Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.05.2018 16:59

Зміни до ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти

Постанову про ЗМІНИ до ЛІЦЕНЗІЙНИХ УМОВ провадження освітньої діяльності закладів освіти ПРИЙНЯТО 10.05.2018 р. Коротенький аналіз постанови (більше у розрізі дошкільної освіти і трохи - середьної)

Постанову про ЗМІНИ до ЛІЦЕНЗІЙНИХ УМОВ провадження освітньої діяльності закладів освіти ПРИЙНЯТО 10.05.2018 р.

В силу постанова не вступила. Вступить після опублікування. Коли відбудеться опублікування – невідомо.

 

Коротенький аналіз постанови (більше у розрізі дошкільної освіти і трохи - середньої)

 

  1. Після вступу в силу постанови, для отримання ліцензії (зокрема для провадження освітньої діяльності у сфері середньої і дошкільної освіти) не потрібні будуть папірці від колишньої СЕС, пожежників, Держпраці. При цьому ВИКОНАННЯ ВІДПОВІДНИХ НОРМ НЕОБХІДНЕ. Пам’ятаємо, що перевірки ніхто не відміняв, а от мораторій на перевірки значним чином відмінено. Крім того, при поданні документів на ліцензію суб’єкт бере на себе зобов’язання щодо забезпечення певних умов.
  2. ФОП може отримати ліцензію на дошкільну освіту. На інші рівні - лише юр.особи або їхні структурні підрозділи.
  3. Окремо виділено забезпечення доступності до навчальних приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

Вимоги щодо доступності до навчальних приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення вводяться в дію під час провадження освітньої діяльності через три роки після набрання чинності цією постановою для закладів освіти, які вже мають ліцензію на провадження освітньої діяльності.

Для закладів середньої освіти забезпечення безперешкодного доступу до будівель, приміщень закладу освіти для дітей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення є обов’язковим, для закладів дошкільної освіти – лише, якщо планується провадження освітньої діяльності для дітей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

За результатами фінансово-господарської діяльності закладу освіти основним видом економічної діяльності повинна бути освітня діяльність.

  1. У сфері дошкільної освіти знято вимогу щодо ліцензованого обсягу. Однак, вимоги відповідності кількісті дітей площам, встановленим чинними ДБН, залишаються. Так само і штат ЗДО має розраховуватися, виходячи з кількості дітей.
  2. Серед закладів освіт відсутній заклад позашкільної освіти (гадаю, це просто баг авторів).
  3. Звертає на себе увагу положення, відповідно до якого заклад середньої освіти або його структурний підрозділ для здійснення освітньої діяльності на певному рівні повинен бути забезпечений не лише приміщеннями, спортивним майданчиком для проведення у достатній кількості занять з фізичної культури, а й їдальнею. Наразі відповідно до чинних норм при відсутності їдальні, харчоблоку у закладі освіти дітей харчують у закладі громадського харчування або поставляються готові страви від підприємства громадського харчування.

 

Загалом, в ліцумовах багато покращень, дерегуляції, усунення існуючих колізій. Разом з тим – простір для зловживань. Наприклад, відсутність вимог щодо підтвердження права користування приміщенням, в якому буде проводитися освітня діяльність, може мати своїм наслідком подання різними суб’єктами заявок щодо провадження діяльності в одному і тому ж приміщенні. Однак, це може бути встановлено під час відповідних перевірок: освітню діяльність необхідно проводити за  місцем провадження освітньої діяльності, вказаним у ліцензії. Також орган ліцензування з поданих документів зможе визначити, що договір оренди приміщення для здійснення діяльності у сфері середньої освіти підлягає нотаріальному посвідченню, а у разі відсутності такого посвідчення договір є недійсним, однак відмовити на цій підставі не зможе.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]