Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2017 17:53

Odpieprz sie

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Маргінально-ревізіоніський стан українсько-польський дискурсу провокує обидві сторони до гучних заяв та актуалізації своєї правоти замість того, щоб почати шукати дотичні точки поліпшення відносин між двома країнами. Втім Польща своїми постійними випадами

Я завжди намагався триматись в далечині від польсько-українського дискурсу і особливо питань національної пам’яті, та хто ж все таки був більшим злочинцем під час Другої світової війни. Як на мене, взагалі доволі дивним є намагання з’ясувати ці питання, адже діями, які можна рахувати військовими злочинами не гребувала жодна із сторін. А критерій за яким ми вбили менше жінок і дітей і тому ми жертва, яким користується польська пропаганда, як на мене, доводить лише те, що в умовах війни українці виявились більш вправні.

"Навіть якщо ми знайдемо будь-які інциденти, то ніколи з боку Армії Крайової не відшукаємо вбивств в таких масштабах, як ті, що були здійснені на Волині. Тут немає симетричності, і ми повинні однозначно на це вказати", - сказав міністр МВС Вітольд Ващиковський. Якщо перекласти на нормальну українську, то ми звичайно спалювали Ваші села, але Ви спалили більше польських сіл, а хто спровокував то вже не важливо.

Я розумію, що за цими словами криються трагедії сімей, сіл та селищ, але то була війна, в якій перемогли ті хто був більш агресивним за супротивника. Українці перемогли. Крапка.

Тепер щодо дискурсу, як Україні і українцям реагувати на нову політичну реальність та ставлення з боку колись більш-менш дружніх сусідів, як Польща

"Якщо ми не прийдемо до згоди, то запустимо процедури, які зроблять неможливим прибуття в Польщу осіб, які представляють крайні антипольські позиції. Люди, які демонстративно одягають форму СС "Галичина", до Польщі не в'їдуть", - підкреслив чиновник.

Цю заяву слід розділити на дві категорії.

Категорія перша – носіння форми СС «Галичина». Відповідно до статті 436-1 КК України за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів людину можуть посадити до п’яти років. Відповідно як за форму РККА так і СС у нашій країні можна спокійно отримати доволі не малий строк, якщо це звичайно не реконструкція і театральне дійство. Відповідно до цього заява польських чиновників абсолютно логічно вкладається в українську правову реальність і не може викликати обурення.

Категорія друга – антипольські позиції. Це категорія доволі розмита і не зрозуміла. Якщо ми говоримо про те чи має право Польща встановлювати в себе в країні націонал-тоталітаризм то вважають мають. Якщо їм подобається Йозеф Пілсудський, який топив у крові українські села, то це знову ж таки їх право. Більше того я вважаю, що поляки мають право з ранку до ночі битись головою об стінку і ввести це в ритуал та традицію. Це їх суверенне право, яке я зобов’язаний поважати. Але якщо ж «антипольською позицією» є українізація в школах та героїзація ОУН-УПА, то йдіть нафіг, або щоб було зрозуміло: « Odpieprz sie».

Україна суверенна держава. Ми воюємо з РФ за всю Європу і своє суверенно право визначати якою мовою розмовляти і хто в Україні герой. І до речі історія свідчить, що воювати ми вміємо)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]