Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2014 13:55

Місто-пам’ятку (Нову Каховку) забудовують висотками всупереч забороні

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

В історичному центрі міста Нова Каховка, яке є пам’яткою містобудування всупереч пам’яткоохоронному законодавству ведеться будівництво двох високоповерхових житлових будинків - на вул. Леніна, 5 та 46.

В історичному центрі міста Нова Каховка, яке є пам’яткою містобудування всупереч пам’яткоохоронному законодавству ведеться будівництво двох високоповерхових житлових будинків - на вул. Леніна, 5 та 46.

 

До мене надійшло звернення Новокаховської спілки охорони культурної спадщини з проханням не допустити знищення історичного центру Нової Каховки.

 

Нова Каховка - одне з 3-ох міст у світі, яке побудоване виключно за попереднім генпланом, і звісно, є пам'яткою містобудування, єдиною такого типу на пострадянському просторі.

 

За словами пам’яткоохоронців, новобудова не оформлена належним чином: при прийнятті рішення щодо місця будівництва були проігноровані питання розміщення його в історичній частині міста, де заборонене будь-яке будівництво, оскільки з 1950 року центральна частина Нової Каховки віднесена до нововиявлених пам’яток архітектури і містобудування. Є припущення, що для затвердження документації забудовником були надані недостовірні дані. Не були проведені громадські слухання з реконструкції кварталів тощо.

 

Крім того, за словами спеціалістів, новобудова  зведена з порушенням будівних норм: в ній немає ліфтів та не дотримано протипожежні норми.

 

Звернувся до Державної архітектурно-будівельної інспекції України з проханням перевірити достовірність даних, поданих забудовником у декларації; відповідність вихідних даних і проекту будівництва вимогам пам’яткоохоронного законодавства; наявність обов’язкової експертизи Державної архітектурно-будівельної інспекції України. А також до Мінкульту з проханням безвідкладно втрутитися у ситуацію і сприяти збереженню історичного центру м. Нова Каховка і створити комісію, на якій з’ясувати чи надавав Мінкульт відповідні дозволи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]