Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2021 13:58

Що робити командам в невизначені часи

Виконавча директорка Інституту "Республіка", експертка зі стратегічного розвитку громад та організацій

Вибір стратегічного рішення в невизначені часи не такий важливий, як чітке, швидке та якісне його втілення.

Ця теза особливо актуальна в часи пандемії.

Під час нашої діяльності в регіонах та Києві я періодично чую від людей: “Давай після локдауну.”, “Давай після свят”, “Давай після зими”, “Давай після того, як найму НRа”, “У нас зараз нестабільно з керівництвом. Давай після...”, “Давай ми внесемо зміни в бюджет, а потім...”

Ключове “Давай потім” переходить у відкладене життя,  НЕ прийняті рішення, а отже зависання в повітрі та дії за старим стилем, який вже йде на спад, навіть якщо вчора ви ще були на коні.

Цікаво, чи був би Ілон Маск тим, ким він є, якби думав “От зараз локдаун... складна ситуація у США і світі... Кому потрібна моя “маршрутка” до Місяця? Мабуть, гайз давайте після локдауну?”  Звісно багато хто може  сказати: “Ми не в США, і не Ілон Маск з його можливостями” і т.д. Це все відмовки...  Ілон не одразу став, ким він є. Він має мрію і наполегливо йде до неї, щоб  не трапилось на шляху. Та й не треба бути Ілоном, просто час йде.... і ми можемо впливати лише на себе, організовувати лише себе, а не на годинник чи календар.

Для того, щоб бути стабільно на коні та рухатись до мрії, треба її принаймні мати та чітко уявляти! Бо інакше є ризик і коня стомити, і до цілі НЕ доїхати.

Навіть недобра стратегія краща за її відсутність. Бо ви знаєте, куди рухатись. Ваша команда, знає куди йти. Ваші партнери, інвестори, донори завдяки вашій стратегії знають ПРО ЩО ВИ, ДЛЯ ЧОГО ВИ і КУДИ ВИ. А на сьогодні прозорість та ідентичність грають важливу роль на шляху до успіху.

Ким ви є?

Для чого ви існуєте?

Заради чого більшого ви встаєте щодня і йдете у ваш офіс?

У команд, організацій, установ є вибір: бути переполоханою куркою, яка снується зі сторони в сторону, коли бачить загрози та не знає, куди рухатись; чи бути страусом і засунути голову в пісок; чи бути цілеспрямованим соколом, який стрімголов летить до цілі. Кожен обирає своє.

В часи невизначеності, коли не просто зрозуміти ситуацію на ринку, в середовищі, коли зовнішні фактори впливу – змінні та майже не існує сталих, дуже важливими є:

- прийняте своє стратегічне рішення;

- чіткий і суворий план виконання;

- збір інформації, що відбувається навколо;

- і найголовніше – віра у командну вищу ідею та у власні сили.

Тож НЕ відкладаймо життя на потім, бо мрія, а отже і стратегія до неї, варта того, щоб бути втіленою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]