Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2013 12:16

Киянам потрібні вибори 2013 року

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Столична громадськість з нетерпінням очікує на справедливе рішення Конституційного суду щодо призначення виборів київського міського голови та депутатів Київської міської ради на 2 червня поточного року.


Як відомо, 2 квітня Конституційний Суд України вирішив розглядати вказану справу у формі письмового слухання. Відповідно до Регламенту Суду  розгляд справи у формі письмових слухань відбувається шляхом заслуховування та аналізу зібраних на попередніх стадіях конституційного провадження та залучених додатково в ході пленарного засідання матеріалів, документів, необхідних для забезпечення об’єктивного і повного розгляду справи.

Офіційне тлумачення низки положень Конституції та закону про місцеві вибори Конституційним судом, насправді, мають відношення до чергових виборів та їх проведення у 2015 році. Проте потрібно, передусім, говорити про припинення повноважень обраних депутатів вже за два місяці та про майже річну відсутність мера Києва. В цьому аспекті хочеться сподіватись, що Конституційний Суд України зможе дати відповідь тим 48-ми нардепам, які сумніваються у правильності та необхідності проведення київських виборів, що чергові чи позачергові вибори, як передбачена законом форма прямого народовладдя та механізм формування органів місцевого самоуправління, мають відбутися у червні 2013 року.

Важливим аргументом у прийнятті рішення має стати закінчення п’ятирічного терміну повноважень обраних у 2008 році депутатів і відсутність з 2 червня 2012 року міського голови Києва. Буквально з 3 червня поточного року представницька гілка влади у столиці втратить свої законні повноваження, а відтак, соціальні та економічні перспективи розвитку міста опиняться під загрозою. Нелегітимність рішень представницької влади – Київської міської ради та мера, передбачає також недієздатність і виконавчих органів столиці.

Нам, киянам, слід разом боротися за власне право на вибір місцевої влади та на самоврядування. Терпіти державну владу, яка через більшість у Верховній Раді вирішила отримати додатковий час у 2 роки для заглиблення «регіонального коріння» в столиці, позбавивши киян можливості обирати владу, досить. Думаю, що ситуація «мерського безголів’я» та узурпація повноважень Поповим також всім достатньо набридла. Мешканці столиці мають показати суспільству, що потребують виборів. Так само як потребують вирішення тисячі питань, що стосуються кожного жителя мегаполісу.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]