Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.07.2019 19:53

Про звільнення-призначення голів МДА, їх заступників та саботаж

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

Сьогодні ще немає механізму рішення, але є проблема. І вона може набути загрозливих масштабів.

Як завжди. Спробуємо розібратися в деталях і знайти «слабкі місця», підґрунтя для виникнення ситуацій, які є незаконними, негарними і просто носять характер саботажу з вірою осіб, що їх створюють у те, що ніякої відповідальності не буде.

Почнемо зі звільнення голів місцевих держадміністрацій (далі - МДА). Відповідно до пункту п’ятого частини другої, статті 9 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 9 квітня 1999 року № 586-XIV (далі  - Закон № 586 XIV) повноваження голів МДА можуть бути припинені Президентом України з ініціативи Президента України. Якщо переглянути сторінку Розпорядження Президента, то бачимо, що нині масово відбувається припинення повноважень голів районних держадміністрацій.

Порядок призначення і звільнення голів державних адміністрацій носив (й ще досі має) політичний характер, про що вже згадувалося у статті «Голови держадміністрації пройдуть через конкурс у HRів LIFT». Президент призначав голів МДА: за частиною другою статті 8 Закону № 586 XIV голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України на строк повноважень Президента України.

Призначення керівного складу МДА по всій лінії носить політичний характер з переважаючим правом особистого підбору підлеглих і це закріплено законодавчо (частини 3-4 статті 8 Закону № 586 XIV). Кандидатури на посади голів районних державних адміністрацій Кабінету Міністрів України вносяться головами відповідних обласних державних адміністрацій. На кожну посаду вноситься одна кандидатура.

На сайті Верховної Ради ми маємо редакцію частини другої статті 10 Закон № 586 XIV у такому вигляді: «Перший заступник та заступники голови районної державної адміністрації призначаються на посаду та звільняються з посади головою районної державної адміністрації за погодженням з головою обласної державної адміністрації». Однак ця редакція втратила свою чинність у зв’язку із втратою чинності Закону України від 07.10.2010 р. № 2592-VI. Відтак, повернено початкову редакцію, коли призначення заступників не вимагає погодження з головою обласної державної адміністрації, але потребує погодження КМУ: «Перший заступник та заступники голови обласної, районної державної адміністрації призначаються на посаду головою відповідно обласної, районної державної адміністрації за погодженням з Кабінетом Міністрів України».

 Однак це не виключає тісного взаємозв’язку у призначеннях посадових осіб на місцях. Той, хто вносить кандидатуру на погодження, підбирає собі команду і  морально відповідає за майбутні дії підлеглого.

У цих призначеннях лише Президенту України надається право напряму, без будь-яких погоджень порушити перед Кабінетом Міністрів України питання про призначення головою місцевої державної адміністрації іншої кандидатури. У Законі № 586 XIV не сказано про кандидатури якого рівня йдеться, але шляхом виключення можна казати, що у питаннях призначення, в основному, Президент переймається кандидатурами обласних держадміністрацій.

Нагадаємо, що всі обговорювані посади: голови МДА всіх рівнів, їх перші заступники та заступники  - є посадовими особами, але виведені з-під дії Закону України «Про державну службу» Змінами до Закону України «Про державну службу» від 9 листопада 2017 року № 2190-VIII (пункт 3). Наразі немає урегульованого механізму для проведення конкурсу та визначення особи, яка гідна обіймати посаду голови МДА та заступників. Тому сьогодні у цьому плані маємо креатин від команди Президента Володимира Зеленського – проєкт LIFT.

Після припинення повноважень голів МДА, їх заступники не зобов’язані звільнятися разом із своїм керівником. Адже такої вимоги немає навіть для голів МДА: у разі обрання нового Президента України голови МДА продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових голів МДА.

Більше того, вони зобов’язані здійснювати свої повноваження до призначення нового голови. У частині третій статті 10 Закону № 586 XIV чітко вказано, що «перші заступники та заступники голів місцевих державних адміністрацій заявляють про припинення своїх повноважень новопризначеним головам місцевих державних адміністрацій у день їх призначення».

