Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.06.2013 10:27

Президент отримає право брати участь у страйках

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстровано законопроект № 2204а про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність до норм Конституції України положень законів, що регламентують право на страйк).

У Парламенті зареєстровано законопроект № 2204апро внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність до норм Конституції України положень законів, що регламентують право на страйк).

 

Ініціаторами Проекту Закону є я та Андрій Павловський.

 

Право трудящих громадян на страйк, метою якого може бути захист своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів від порушень і протиправних посягань гарантується статтею 44 Конституції України. Однак діючим законодавством України державних службовців (співробітників державних органів, служб, воєнізованих формувань) позбавлено права на страйк, що явно суперечить засадам конституційного ладу в Україні.

 

В Україні владою створена каста, яка має стільки ж прав, скільки раби в стародавньому Римі. Їх годують, інколи непогано, їм дають можливість забезпечувати свої потреби, інколи на високому рівні, але їх повністю позбавляють права бути людиною: тобто діями висловлювати свій протест проти незаконних діянь влади. Чиновники, держслужбовці, фактично перетворилися в президентських яничарів. Ми своїм законопроектом хочемо звільнити з рабства одну із найчисельніших соціальних груп нашої держави - державних службовців - і повернути їм законні права громадянина, людини. Звертаю Вашу увагу, що таким чином ми звільняємо із рабства й Президента, який теж буде мати право на участь у страйках.

 

Відповідно до міжнародних стандартів захисту трудових прав державні службовці мають право на страйк у мирний час. Державним службовцям гарантується право на страйк законодавством багатьох країн, серед яких Франція, Італія, Канада, Швеція, Греція. У заключних висновках Європейського комітету із соціальних прав 2010 р. наголошується, що відповідно до пункту 4 статті 6 Європейської соціальної хартії (переглянутої) ETS N 163, яка була ратифікована Україною 21 грудня 2006 року, державні службовці можуть користуватися правом на страйк.

 

Будь-яке обмеження усіх державних службовців від здійснення права на страйк не відповідає пункту 4 статті 6 Європейської соціальної хартії. Європейська Комісія у Звіті про хід реалізації Європейської політики сусідства у 2010 році COM(2011)303 відзначає відсутність зрушень в Україні щодо приведення права на страйк у відповідність до міжнародних стандартів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]