Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2014 09:14

Народ за Народні ради

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Влада нарешті має почати працювати для людей, а не для самозбагачення. Райони Києва заслуговують на народне самоврядування.

Закон України про місцеве самоврядування гарантує будь-якому територіальному об’єднанню чисельністю понад 500-т людей можливість самостійного вирішення питань місцевого значення за допомогою рад. Як я вже писав раніше, кияни разом із одеситами та харків’янами є унікальними у своїй відсутності рад на рівні районів, хоча кількість населення в них у сотні разів перевищують необхідні 500-т людей.

Сьогодні в Києві на рівні райдержадміністрацій відбулося тільки дві гучні відставки призначенців екс-президента Януковича: пішли голови Солом’янської РДА М. Луцький та Шевченківської РДА С. Зімін.

Альтернативою РДА є Народні ради – колективні органи управління з числа тих, кому довіряють люди і хто готовий узяти на себе відповідальність за подальший розвиток громад. І поки не відбулися вибори, що могли би відсіяти найгірших хабарників з владних кабінетів, саме Народні ради мають узяти на себе справу управління та контролю за обігом коштів у цей складний час.

Відповідно до ст. 14 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальні громади мають повне право до створення органів самоорганізації, які можуть перебирати на себе частину компетенції у сферах фінансів, майна тощо. Якщо ж ці органи самоорганізації будуть побудовані на принципах народовладдя, законності, гласності, колегіальності та виборності, то, по суті, вони можуть набувати функцій районних рад.

Подібні Народні ради вже давно почали створюватись на території всієї країни, і Київ, позбавлений можливості обрати нових легітимних депутатів Київради та обрати депутатів райрад, якнайбільше потребував створення дійсно народних органів управління.

Так, 3 лютого створена Народна рада Деснянського району, 7 лютого – Дніпровська Народна рада, 21 лютого з’явилася Народна рада в Оболонському районі, 22 лютого утворено Подільську, Солом’янську та Шевченківську народні ради, 23 лютого – Дарницька, Печерська й Святошинська Народні ради.

Влада нарешті має почати працювати для людей, а не для самозбагачення. Райони Києва заслуговують на народне самоврядування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]