Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2016 17:05

Незначна державна допомога: переваги для суб'єктів МСП

Молодший науковий співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону України “Про державну допомогу суб ’ єктам господарювання”.

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону України “Про державну допомогу суб єктам господарювання”, незначна державна допомога – це державна допомога одному суб’єкту господарювання, сукупний розмір якої незалежно від її форми та джерел не перевищує за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро, визначену за офіційним валютним курсом, встановленим Національним банком України, що діяв на останній день фінансового року”. Окрім визначення допомоги, ст. 9 Закону містить ще положення стосовно подання повідомлення, а саме: надавачі незначної державної допомоги не подають повідомлення про нову державну допомогу, якщо вона не стосується безпосередньо підтримки експортних операцій або переважного використання продукції вітчизняного виробництва порівняно з імпортованою продукцією . Суб’єкт господарювання, який має намір отримати незначну державну допомогу, зобов’язаний подати її надавачеві відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману ним протягом останніх трьох років, її форму та мету.

Надана Законом дефініція незначної державної допомоги , а також пов’язані з нею умови її оформлення, узагальнюють в собі деякі крітерії і правила, які відображені у Регламенті Єврокомісії 1407/2013 від 18 грудня 2013 р. cтосовно незначної державної допомоги.

Граничне значення розміром у 200 тисяч євро в Регламенті від 18 грудня 2013 р. встановлюється в якості суми незначної допомоги, яку один суб єкт господарювання може одержати від держави впродовж періоду до трьох літ. Це граничне значення необхідно для гарантії того, що будь-які заходи, які регулюються чинними правилами можуть бути визнані як такі, що не впливають на торгівлю між державами-членами і не спотворюють або не загрожують спотворенням конкуренції. Суб єкти малого і середнього підприємництва, що здійснюють господарську діяльність в галузі грузового й автомобільного транспорту, мають можливість отримати за процедурою незначної допомоги не більше 100 тисяч євро. До того ж граничні значення застосовуються незалежно від форми незначної допомоги або мети, яку переслідували і незалежно від допомоги, що надається державою чи фінансується повністю/частково за рахунок коштів Структурних фондів ЄС або інших установ. Якщо відповідне граничне значення буде перевищено в момент надання нової незначної допомоги, автоматично така допомога буде визнана як незаконна, а отже отримати економічну вигоду суб’єкт господарювання не зможе, тому що вона підлягає поверненню.

У випадку заходів фінансування ризикового капіталу для старт апів , як правило, важко визначити точну кількість допомоги заздалегідь, оскільки ця сума найчастіше залежить від успішності проекту. Отже, такі типи державної допомоги будуть підпадати під дію норм незначної допомоги у випадку, якщо загальна вартість фінансового траншу не перевищує порогове значення незначної допомоги і його можна чітко визначити .

Важливим моментом і разом з тим головною перевагою для суб єктів малого та середнього підприємництва є спрощена процедура погодження даного виду допомоги. Зокрема, заходи державної допомоги, які відповідають чинним правилам незначної допомоги, звільняються від вимоги погодження Єврокомісії. Зазначена норма присутня в Законі, тільки не потребує погоджувального документу не від Європейської Комісії, а Антимонопольного Комітету України, полегшуючи процедуру оформлення допомоги для суб єктів господарювання. Єдине, що потрібно зробити підприємцю – це звернутись до місцевих органів влади і подати відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману ним від держави протягом останніх трьох років, форму нової допомоги та її мету, кінцевий результат.

Таким чином резюмуючи вищенаведене, необхідно відзначити, що незначна державна допомога є як раз тим правовим інструментом, який дозволяє надавати державну допомогу суб єктам малого та середнього підприємництва та відповідає європейській практиці надання допомоги.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]