Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2012 18:32

Ціна твого життя

Народний депутат України Верховної Ради VI скликання (2007-2012)

Про Афганістан на українських дорогах, наркоагресію та «фабрику смерті»

Для кожної людини найбільшою цінністю є його життя і життя близьких йому людей. Для нашої держави життя людини - це лише статистика. Як це не прикро констатувати, але навіть цінності та права, закладені в основному закон і країни - Конституції України є лише формальними деклараціями. Визначена Конституцією України найвища цінність - життя людини, в реально сті не є такою для держави, і в ц ьому проблем а . Державна машина працює на своє забезпечення, забуваючи про своїх громадян. Ми вимираємо через погану медицин у , низьк ий рівень профілактики захворювань, поширення алкоголізму, наркоманії та навіть на дорогах нас гине в рази більше ніж в інших країнах Європи.

Кожні 15 хвилин на наших дорогах трапляються аварії, в ході яких на 100 ДТП припадає 15 смертей. Це один з найвищих показників у Європі: у 7-8 разів більше, ніж у Німеччині і Португалії та в 3-4 рази - ніж у Франції та Угорщині. Щоб відчути масштаб проблеми, досить згадати, що за два роки на українських дорогах гине стільки ж людей, скільки загинуло солдат в Афганістані за 10 років кампанії. Питання переходить з рангу дорожньої статистики в площину національної безпеки. І проблема не лише в системі покарання водіїв і готовності співробітником ДАІ за сотню гривень «пробачити» порушника. Основна проблема - в культурі поведінки на дорогах водіїв, пішоходів і тих же працівників ДАІ. Органи ДАІ повинні перестати носити виключно каральний образ і виконувати норму по виловлюванн ю порушників, вони мусять попереджати порушення, ліквідувати небезпечні ділянки, проводити більше роботи над підвищенням рівня культури водіїв на дорозі.

Для цього потрібна кардинальна реформа ДАІ. Ще в 2008 році Віктор Ющенко ініціював законопроект про безпеку дорожнього руху, це повин но було стати першим кроком у реформі всієї системибезпеки на дорогах, але ініціативи не знайшли належної підтримки у нової влади. Вони були прийняті частково, що в результаті звело нанівець усі добрі починання.

Тільки ліквідувавши радянську систему забезпечення безпеки на дорогах і ввівши європейські стандарти, норми і правила, ми зможемо не так часто бачити траурні вінки на узбіччях наших доріг. Ми знаємо, як це зробити, вони, судячи з усього, не знають і не хочуть цього робити. ДАІ в сьогоднішньому вигляді - це хороша машина за «освоєння» бюджетних грошей і «всмоктуванн я » грошей водіїв. Ціна такої роботи - життя людини. Ц е занадто висока ціна!

Наступна проблема – алкоголізм. Боляче дивитис ь , як спортивні ідеали нашої країни рекламують пиво. Ще більш боляче дивитися на кількість порожніх пляшок від спиртного і бичків від сигарет на спортивних майданчиках наших міст.

Знаючи, що Україна є світовим лідером по вживанню алкоголю, і розуміючи, що алкоголіком стає кожен десятий (!) у країнець (при цьому понад 40% української молоді віком 14-18 років регулярно вживають спиртні напої), наші спортивні зірки продовжують заробляти гроші на рекламі спиртного. Тільки під час виборчої кампанії вони на час прикривають свій рекламний бізнес, який несе смерть, і починають говорити про здоровий спосіб життя, проводити тренінги з боксу та футболу. Ц е подвійн е життя, обман, лицемірств о .

Ми ховаємо понад 40 тисяч українців, які купилися на красиву рекламу алкоголю, які порахували, що в пляшці знайдуть вихід із своїх проблем. Але смерть - це не вихід, смерть - це кінець, смерть - це трагедія для нас, але не для тих, хто рекламує алкоголь.

Ще більшою проблемою є те, що в більшості випадків грунт для розвитку алкоголізму створюють не міцні напої, а слабоалкогольні, такі, як пиво. І навіть пиво, яке рекламує наш улюблений боксер, воно теж несе смерть. Завдяки його рекламн ій діяльності за останні десять років в Україні стало в 10 разів більше «пивних» алкоголіків! Про це лицемірств о та обман ми і говоримо. Сьогодні реклама, а завтра в парламенті вони стануть лобістами алкогольної промисловості? Не виключено, що саме так і буде.

Більше того, алкоголь чинить руйнівний вплив не тільки на організм дорослої людини, але і на майбутніх дітей. На сьогоднішній день в Україні фіксується 25-30% випадків дитячої патології новонароджених, причиною якої є зловживання алкоголем, як матері, так і батька.

