Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2022 12:11

Цифровізація місцевого самоврядування. Кар'єрні можливості для жінок

Експертка з цифрових технологій, цифрової трансформації, цифрової економіки та розвитку ІТ-бізнесу

Жінка-керівник у ХХІ столітті поступово наздоганяє чоловіків за кількістю займаних посад. Напевне, найповільніша динаміка спостерігається у державному секторі.

Ратуючи за гендерну рівність, законотворців до своїх лав прийняли тільки 12,5% жінок.

Історично, просуванню жінок до вищих управлінських рівнів перешкоджала їх відносна відсутність у середньому управлінні. Останні дані свідчать про те, що організації зробили важливий крок до паритету на всіх рівнях, виправивши критичну «першу сходинку» між початковим рівнем і керівником. Організації тепер досягли гендерного паритету в просуванні по службі, звільненні та найму на посади керівного рівня.

Як зазначає Дж. Роузнер, жінки прокладають собі шлях у лідери не за допомогою стилю та навичок, що визнані успішними чоловіками, а шляхом впровадження навичок та відносин із особистого досвіду. Вони досягають успіху саме тому, що деякі характеристики прийнято вважати жіночими та не сприймаються як лідерські.

Дослідження Harbor Consulting Group свідчать, що жінки-державні службовці перевершують своїх колег-чоловіків по 42 з 52 професійних показників.

Я вважаю, що одним з пояснень такої тенденції те, що чоловікам, як не крути, легше отримати відповідальну посаду. Жінці ж, щоб її здобути, доводиться докладати набагато більше зусиль і бути більш компетентною за конкурентів іншої статі.

Тепер важливе питання, як цифровізація допоможе жінкам-лідеркам місцевого самоврядування досягати вершин кар'єрного росту нарівні з чоловіками?

Не варто забувати, що гендерна рівність та цифровізація ідуть нога в ногу.

Три базові рішення-рекомендації для розв'язання гендерної нерівності в законодавчих органах.

1. Офіційно визнавати та винагороджувати добробут співробітників

Наприклад, керівники в державних органах могли б розширити сферу оцінки ефективності та критеріїв просування, щоб включити роботу поза офіційними ролями, особливо лідерство. Державні органи також могли б відзначити цих жінок, сигналізуючи працівникам про цінність, яку вони надають своєю роботою.

2. Створювати партнерські відносини та навчати толерантності

Державні установи можуть досягти гендерної рівності в лідерстві, реалізуючи програми партнерства. У той час як наставники дають поради, а спонсори пропонують можливості, партнери активно підтримують один одного і захищають в разі дискримінації. Важливо виявити таких партнерів, які мають і достатньо важелів та повноважень на можливість застосувати свою як підтримку, так і вплив. Для цього потрібно залучати до партнерства ціннісних людей, які вже досягли суттєвих результатів у лідерстві.

Дуже важливо змінювати традиційні упередження про ролі та правила поведінки.

3. Вдосконалювати свої знання та вміння

В Україні існують програми розвитку цифрової освіти для жінок-лідерок місцевого самоврядування, які акредитовані Міністерством цифрової трансформації. Більш глибоке розуміння цифрової трансформації та цифрової економіки, обговорення локальних та міжнародних прикладів таких проєктів, вміння працювати в проєктних командах, застосування сучасних гнучких методів роботи - все це і не тільки – можна дізнатись на відповідних курсах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]