Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2014 14:20

Звернувся до Яценюка з проханням обмежити ввезення вугілля із Росії до

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Звернувся до Прем’єр-міністра України А. Яценюка з пропозицією прийняти постанову Кабміну щодо обмеження ввезення вугілля із Росії до України.

Звернувся до Прем’єр-міністра України А. Яценюка з пропозицією прийняти постанову Кабміну щодо обмеження ввезення вугілля із Росії до України.

 

У 2012 році з Росії в Україну було завезено 14,2 млн. тон вугілля, у 2013 (при певних обмеженнях) – 11,2 млн. тон. І це в той час, коли на українському ринку є профіцит (надлишки) вугілля - 7 млн. тон. Тож виходить, що ми годуємо не українських, а російських і казахських шахтарів.

 

Для полегшення реалізації російського вугілля в Україні, за домовленістю Януковича «Укразалізниця» зменшила тарифи для перевезення російського вугілля територією України, хоча для перевезення українського вугілля по території України тарифи збільшились. Так само збільшилися тарифи для перевезення російського вугілля і в Росії.  

 

Ще однією проблемою знищення вугільної промисловості України є продаж українських шахт російським бізнесменам. Як приклад, у Ростові всі продані російському бізнесу шахти Донецького вугільного басейну закриті, крім тих, які свого часу купив український бізнес - вони продовжують працювати.

 

Саме тому я прошу А.Яценюка також накласти мораторій на продаж укршахт російським інвесторам.

 

У 2014 році наступним кроком до знищення вугільної промисловості стало зменшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 1 млрд.100 млн. грн. в тому числі повне виключення рядка «на капітальне будівництво», охорону праці та реструктуризацію. Непродумано скорочуючи фінансування цієї галузі, ми можемо спровокувати погіршення соціальних та життєвих стандартів робочого класу Донецької та Луганської областей. Адже специфіка шахтарських міст така, що там практично немає інших підприємств. Тому зупинка шахт обертається трагедією для шахтарських родин, екологічної, економічної і соціальної сфери для всього регіону. При стримуванні роботи українських шахт виникає велика загроза не тільки скорочення зарплати, але й відправлення шахтарів у безоплатні відпустки. А враховуючи те, як зараз Росія проводить свою експансію у східних регіонах України, поспішне скорочення бюджетних видатків - це подарунок Путіну, адже Україна потім ніяк не збалансує ситуацію в Донбасі.

 

Зауважу, що Україна має запас вугілля на 400 років. Якщо подивитися у структурі на запаси енергоносіїв у державі, то нафта і газ не дотягують і до 5%, а запаси вугілля у цій структурі складають 95%. В Україні збереглися 140 шахт, де працює 270 тис. робітників. На цю галузь зав’язано інші структурні підрозділи і вона є фундантом для всієї промисловості України.

 

Нагадаю, сьогодні під час виступу у Парламенті Прем’єр-міністр України А. Яценюк повідомив, що фінансування української вугільної галузі залишиться майже на тому ж рівні, що й минулого року, що складає – 80 тис. грн. в рік на кожного шахтаря. Тож, як зазначив А. Яценюк, якби всі державні шахти були закриті – це дало б можливість кожному шахтарю, не виходячи на роботу, отримувати щороку 80 тис. грн..

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]