Заборона на рекламу того, що несе смерть і призводить до деградації нашого суспільства! Лобістам алкоголю та тютюну не місце у владі. Держава має бути більш суворим з галузями, які несуть смерть його громадян.

В нашій країні не спить і наркоагресія, яка щодня забирає життя сотень громадян. У суспільстві активно обговорюється проблема поширення мар і хуани або курильних сумішей, але більшою проблемою сьогодні є ін'єкційні наркотики. «Дешевий героїн» роблять з доступних вакцини від кашлю і нежиті. Вжив ши такий наркотик один раз , людина підсаджується на голку до кінця свого життя і закінчує його в страшних болях гниючого тіла. Неприємно читати? Але це реальності кожного населеного пункту нашої країни. Статистика накромані ї говорить, що в кожному під'їзді проживає хоча б один наркоман. Це не про вас? Статистика говорить, що кожен день один наркоман підсаджує на голку мінімум одн у людин у . Вас це не торкнеться? І слава Богу, але ви живете в цьому суспільстві, і ваше життя може опинитися в небезпеці від наркомана, якому потрібні будуть гроші на дозу, а взяти він вирішить у випадкового перехожого і цим перехожому може виявитися хто завгодно, навіть ви. Додати до цього поширення СНІДу і ста не зрозуміло, наскільки глобальною є ця проблема. Щодня від СНІДу помирає близько 10 українців!

Наша держава імітує боротьбу з наркоагресією. Спеціальні держоргани, які покликані зупинити активне зростання наркоманії справляються тільки з одним - з «освоєння м » бюджетних грошей і грошей міжнародних фондів.

Потрібні реальні дії. Ліквідація наркотрафіку, справжній контроль за розповсюдженням і активна робота з наркозалежними з боку держави дозволить зменшити загрозу наркоагресії.

До вашого відома, пошукові системи Інтернету дають до 5 тисяч посилань на запит "наркотики" і тільки 1% з них антинаркотичної спрямованості. Навіть щоб почати роботу в Інтернеті на випередження наркозлочинів та проведення профілактичних заходи, потрібна політична воля.

Журналісти знаменитої телевізійної програми «Гроші» встановили, що в школах столиці можна купити наркотики. Що ж відбувається у дворах наших шкіл? Щоб не допускати в районі наближених до шкіл продаж спиртних напоїв, сигарет і тим більше наркотиків, потрібні реальні дії, причому жорсткі дії з боку держорганів, а не закривання очей на очевидні факти, які гроблять наших дітей.

За збут наркотиків в особливо великому розмірі має б ути максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Тільки жорсткими заходами, а не розмовами, ми зупинимо це зло!

Майже 1,5% українців у віці від 15 до 50 років є носіями вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), що призводить до захворювання на СНІД. Переважна більшість хворих є ін'єкційн ими наркоман ами , яких в Україні вже близько 3% від у сього населення . Понад 65% серед наркозалежних є молодь, яка опиняється під загрозою захворювання ВІЛ і СНІД. Якщо не зупинити темпи поширення наркоманії, невдовзі ми отримаємо страшну статистику збільшення хворих на ВІЛ та СНІД.

Сумна статистика доводить, що більшості наркозалежних спробувати наркотики запропонували в близькому оточенні друзів та знайомих. Саме тому соціальна реклама, буклети, лекції повинні містити фотофакти та жахливу інформацію про вживання наркотиків. Лицемірство та гра в моральність не є припустимими у боротьбі зі смертельною загрозою!

Про наше право на безкоштовну медицину вже навіть ніхто не згадує. Останню реформу в медицині взагалі охрестили «фабрикою смерті», «геноцидом». Влада декларувала наближення медицини до найвіддаленішого ділянці нашої країни, сел а , до людини, яка живе за 100 чи 200 кілометрів. У результаті з'ясувалося, що медицина сама віддалилася від людей на страшно сказати, яку багатотисячну кілометрову статистику! "Якщо жінці потрібно народжувати, вона тепер їде за 100 кілометрів, іноді народжує в машині по дорозі під деревом. Маленькі діти помирають тому, що лікарі часто некваліфіковані і не в змозі розпізнати хворобу і вчасно направити дитину у відповідний лікувальний заклад ...

За мислитесь над цінністю свого життя і дорогих вам людей. Чи хочете ви такого майбутнього, як ваше теперішнє ? Якщо ні, змініть його ! Одна з найбільших загроз для життя - нічого не робити. Сидіти і чекати - це не для нас! Давайте діяти разом!

P.S. Я є одним з учасників Національної громадської ініціативи "Хода за життя"  http://www.facebook.com/Ukraine911, матеріали якої і підштовхнули мене до написання цієї статті. Приєднуйтесь!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]