Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2013 17:36

Пропоную відсвяткувати 350-річчя селища на Донеччині

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Парламенту пропонується прийняти постанову «Про відзначення 350-річчя з часу заснування селища міського типу Зайцеве Донецької області».

Парламенту пропонується прийняти постанову «Про відзначення 350-річчя з часу заснування селища міського типу Зайцеве Донецької області».

 

Відповідний проект Постанови №3433 підготували та зареєстрували у ВРУ народні депутати України від фракції «Батьківщина» я та Андрій Павловський.

 

Цією Постановою ми хочемо розвіяти міф, про те, що Донбас має лише 200-річну історію і слабо прив’язаний до історії України. Навпаки, цей край дуже древній, в ньому переплелася історія багатьох цивілізацій, але останні кілька століть, вочевидь, це українські землі. Тож святкування старого козацького села на Донеччині має велике значення не лише дня самого населеного пункту, але й для всієї України. Саме тому цю дату треба відзначати на загальнодержавному рівні.

 

Прийняття даної Постанови дозволить належним чином відзначити 350-річчя заснування селища міського типу Зайцеве Донецької області, сприятиме піднесенню рівня місцевого самоврядування та популяризує селище на загальнодержавному рівні.

 

Селище міського типу Зайцеве є одним з найстаріших населених пунктів Донецького краю і є культурно-історичною цінністю  Донецького регіону. Тому одним з основних завдань Зайцівської селищної ради є збереження та відновлення істотко-культурних об’єктів, що вона й робить і в чому я особисто переконався.

 

У 1665 році в Зайцевому виникли перші козацькі зимівники. Пізніше тут проживали представники різних етнічних груп, про що говорить, приміром, старе іудейське кладовище, яке силами громади приводиться до належного стану. На території смт. Зайцеве знаходиться Свято-Покровський храм, який було побудовано у 1794 році Запорізькими козаками, а у 1863-1864 роках  він став кам’яним, і нині є одним з найкрасивіших і найбільших в Донецькому краї. Однак у 1938 році він був закритий та частково зруйнований більшовиками. Сам Храм є унікальною пам’яткою архітектури селища.

 

Звернувся до Мінкульту і до голови Донецької обласної державної адміністрації  з проханням сприяти відновленню хруму як унікальної пам’ятки до 350-річчя села, оскільки сільській громаді не під силу відновити такий великий об’єкт.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]