У резолюції на заяві новопризначений голова РДА вказує рішення щодо погодження чи відхилення заяви заступника. Якщо він приймає відставку заступника, кадрова служба готує проект подання до ОДА про погодження звільнення заступника голови РДА. Після отримання погодження голова РДА видає розпорядження про звільнення заступника голови. Підстава — пункт 9 статті 36 КЗпП і стаття 10 Закону № 586. Якщо голова РДА вирішує, що заступник голови і надалі працюватиме на посаді, жодних розпорядчих документів видавати не потрібно.

 Конфліктна ситуація

У період між призначеннями голови МДА виникають непередбачувані ситуації, що мають характер саботажу, коли перший заступник і заступники у день припинення повноважень голови МДА написали заяву про звільнення за угодою сторін і забрали трудові книжки.

У Кодексі законів про працю (далі – КЗпП) поняття «звільнення за угодою сторін» передбачене, але не розкрите. Однак, у листі Мінсоцполітики від 04.04.2014 р. № 60/06/186-14 зазначено: «Звільнення за угодою сторін означає, що роботодавцем та найманим працівником досягнуто спільної згоди щодо припинення трудового договору у визначений строк».

Таким чином, відмінна риса цієї підстави припинення трудового договору від інших, передбачених КЗпП, випливає з самого її формулювання: спільна згода роботодавця і працівника на припинення трудового договору на основі якої оформлюється наказ керівника.

Безпосереднім керівником для зазначених осіб був голова місцевої державної адміністрації, який в межах своїх повноважень видає розпорядження. На основі такого розпорядження кадрові служби готують документ про звільнення, роблять відповідні записи у трудовій книжці.

Однак, якщо голова вже припинив свої повноваження то хто видав розпорядження про звільнення заступників за угодою сторін? На яких підставах була припинена трудова угода з цими особами?

Порядок підготовки пропозицій та попереднього розгляду кандидатур для призначення на посади та звільнення з посад керівників МДА визначає Указ Президента України від 04.08.2006 № 675/2006.

Детальніше розгляд питань щодо призначення голів МДА регламентує Порядок розгляду питань, пов’язаних з підготовкою і внесенням подань щодо осіб, призначення на посаду та звільнення з посади яких здійснюється Верховною Радою України, Президентом України або Кабінетом Міністрів України чи погоджується з Кабінетом Міністрів України, затверджений постановою КМУ від 11.04.2012 № 298 (далі — Порядок № 298).

Так, на підставі акта Президента України або КМУ щодо призначення на посаду чи звільнення з посади особи в установленому порядку відповідний орган або підприємство у триденний строк видає наказ (розпорядження) за місцем її роботи. У наказі зазначають дату початку роботи на відповідній посаді або припинення роботи.

Копію наказу надсилають у триденний строк після його видання до Адміністрації Президента України та Секретаріату КМУ (п. 15 Порядку № 298).

У триденний строк після видання розпорядження про припинення повноважень голови РДА служба управління персоналом апарату адміністрації направляє копію розпорядження до ОДА.

Відтак, до дати фактичного звільнення, після того як голова МДА вже дізнався про припинення повноважень, він має законні підстави здійснювати будь-які кадрові дії.

Якщо заступники не перебували на роботі до часу призначення нового голови та написання резолюції на заяві, ці дні необхідно зафіксувати як прогули. Однак, за відсутності трудових книжок у службі управління персоналом та самих працівників, притягнути їх до дисциплінарної відповідальності буде складно. У цьому випадку свою частину відповідальності нестиме працівник служби управління персоналу.

Найвищою посадовою особою залишився керівник апарату, але ні обов’язки виконувати він не може, ні права підпису розпоряджень, фінансових документів не має.

«Виникла загроза із виплатою заробітної плати, оплатами за енергоносії, видатками на утримання закладів охорони здоров’я, культури, дитсадків, ДЮСШ, тобто всіх закладів бюджетної сфери. На черзі - субвенції у сфері соціального захисту населення - всі пільги, субсидії та допомоги. На даний час ще не всі бюджетники отримали аванс із виплати зарплат.
Згідно наказу Міністерства фінансів «Про затвердження порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів» (23.08.12 р.), Розпорядження про виділення коштів як загального (7.1), так і спеціального (8.1) фондів місцевих бюджетів затверджується (в нашому випадку) головою райдержадміністрації або за його дорученням, одним із його заступників (керівником фінансового органу)» - пишуть очевидці і учасники.

Відтак, на сьогодні немає рішення цієї конфліктної ситуації, але є проблема і проблема може набрати загрозливих масштабів, якщо вчасно її не упередити. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]