Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2022 15:51

Україна домоглася заморожування виплат боргу від власників своїх міжнародних облігацій

Політик, заслужений економіст України, народний депутат України IX скликання

Це дасть можливість заощадити державі 5,8 мільярда доларів

Україна домоглася схвалення заморожування виплат боргу від власників своїх міжнародних облігацій, отримавши полегшення для бюджету, зруйнованого вторгненням росії.

Інвестори, які представляють близько 75% зовнішніх облігацій України на загальну суму 19,6 млрд доларів, погодилися відстрочити виплату купонів і основної суми до 2024 року, повідомило Міністерство фінансів у Києві.

Процес реструктуризації підтримується ключовими союзниками України, включаючи США, та Міжнародним валютним фондом, оскільки країні потрібні гроші для всього, від виплати пенсій до захисту від агресора. Останній крок разом з іншими заходами, запропонованими кредиторам, може заощадити державі 5,8 мільярда доларів.

Україна, яка щомісяця стикається з дефіцитом державних фінансів у розмірі приблизно 5 мільярдів доларів, покладалася на фінансування центрального банку та виснажила свої резерви в іноземній валюті під час війни. Економіка може скоротитися на третину цього року через наслідки війни.

Про угоду було оголошено через день після того, як уряд заявив, що отримав згоду кредиторів на внесення змін до умов так званих ВВП-варрантів на суму 3,2 мільярда доларів, боргових інструментів, пов’язаних з економічним зростанням країни. Крім того, українське дорожнє агентство «Укравтодор» і енергомережева НЕК «Укренерго» в середу також отримали схвалення від своїх власників облігацій на аналогічні угоди з реструктуризації боргу.

Доларові облігації України з погашенням у 2033 році зросли приблизно на півцента в середу до майже 19 центів за долар, порівняно з приблизно 80 центами до вторгнення Росії в лютому. Вони торгувалися вище номіналу ще в листопаді.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]