обслуговувати торговельну площадку замість попередньої компанії. Своєрідний спосіб почати біржову торгівлю лісом з чистого аркушу і позбавитися незручного баласту?

Чому вищевказані деталі важливі Вашої уваги?

ТБ «Суренж» - нова торговельна площадка для обслуговування «тіньового» ринку лісоматеріалів?

У той час, коли ТОВ «УТЕсистем» опинилося під пильною увагою громадськості та контролюючих організацій – лісівники-«схемщики» з різних областей відчули серйозні труднощі! Принаймі, таке складається враження у мене пілся аналізу відомих даних, повязаих з цими подіями. Процес деревообробки лісу є безперервним, адже ті лісопереробники, які користуються послугами «тіньового ринку» деревини, не можуть собі дозволити зупинку виробництва або швидку переорієнтацію на закупівлю лісу за ринковими цінами. Отже, для учасників «тіньового» ринку деревини такі різькі коливання загрожують втратою бізнесу. Чому? Змінюється собівартість готової продукції в сторону її здорощання, зникає прибуток і навіть виникають збитки.

Виручити в цій ситуації і задовольнити попит «тіньового» ринку деревини, на мою думку, взялися волиняни, що причетні до Товарної біржі «Універсальна-Полісся». Зокрема, керівник згаданої торгівельної площадки Володимир Макарчук співпрацює з Товарною Біржою «Суренж» про що згадується на сайті торгівельної площадки.

Видається так, що «досвідчені» колеги-торгівці з Волині взялася допомогти з організацією торгівлі лісом у сусідній Рівненській області, поки легальні «схеми» торгів через «УТЕсистем» пана Маландія тимчасово вийшли з ладу.

Спільна «лісова операція»  волинян з рівненськими лісовими господарствами розпочалася 14 грудня 2020 року і тривала декілька днів.

Десятки тисяч кубометрів майбутньої заготовленої в лісі деревини «продали» лісгоспи Рівненщини (на пів року вперед) за заниженими цінами, імітуючи біржові аукціонні торги. Звісно, участь у них могли прийняти тільки «обрані» покупці і то тільки формально, а «виграти» лоти – призначені «переможці». До речі, ті ж самі "переможці" аналізованих аукціонів "виграли" синхронного лоти майже всіх лісгоспів Рівненщини. Співпадіння? – Не думаю.

На жаль, це є задокументованим прикладом функціонування «тіньового» ринку деревини на теренах України.

Різниця в цінах на 1 м3 деревини під час торгівлі на ТБ «Суренж» подекуди сягає у 500 гривень у порівнянні з ринковою, що переростає у багатомільйонну упущену вигоду державних підприємств.

Середня ціна на деревину класів «С»/«D» склалася 1150 гривень з декількома учасниками, аналогічна деревина на Prozorro. Продажі або ТБ «Рівненська Універсальна Центральна» продається за 1650 гривень і є десятки бажаючих її купити.

Чимало запитань виникає до ролі у таких торговельних «операціях» ДП «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр» (ДП «ЛІАЦ»), яке напряму підпорядкована Державному агентстві лісових ресурсів: чому так відбувається і хто понесе відповідальність?

Адже, без технічної участі та посередництва ДП «ЛІАЦ» такої торговельної «лісової операції» фізично не могло відбутися! Чому ні в кого з посадових осіб державного підприємства, яке технічно контролює торгівлю, ніяких сумнівів і підозр не виникло?

Чому до сьогодні нема жодної офіційної реакції на мої публічні заяві щодо цієї кричущої корупційної ситуації? Також, – не зрозуміло!

Як таке могло трапитися, що в цивілізованій країні з ринковою економікою в 21 сторіччі в «ручному режимі» розподіляються національні багатства – лісові ресурси, а центральні органи державної влади, правоохоронці нічого не бачать? Чи вдають, що нічого не бачать і не знають?

Вкотре зазначу, торгів у формі аукціонів не було: через «тестування» електронних систем ТБ «Суренж» (про тестовий режим зазначається на сайті біржі і усно підтвердили працівники біржі) допустила до торгів тільки потрібних покупців, жодних змагань за ціну, здорової конкуренції у формі підвищення ставок тощо в таких торгах, зрозуміло, не має. Продається все за стартовими цінами.

Знову виникають елементарні питання, на які, на жаль, не має відповідей.

Як формуються на таких торгах стартові ціни, які нижче ринкових? – Не зрозуміло.

Чому лісівники і торгівці продають деревину не на один квартал, а поспіхом реалізують майже піврічні об’єми? – Також важко раціонально пояснити!

До слова, про те, що лісгоспами і товарними біржами безкарно системно саботується виконання Постанови Кабінету Міністрів України №1178 про реалізацію деревини прозоро на відкритих торгах уже висвітлювалось мною в публічному просторі.

Щодо «діяльності» ТБ «Універсальна-Полісся», яку очолює Володимир Макарчук, то з власного досвіду можу стверджувати – умільці наловчилися «організовувати» торгівлю природними ресурсами уже давно з у потрібному їм руслі та з потрібним кінцевими результатами.

Наприклад, не обов’язково самостійно приймати участь у біржових торгах, адже у потрібних ситуаціях і наявного інтересу, біржа зробить усе за вас і надішле готове аукціонне свідоцтво! «Сервіс», так би мовити, на тіньовому ринку деревини також не стоїть на місці, а активно розвивається.

Які висновки можна зробити?

Не зважаючи на спроби найвищого керівництва держави впроваджувати реформи в різних галузях, в тому числі,  в лісовому господарстві – «тіньовий» ринок лісу «процвітає».

Цьому сприяють інтелектуальні «схеми» продажів деревини, вигаданих корумпованими чиновниками-лісівниками та відсутність належної кадрової реформи. Такі деструктивні для економіки процеси, ймовірно, обслуговують різні біржі, такі як: ТБ «Універсальна-Полісся», ТОВ «УТЕсистем», ТОВ «УТЕсистем+», ТБ «Суренж», інші дотичні організації та органи державної влади, їх службові та посадові особи.

За формою – все легально, адже використовуються шпарини в недосконалій системі законодавства, які регулюють процеси продажу деревини, а по-суті – це «дерибан» лісових ресурсів, об’єктів права власності українського народу під виглядом псевдо дбайливої опіки лісників над зеленими насадженнями України.

Публікую для суспільства і всіх заінтересованих осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронців «сліди» «лісових операції» з документальним підтвердженням маніпуляцій: коли все, начебто, законно, однак, по-суті, є неефективним використанням природних багатств. Втрати для суспільства і держави неймовірні, нажаль, можуть досягати мільярдних розмірів.

В цьому контексті виглядає доречним наміри і намагання Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України забезпечити 100% продажів заготовленого необробленого лісу через відкриті і доступні для всіх аукціони.

Як можна це реалізувати? – Можливий варіант вирішення – шляхом прийняття Проєкту Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 року №1178», підготовленого командою Міндовкілля.

В протилежному випадку, загубимося у тисячах формальних відписок лісгоспів та обласних управлінь лісових та мисливських господарств про  успішні досягнення лісового господарства, які вражаючими виглядають тільки на папері, а в реальному житті – хаос, занепад і розкрадання народних багатств.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]