Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2024 17:18

Гарантії походження – інструмент для покращення ситуації на ринку ВДЕ

Адвокат, партнер Юридичної компанії "Альтело"

Гарантії походження останнім часом почали часто фігурувати в експертних обговореннях, оскільки відбулись відповідні законодавчі зміни щодо регулювання цього питання.

Власне питання впровадження гарантій походження є справді важливим для ринку, а особливо для галузі відновлювальної енергетики, однак воно не є новим для України і вже давно врегульовано в Європейському Союзі.

Зокрема, у 2001 році термін «гарантії походження» був вперше введений Директивою 2001/77/ЄС Європейського Парламенту та Ради про створення сприятливих умов продажу електроенергії, виробленої з відновлюваних енергоджерел, на внутрішньому ринку електричної енергії. Після визначення у вказаній директиві, термін став юридично закріпленим в законодавстві ЄС.

Наразі, поняття гарантій походження та їх обігу визначено Директивою 2018/2001/ЄС Європейського Парламенту та Ради про сприяння використанню енергії з відновлюваних джерел (далі - RED-II), яка розширює використання гарантій походження для всіх енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та дозволяє видавати гарантії походження виробникам, які отримують державну підтримку.

Власне гарантія походження фіксує походження електроенергії і постачальник електроенергії може з наявністю відповідного документу вказувати, що певна частка в об’ємі електроенергії, що поставляється є відновлювальною. Це своєю чергою дозволяє споживачам мати так званий споживчий вибір, обираючи власне своїми грошима ту електроенергію, яку вони підтримують в розвитку, відмовляючись від електроенергії, виробленої із застосуванням викопного палива і як наслідок забрудненням навколишнього середовища.

Якщо говорити про бізнес, а не про споживача, то провідні компанії світу є такими, що дотримуються принципу 100% renewable та використовують лише електроенергію з ВДЕ (Amazon, Google, IKEA і тд.). Однак, очевидною є неможливість просто декларувати вказаний принцип для транснаціональних копаній, а використання відновлювальної енергії має бути підтверджено документально, для чого і застосовуються гарантії походження. При цьому, за неможливості використання, наприклад, в певній країні саме відновлювальної енергії, такі компанії купують гарантії походження, окремо від електроенергії на яку вони були видані та завдяки цьому дотримуються заявлених принципів. Для ілюстрації зацікавленості компаній саме в гарантіях походження як окремих документів можна навести факт, що у 2022 році відбувся запуск загального спотового ринку гарантій походження який відбувся 28 вересня 2022 року, спільно організований Європейською енергетичною біржею (EPEX SPOT), Європейською енергетичною біржею (EEX) та кліринговою організацією European Commodity Clearing (ECC). На першому аукціоні було зареєстровано 26 учасників ринку, а книга замовлень цього нового спотового аукціону відображала сильний інтерес ринку з боку покупців, із зареєстрованими замовленнями на купівлю на обсяг понад 4,5 ТВт-год.

Відповідно обіг гарантій походження може надати можливість залучити додаткові кошти для покриття витрат на підтримку розвитку відновлюваної генерації та підвищити інтерес до «зеленої» електроенергії, як такої, зокрема в нашій державі. Окрім того, з огляду на майбутнє запровадження механізму вуглецевого коригування на кордоні з ЄС (CBAM) - актуальність запровадження обігу гарантій походження є високою і для бізнесу, що займається експортом виробленої продукції. 

В Україні термін «гарантії походження» та особливості видачі і застосування самих гарантій визначався Законом України «Про альтернативні джерела енергії» та постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.2013 № 771 «Про затвердження Порядку видачі, використання та припинення дії гарантії походження електричної енергії для суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії».

Проте, в зв’язку з тим, що механізм гарантій походження хоч і формально був закріплений в законодавстві, однак не працював на практиці та необхідністю актуалізувати регулювання відповідно до Директиви RED-II – влітку 2023 року було прийнято зміни до Законів України «Про альтернативні джерела енергії» та «Про ринок електричної енергії» щодо гарантій походження.

Так, згідно зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та "зеленої" трансформації енергетичної системи України» № 3220-ІХ від 27.07.2023 р., (далі – Закон) гарантії походження мають функцію – підтверджувати, що енергію, на яку вони видані, вироблена з відновлювальних джерел та екологічну цінність електричної енергії.

Загальні особливості обігу гарантій походження відповідно до Закону можна окреслити наступним чином:

- видається гарантія походження на 1 МВт;

- органом видачі є Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг;

- дані про обсяг виробництва вносяться Адміністратор комерційного обліку, яким законодавчо визначене ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО»;

- строк дії гарантії походження складає 12 місяців з дати виробництва електроенергії, на яку гарантій була видана;

- для отримання гарантії обов’язково необхідно зареєструвати свій об’єкт генерації в реєстрі гарантій походження електричної енергії;

- видаються гарантії через реєстр автоматично і лише в електронному форматі;

- право на розпорядження гарантіями походження по тим об’єктам, що отримують «зелений» тариф та мають договори з ДП «Гарантований покупець» та Постачальником універсальних послуг – належить відповідно Гарантованому покупцю та ПУПу. Однак, Законом визначено, що кошти з продажу гарантій походження і ПУПи і Гарантований покупець повинні направляти лише на оплату електричної енергії придбаної у виробників за «зеленим» тарифом;

- гарантії можуть бути передані іншому власнику як в межах одного реєстру, так і за кордон. Безпосередній продаж зазвичай відбувається через біржу, або інший спеціалізований майданчик, а в рамках реєстру особливості купівлі-продажу не відслідковуються, як і факт оплати – гарантія вилучається органом видачі з одного кабінету користувача та передається в інший. Поки не запрацював реєстр гарантій походження електричної енергії не можна достеменно сказати яким чином здійснюватиметься передача гарантій. Також, після запуску реєстру в контексті експорту гарантій походження поставатиме питання уніфікації прийнятих норм до міжнародного законодавства та взаємного визнання гарантій походження, що може відбуватись в рамках участі в AIB-hub (профільна організація щодо торгівлі гарантіями походження) або шляхом укладання відповідних двосторонніх договорів;

- по факту закінчення строку дії гарантій походження, або розкриття інформації за ними – гарантії походження мають бути погашені власником.

Для того аби механізм гарантій походження електричної енергії запрацював необхідно прийняття вторинного законодавства по регулюванню питання. Наразі порядок видачі, обігу та погашення гарантій походження, що має бути затверджений Кабінетом міністрів України, знаходиться на фінальному етапі перед прийняттям. Також необхідним є запуск власне реєстру та вчинення визначених дій для можливості експорту гарантій походження, що додатково займе певний час.

Відповідно, враховуючи актуальність швидшого запуску гарантій походження електричної енергії можливо сказати, що ринок з нетерпінням чекає на всі необхідні додаткові зміни та кроки, які з високою вірогідністю можуть відбутись у 2024 році.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи