Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2019 17:11

MLI – глобальні податкові зміни

Партнер Synegor Law Firm (SLF, ТОВ "ЮФ "Синегор")

08.08.2019 року Україна офіційно передала OECP документи про ратифікацію MLI. MLI набирає чинності в Україні 1 грудня 2019 року.

Як діє MLI і що це?

MLI – багатостороння конвенція щодо виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази і виведенню прибутку з-під оподаткування. Основна мета документа - запобігання неправомірному застосуванню платниками податків пільг, передбаченими угодами про уникнення подвійного оподаткування.

MLI змінює угоду про уникнення подвійного оподаткування виключно за умови, що обидві сторони такої угоди підписали та ратифікували MLI.

Додатково умовою внесення змін до угоди про уникнення подвійного оподаткування за MLI є включення такої угоди про уникнення подвійного оподаткування до переліку угод, на які поширює свою дію MLI.

Якщо між Україною та такою державою укладено угоду щодо уникнення подвійного оподаткування, обидві такі юрисдикції підписали та ратифікували MLI, обидві сторони запроваджують  аналогічні правила, що закріплені в тексті MLI та, такі сторони у своїх ратифікаційних документах вказали одна одну в переліку країн, угоди з якими зазнають змін у результаті підписання та ратифікації MLI, пріоритет матиме оновлений згідно з MLI текст угоди щодо уникнення подвійного оподаткування.

Розглянемо у даній статті два аспекти, передбачені документом: тест основної мети та розширене поняття «постійне представництво». Інші зміни розглянемо у наступній статті.

З ратифікацією Закону України «Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування», конвенції про уникнення подвійного оподаткування України з іншими державами доповняться «Principal Purpose Test».

Principal Purpose Test – тест основної мети. Відповідно до Principal Purpose Test платники податків матимуть право застосовувати пільгові ставки за конвенціями про уникнення подвійного оподаткування лише за умови, що одержання пільги по оподаткуванню не є основною метою здійснення тієї чи іншої операції, або не є ціллю операцій опосередковано пов’язаних з основною.

З ратифікацією Закону України «Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування» вноситься зміни до визначення поняття постійного представництва.

Деякі зміни:

- зберігання запасів, товарів або виробів, що перебувають у власності нерезидентів з метою переробки іншим підприємством, та інші подібна діяльність – постійне представництво виникає лише за умови, що така діяльність нерезидента має підготовчий або допоміжний характер,

- постійне представництво, що також є «залежним агентом», може потенційно існувати у разі, коли особа не лише фактично укладає контракти, а й у разі, коли така особа відіграє важливу роль в укладанні контрактів в інтересах підприємства.

- інші зміни. 

В аспекті нових змін до угод про уникнення подвійного оподаткування у зв’язку з ратифікацією MLI платникам податків потрібно проаналізувати схеми своєї роботи з нерезидентами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]