Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2022 15:48

Технічний дефолт у руzzьких

Політик, заслужений економіст України, народний депутат України IX скликання

Сьогодні важлива тема - це неспроможність росії виплатити 100 млн дол. за зовнішнім боргом!

А що було попереду: після початку широкомасштабноі війни рф в Україні були впроваджені санкціі, якими був обмежений доступ рф до міжнародної банківської мережі. В результаті гроші є, а платіж здійснити НЕМАЄ можливості.

Технічний дефолт 2022 дасть каскадний ефект на інші боргові зобов’язання, тобто стане тригером. Деякі частини боргу тепер будуть підлягати оплаті автоматично, оскільки в усіх боргових інструментах є застереження про дострокове погашення. Тому, якщо не виконуються зобов’язання з одного з них, це зазвичай викликає негайну вимогу виплати за іншими боргами. Тому рф, безумовно, може стикнутися з негайним поверненням (погашенням) боргів на суму близько 20 млрд дол. США на цьому етапі.

Наскільки відчує рф укороткостроковій чи довгостроковій перспективі проблеми, адже нафто-газові доходи продовжує отримувати, - не спрогнозуємо точно. При цьому в короткостроковій перспективі очікується, що російська економіка ввійде в рецесію. Скорочення вже в цьому році очікується приблизно на 10%. Але точно цей технічний дефолт призведе до глобальних проблем у довгостроковому періоді. Можливо, протягом десятиліть рф не зможе запозичувати гроші за її межами. 

Чи спровокує русскій дефолт проблеми на глобальному ринку? - НІ. Оскільки інвестори вже очікували цієї події.

Отже, поєднання дефолту за зовнішнім боргом і більш жорсткі міжнародні санкції матимуть ще сильніший вплив на економіку росії в коротко/довгостроковому періоді.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]