Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2018 08:39

Нова Конституція

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Конституція України - це як стара квартира на Подолі, жити не дуже зручно, але на нову немає ні волі, ні грошей.

Все частіше в медіапросторі лунають теми нової Конституції і не можливості прогресу зі старою. Я повторю те, що говорю вже давно, Конституція Кучми гарно працювали за Кучми, як договір між регіональними елітами. Вже років 15 чинна Конституція України перетворилась в стару квартиру в якій жити не зручно, але на нову не має ні грошей, ні волі.

Наразі Україні потрібна нова Конституція. Але яка…Гройсман каже про посилення повноважень Прем’єра (за відсутності вищої освіти навряд чи за цими заявами стоїть ґрунтовна національна стратегія), Президент хоче вписати декілька строк про НАТО і ЄС, керуючись сьогоденними рейтинговими потребами, Тимошенко говорить про народну Конституцію, в сенсі всенародно обговорити через дописування у Вікі.

Остання ідея мені подобається більше за інших, але хотів би звернути увагу її радників на те, що майже в половини населених пунктів України немає інтернету. Тож із всенародністю будуть проблеми, але як механізм залучення п’яти мільйонів Українців до обговорення Конституції виглядає більш привабливим для пересічного українця, і залучить однозначно більше людей аніж 450 депутатів і апарат Парламенту.

Втім винесення тексту Конституції на всенародний референдум (який вже анонсований Юлією Володимирівною) нівелює тезу про відсутність інтернету в селах і дійсно залучить всю Україну до прийняття нової Конституції. І в певному розуміння вона дійсно буде всенародною.

 І таке голосування може в часовому просторі співпасти з черговими парламентськими виборами і перетворитись на технологію набору політичних балів партією «Батьківщина». Адже мало проголосувати на Референдумі нову Конституцію України, необхідно її імплементувати в правове поле, а для цього потрібно 300 голосів в Парламенті. І тому суто логічним є, що чим більше представництво «Батьківщини» буде в оновленій Верховній Раді України, тим більший шанс, що процес імплементації нової «всенародної» Конституції не затягнеться. «Нова Конституція – Новий Парламент – нова Країна». Думаю передвиборчий слоган буде виглядати якось так.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]