Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2013 13:28

Закликаю громадськість допомогти "Музею лісового побуту"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Закликаю громадськість допомогти зібрати експонати для «Музею лісового побуту Придніпровського Полісся», який створюється як частина еколого-освітнього центру Регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» в с. Отрохи (Козелецький район Чернігівської обл

Закликаю громадськість допомогти зібрати експонати для «Музею лісового побуту Придніпровського Полісся», який створюється як частина еколого-освітнього центру Регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» в с. Отрохи (Козелецький район Чернігівської області).

 

Нагадаю, що Міжрічинський регіональний ландшафтний парк (площею більше 100 000 га), в рамках якого створюється музей, не фінансується державою, незважаючи на те, що є державною природоохоронною установою. А відтак існує лише завдяки невеликому колективу ентузіастів та підтримці небайдужих. Звернення щодо зазначеної проблеми Бригинець вже зробив до необхідних профільних установ.

 

Ідея створення такого особливого музею в ландшафтному парку викликає схвалення. Особливо приємно від того, що створюється такий музей, мені, адже частину свого дитинства я провів у бабусі на Поліссі і бачив усі ці ремесла на власні очі. Моя бабуся ткала, пряла, працювала з льоном. Дід займався майструванням по дереву і бортництвом.

 

Працівниками парку власними силами у поточному році збудовано споруду музею – великий традиційний дерев’яний зруб та частково зібрано експонати. Кошти на придбання будматеріалів були надані однією із природоохоронних організацій. Наразі триває завершення зовнішніх будівельних робіт та розпочинаються внутрішні – спорудження пічки, оздоблення та фарбування, а також упорядкування прилеглої території – спорудження декоративної огорожі, клумб тощо.

 

За задумом, музей має знайомити відвідувачів із давніми місцевими народними лісовими промислами та їх впливом на формування природних екосистем Дніпровсько-Деснянського межиріччя. Окремі невеликі експозиції будуть присвячені лозоплетінню, рибальству, мисливству, бортництву, деревообробці, збиральництву, історії лісової охорони, місцевим повстанським рухам тощо. Одна із експозицій імітуватиме частину типової поліської хати із піччю та покуттю.

 

Музей збирає такі експонати: предмети традиційного побуту (робочий інвентар, народні меблі, вироби із дерева, рибальські знаряддя, елементи одягу, ткані рушники, старовинні фотографії тощо) Придніпровської частини Полісся, які певним чином можуть бути пов’язані із традиційним природокористуванням, історією лісової охорони, партизанським рухом та іншими аспектами «лісового побуту».

 

Проте для належного оформлення відповідного інтер’єру і експозиції також потрібні гроші, яких у парку немає. Кошти потрібні на виготовлення меблів, встановлення підсвітки, розробку і виготовлення декоративно-інформаційних елементів, друк інформаційного буклету, історичних карт та іншої поліграфії, реставрацію та виготовлення деяких експонатів.


Я також звернувся до Прем’єр-міністра М.Азарова з проханням дати доручення профільним міністерствам по можливості допомогти
РЛП «Міжрічинський» у створенні музею.

 

Приблизний кошторис витрат – 10-12 000 грн. По всім витраченим коштам адміністрація РЛП «Міжрічинський» надасть детальний звіт громадськості.


Допомогти можна грошима: перераховувати їх на картку Приватбанку  5211 5373 3142 2852 Василюк Олексій Володимирович (прохання після переказу надіслати смс на номер (095) 255 33 22, щоб ініціатори знали на які цілі перераховані гроші) або передати гроші особисто співробітникам РЛП «Міжрічинський» (Тєстов Петро, (095) 255 33 22, [email protected]).

 

Також допомогти можна будівельними матеріалами або послугами по друку або долучитись до робіт по облаштуванню музею в якості волонтера.


Перелік матеріалів, які потрібні :

 

Пропитка для деревини антисептична безбарвна

50 л

Морилка для деревини

15 л

Лазур для деревини «Pinotex» (колір: тікове дерево)

5 л

Оліфа натуральна

10 л

Плівка банерна (1,5х2,5 м)

2 листа

Фанера вологостійка

1 лист

Мішковина

12 м2

Крейда

10 кг

Рамки для картин

10

Фарби акрилові художні в асортименті

-

Пензлі художні в асортименті

-

Щітки малярські (різної ширини)

-

Жерсть оцинкована листова 1х2 м

1 лист

Деталі кріплення в асортименті (люверси, заклепки, саморізи тощо)

 

Світильники декоративні

8 шт.

Електрокабель 1,5х2

30 м

Мінеральна вата

1 рулон


Більше інформації про музей можна отримати у Тєстова Петра, співробітника РЛП «Міжрічинський» (095) 255 33 22, [email protected]

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]