Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2020 14:35

Запорізький міст: місія здійсненна

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури

Добудувати Запорізький міст – це одне із стратегічних завдань, з яким я йшов на посаду Голови Укравтодору.

Історії його будівництва – 16 років. За цей час ціна мосту постійно зростала, як і економічні втрати для міста. Не треба бути інженером, щоб зрозуміти – довго недобудовані мости не стоять.

З чіткою підтримкою Президента та Уряду у нас є реальний шанс завершити цю довгу корупційну історію. Працюємо.

Етап І. Радянські спроби

Проєкт будівництва мостового переходу вперше з’явився у Генеральному плані міста Запоріжжя на 1965-1985. На той час йшлося про з’єднання лівого і правого берега річки Дніпро через острів Хортиця. У 1980 році «Союздорпроєкт» та інститут «Діпроград» розробили техніко-економічне обґрунтування, однак проєкт було відхилено. І тільки у 1987 році було ухвалене рішення про будівництво автомагістралі, яка перетне острів Хортиця у південній частині, поруч із мостами Преображенського.

Так, у часи УРСР ніхто також нікуди не поспішав.

Етап ІІ. Повернення до проєкту у часи Незалежності

У 1997 році проєкт запорізьких мостів через Дніпро з’явився у концепції перспективного розвитку міста Запорізької міської ради. Через 6 років його техніко-економічне обґрунтування ухвалює Кабінет міністрів України. 2003 рік стає нарешті реальною точкою відліку. Проєкт передбачав загальну довжину автомагістралі 9,1 км, до складу якої увійшли два мости, один з яких протяжністю 660 м – між лівим берегом річки Дніпро і островом Хортицею, а інший протяжністю 260 м – між Хортицею і правим берегом (через річку Старий Дніпро). Планувалося добудувати міст до 2010 року за 1,8 млрд грн (на той момент – це приблизно $340 млн).

Етап ІІІ. Будівництво

Йшов 2010 рік. Будівництво так і не завершено. Уряд затверджує зміни до проєкту. Новий термін здачі моста в експлуатацію – 2013 рік, а ціна зросла і склала 5,028 млрд грн (понад $630 млн).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України за пропозицією Запорізької міської ради міст у 2011 році передано з комунальної у державну власність з віднесенням до сфери управління Укравтодору. На той момент будівельна готовність об’єкту складала близько 24%. За 2001-2011 роки будівництво автотранспортної магістралі профінансовано за рахунок субвенції з державного бюджету та частково з місцевого бюджету на загальну суму 1,3 млрд грн (приблизно $220 млн).

З 2011 по 2013 роки фінансування об’єкту склало 1,38 млрд грн. (понад $170 млн). Однак анексія Криму, початок військових дій і, внаслідок цього, економічна нестабільність внесли свої корективи – з 2014 року будівництво зупинили через відсутність фінансування.

На якому етапі міст зараз?

Не складні арифметичні операції показують, що за майже 20 років історії Запорізького моста, враховуючи перепади курсу, на нього витрачено вже орієнтовно $400 млн (або 2,94 млрд грн). Це колосальні цифри. І недобудувати міст зараз – це означає втратити ці гроші назавжди. А також, зважаючи на стан існуючих переходів в Запоріжжі, загроза залишити велике промислове місто на межі транспортного колапсу.

Я очолив Укравтодор в листопаді 2019, і вже в січні 2020 року ми оголосили тендер на будівництво. З ціновою пропозицією у 11,9 млрд грн 21 лютого 2020 року на аукціоні в «Prozorro» перемогла турецька компанія «Onur Taahhut Tasimacilik İnsaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi», що дало змогу зекономити понад 400 млн грн. У висновку, наразі ми вже маємо: а) усі необхідну проєктну документацію для добудови мостів; б) надійного генпідрядника з міжнародним досвідом виконання подібного роду проєктів; в) укладений договір та фінансування, гарантоване Урядом.

Прямо зараз на мостах ведуться активні підготовчі роботи, працює техніка. Всі песимістичні прогнози щодо того, що добудова моста цієї весни буде зірвана виявилися безпідставними. Перехід до реальних темпів будівництва – справа кількох тижнів. Угода, підписана з «Onur Taahhut» розрахована на 4 роки. Однак ми маємо домовленість про внутрішній термін – 2 роки, який, маю надію, підрядна організація витримає.

Місія здійсненна

Будівництво мосту за 16 років пережило вже 11 урядів і 5 президентів. Ми маємо ціле покоління, яке виросло у розмовах про його інфраструктурну важливість. А за цей час він з одного найвищих мостів Європи (висота пілону вантового мосту складає 166 метрів) перетворився на найдорожчий і найдовший за будівництвом. Мені, як громадянину й новому очільнику дорожнього агентства, хочеться, щоб в історії з будівництвом Запорізьких мостів була нарешті поставлена крапка.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]