Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2014 15:36

Мисливці оголосили "полювання" на екологів?

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства «не може» погодити створення Національного природного парку «Нижньодніпровський» через те, що йому заважає позиція мисливських господарств.

Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства «не може» погодити створення Національного природного парку «Нижньодніпровський» через те, що йому заважає позиція мисливських господарств.

 

Як заявляють мисливці та лісники, створення  НПП «Нижньодніпровський» призведе до припинення діяльності мисливських господарств. Таку інформацію Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства розмістило на своєму сайті,  і таку ж позицію, вони заявили під час робочої наради в Херсонській ОДА 10 грудня. За результатами наради, було прийнято рішення «про необхідність дослідити законність підстав рішення щодо передачі територій лісів в довгострокове користування приватним особам, стан сплати ними податків та реальної користі від такого користування для держави».

 

Питання дослідження законності виділення мисливських угідь на території Херсонської області безперечно є важливим, я беру це під свій контроль і написав відповідні запити (за моєю інформацією, їх власниками є колишні регіонали). Але  питання створення НПП «Нижньодніпровський» не повинно прив’язуватись  до питання законності надання в користування мисливських угідь. Адже, хочу  нагадати, що згідно Закону «Про природно-заповідний фонд», для створення об’єктів природно-заповідного фонду погодження необхідно тільки з боку первинних землекористувачів , а мисливські господарства є вторинними користувачами, тобто фактично орендарями.

 

Це все одно, якби ви відмовилися від ремонту квартири, бо людина, якій ви здаєте одну із кімнат цієї квартири, була категорично проти ремонту.  Думаю, все закінчилося б тим, що ви би просто виселили цього несвідомого орендаря. Чому ми, люди, діємо згідно здорового глузду, а державні чиновники цілком серйозно вдають, що через незгоду орендаря можна далі жити в занедбаній не відремонтованій «квартирі»? Думаю, що питання не у глузді, а в певних домовленостях і спільних інтересах, які суперечать цьому здоровому глузду.

 

Крім того, згідно Закону «Про мисливське господарство та полювання» не менше 20% площі мисливських угідь повинні займати відтворювальні ділянки, на яких полювання заборонено. 

 

Тобто створення  НПП «Нижньодніпровський» не призведе до припинення діяльності мисливських господарств, про що заявляють мисливці та лісники.  Хоча  це, безумовно, обмежить їх поле діяльності і змусить діяти в рамках закону. Тож не дивно, що мисливські організації практично завжди вставляють палки в колеса, заважаючи створенню національних природних парків.

 

Я та Дмитро Андрієвський звернулися до Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства із закликом керуватись Законами України та загальнодержавними інтересами і не прив’язувати питання створення НПП «Нижньодніпровський» до питання законності надання в користування мисливських угідь. А навпаки, в максимально швидкі терміни завершити погодження всіх необхідних документів щодо створення НПП «Нижньодніпровський».

 

Нагадаємо, національний природний парк ««Нижньодніпровський» має бути створений відповідно до Указу Президента.

 

Довідково: Нижня течія Дніпра – унікальний природний об’єкт, про необхідність заповідання якого неодноразово наголошували відомі науковці. Про це записано в міжнародних угодах та конвенціях, підписаних Україною. Створення національного природного парку в дельті Дніпра призведе до поліпшення іміджу Херсонської області та України, допоможе зберегти унікальну природу,  дозволить створити більше 100 робочих місць, створить умови для розвитку  в регіоні науки екологічної освіти, екологічного та зеленого туризму.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]