Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2013 12:28

Донецьк підтримав опозицію

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Донеччани підтримують ідею опозиції щодо створення музею Джона Юза (Хьюза) у Донецьку, що передбачено в рамках проекту Постанови №2129 про відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза.

Донеччани підтримують ідею опозиції щодо створення музею Джона Юза (Хьюза) у Донецьку, що передбачено в рамках проекту Постанови №2129 про відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза. «Ознайомившись з вашою ініціативою щодо активації залучення східних регіонів України до процесів євроінтеграції, заявляємо про цілковиту підтримку. А також маємо свій погляд і сукупність ідей по реалізації плану зі створення музею Д. Юза», - пишуть донеччани у листі ініціаторам. «В Україні треба створити багато музеїв чого, на жаль, нинішня влада робити не хоче. Можливо, враховуючи політичні обставини, провладні очільники сприятимуть створенню Музею Юзівки, яка сьогодні зветься Донецьком. Тому я звернувся до донецького міського голови з проханням з’ясувати, кому нині належить будинок Юза на вул. Клінічній, 15 у Донецьку та сприяти створенню в ньому музею Юзівки. Як стало відомо зі звернення громади Донецька, Донецький національний технічний університет багато років досліджує історію міста Донецька та біографію його засновника Джона Юза (Хьюза). Громадською організацією «Фонд підтримки прогресивних реформ» при ДонНТУ, проведена велика дослідницька робота, результатами якої стало встановлення пам’ятника Джону Юзу (Хьюзу) у Донецьку та вихід у друк у 2000 році науково-публіцистичного видання «Юз і Юзівка». Враховуючи успішність видання, сьогодні до друку підготовлено друге видання цієї книжки, для чого ведеться пошук фінансування. Вихід такої книжки став би одним з важливих елементів святкування 200-річчя з дня народження Д.Юза, яке ми ініціювали провести на загальнонаціональному рівні. Невідомо лише те, коли рішення ВРУ буде прийняте і чи кинеться його виконувати Кабмін. Тому звертаю увагу на цей проект і прошу донецьких меценатів, бізнесменів та міську владу підтримати його та донеччан у їхньому прагненні популяризувати історію Донецька. Нагадаю, у Парламенті зареєстрований проект Постанови №2129 про відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза. Ініціаторами проекту стали Томенко М.В., Бригинець О.М., Міщенко С.Г. та Аваков А.Б. Довідка: Джон Джеймс Юз (Х’юз) у 1869 році став засновником першого металургійного заводу кам'яновугільного, залізного й рейкового виробництва на території України. Завод працював за повним металургійним циклом, тут вперше в Російській Імперії було запущено 8 коксових печей, освоєне гаряче дуття. Заснований Юзом комбінат став одним з індустріальних центрів Російської Імперії, а потім і України. У 1913 році в Юзівці вироблялось 74% заліза Російської імперії. Окрім того, за час своєї діяльності Джон Юз створив місто навколо цих промислових об’єктів, яке до 1923 року носило його ім’я – Юзівка, згодом було перейменовано у Сталіно, а вже потім отримало назву Донецьк. Сьогодні це місто є найбільшим індустріальним центром України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]