Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2017 09:49

До дня української адвокатури

Адвокат, партнер ЮК "Перітус Консалтинг"

Кілька слів з нагоди "Дня адвокатури", що відзначається в Україні 19 грудня.

У цей день 19 грудня ряд християнських церков східної традиції, які дотримуються юліанського календаря, відзначають пам'ять Св.Миколая Мирлікійського, відомого нам як Миколай Чудотворець. І в цей же день в Україні 19 грудня відзначається адвокатура. Ви можете помітити, що я навмисно не пишу про "день адвокатури" чи "день адвоката". Насправді, день адвоката - є кожен його день. Кожен день, коли він виконує свою присягу, надаючи допомогу та захист. Якщо адвокат має "свій" день  лише раз в році, то який, до біса, він адвокат? Але це ліричний відступ. Але повернімось до символізму. Чому я згадав про Миколая та адвокатуру? Бо Св.Миколай є покровителем адвокатів, оскільки він захищав невинуватих, невинно засуджених та пригноблених. Життєпис Миколая описує його діяння в часи переслідування у Римській імперії людей за релігійною ознакою, часи дискримінації та несправедливості. І ця його діяльність на ниві боротьби за права пригноблених і була одним з тих, що принесли йому повагу та надзвичайну шану вже ось майже два тисячоліття. 

59df07692695073.jpg
 
 
До цієї публікації я не дарма долучив зображення картини І.Рєпіна "Миколай Мирлікійський рятує від смертної кари трьох невинно засуджених", адже в тому випадку Св.Миколай виконав фактично місію адвоката. Відтак, саме сьогодні я хотів би не повторюватись за кимось тими банальними "вітаю" чи "бажаю", а хотів би відзначити саме сьогодні українську адвокатуру, яка у дуже важкі для неї часи, в часи, коли по минуванні століть, далі зустрічаємо несправедливість, беззаконня, дискримінацію та пригноблення, виконує своє служіння справі справедливості. Я хотів би більше чути радше про шанування адвокатури, ніж те, банальне вітання з "професійним днем". Але те шанування неможливе без праці та боротьби. Шанування є лише результатом своєрідної жертовності справі. Тому я, передусім, хотів би відзначити та висловити свою шану всім адвокатам України, які своєю жертовністю до боротьби за присягнене ними, за захист скривджених, відстоювання пригноблених роблять свій внесок у дійсну шану української адвокатури передусім людьми. Закінчити хотів би цитатою - Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Мф. 5, 9).
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]