Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2019 10:34

Короткий аналіз плану "боротьби з корупцією" від штабу Зеленського

Адвокат, партнер ЮК "Перітус Консалтинг"

Я спробував коротко прокоментувати основні тези цієї програми "боротьби з корупцією" від штабу Зеленського.

Отже, команда Зеленського оприлюднила деталі свого плану "боротьби з корупцією", які будуть втілюватись в разі перемоги Зеленського на президентських виборах. Не дивлячись на те, що юридичний напрямок у Зеленського курує доктор правових наук Стефанчук, видається, що цю програму писали або якісь недолугі "юристи", або взагалі сторонні люди, які просто скомпілювали потік почутих ними термінів. Коментую по пунктах:

1. Скасувати недоторканність - яку і з кого? Нічого не зрозуміло.

2. Створити "міжнародний Вищий економічний суд" - Міжнародний? Вищий? Економічний суд? Це абсурд абсурдів заявляти про мету створення "міжнародного" суду взагалі Зеленським. Якщо без "міжнародний", то також немає сенсу в такому, бо існує вже система антикорупційних судів на чолі з Вищим Антикорупційним Судом, а для господарських справ існує ціла палата в складі Верховного Суду. Взагалі вживати в таких контекстах прикметник "економічний" - ознака повної безграмотності, або свідчення того, що це написав якийсь щонайменше 11 класник.

3. Позбавити силові структури невластивих функцій (ініціювання справ та розслідування економічних та фінансових злочинів) - те, що треба навести лад в частині компетенції розслідування, то я згідний, але як можна позбавити функцій того, кому лиш такі притаманні? Будь-який орган, якому буде надано функцію розслідування автоматично стане "силовим". Крім того, термін "силові структури" є некоректним, бо правильно слід іменувати "правоохоронні органи". "Ініціювання справи" - це шедевр невігластва, бо справи не ініціюються, а розпочинаються досудові розслідування. Про "економічні" та "фінансові" злочини я мовчу. Тільки цікаво, - а чим економічні злочини відрізняються від фінансових?

4. Пропонується максимально декриміналізувати економічну діяльність - а відколи в нас "економічна" діяльність стала злочинною за замовчуванням? Як можна декриміналізовувати некриміналізоване? Якщо автор програми спутав термін "злочин" з "діяльністю", то раджу вперше йому в житті взяти в руки Кримінальний Кодекс і глянути, які зміни були в 2011 році. Анонсований план Зеленського було виконано 8 років тому. "Економічно" карають за вчинення таких злочинів також з 2011 року. Прошу читати санкції відповідних статей.

5. Збільшити суворість покарання для державних службовців через підписання згоди на добровільне позбавлення служби - згода на добровільне позбавлення служби? Я не розумію цього набору слів. Навіть не можу здогадатись, що вони означають.

6. Введення додаткового покарання у вигляді довічної заборони обіймати державні або місцеві посади - чистої води популізм, бо "довічна" заборона обіймати посади не відповідає ні кримінальному кодексу, ні Конституції, на Європейській конвенції з прав людини. Наступне. Я от ніяк не можу зрозуміти, що таке "місцева посада"? Існує державна служба та служба в органах місцевого самоврядування. 

7. Ввести заборону суддівських рішень щодо виходу під заставу - кому і за якою підозрою? Взагалі за всі злочини? Чи лише за господарські? Чи, може, корупційні? Не зрозуміло. Якщо автор мав на увазі "корупційні", то це слід було зробити вже давно, тут я згідний. 

8. Залучити громадян до викривання корупції через винагороди - популізм, бо таким чином скоріш будуть зловживання ніж боротьба з корупцією. Цікаво, як вони збираються платити винагороди за викриття корупції, коли держава не здатна оплатити послуги адвокатів з вторинної правової допомоги, які призначаються для захисту державою?

9. Антикорупційні органи мають формуватися через незалежні міжнародні конкурсні комісії - це вже давно і робиться.

10. Планується "ініціювати звернення до західних правоохоронців з проханням розпочати антикорупційні розслідування проти тих українських корупціонерів, які встановлені українськими антикорупційними органами - а навіщо нам антикорупційні органи? Давайте віддамо компетенцію розслідування"західним" правоохоронцям. Це геніально! Насправді це популізм і то такий дикий, що далі нікуди. Чергове свідчення того, що це писала людина, яка нічого не тямить в питаннях юрисдикції кримінальної юстиції.

Зверніть увагу, - В ПРОГРАМІ НІ СЛОВА ПРО НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ, ВІДМИВАННЯ ДОХОДІВ, ЗДОБУТИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ, ВИВЕДЕННЯ КАПІТАЛУ В ОФШОРИ ТОЩО.

Знаєте, в мене складається таке враження, що цю програму писав особисто Зеленський, диктував Абромавичус, перечитував і коригував Данилюк. Ну чому не заплатити якимось фахівцям та професіоналам, щоб вони написали таку програму? Ну хоча б грамотну термінологію би вживали. Я вже не кажу про суть. Ви ж повинні розуміти, що кожну таку програму одразу читають закордоном, бо знати плани потенційно нового президента критично важливо. Але ви уявляєте, яка зараз реакція в Брюселі на прочитане? Там напевне Жан Клод Юнкер вже дзвонить Меркель і каже, - і ці вар'яти ще хочуть вступити в Євросоюз?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]