Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2021 11:27

Закінчення ери пластикових пакетів

Адвокат в ТОВ ЮК "GLOBAL LAW"

Відзавтра в Україні змінюється порядок використання пластикових пакетів суб’єктами господарювання

Верховною радою України прийнято Закон України  №1489-IХ від 01.06.2021 р.  «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (далі – Закон), що  вступає в силу з 10.12.2021 р. і визначає порядок та поетапне зменшення використання пластикових пакетів та відповідальність за  недотримання Закону суб’єктами господарювання.

Частиною 1 ст. 2 Закону  забороняється розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, а саме:

1) надтонких пластикових пакетів (товщиною менше 15 мікрометрів);

2) тонких пластикових пакетів (товщиною від 15 до 50 мікрометрів);

3) оксорозкладних пластикових пакетів (матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок).

 Встановлена частиною першою цієї статті заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

Розповсюдження пластикових пакетів - платне або безоплатне надання пластикових пакетів споживачам в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів.

 Пластиковий пакет - виготовлена з пластику тара у формі рукава, з дном та відкритою горловиною, з ручками або без ручок, призначена для пакування та/або транспортування товарів і продукції кінцевими споживачами;

 Біорозкладний пластиковий пакет - пластиковий пакет, що розкладається за участю мікроорганізмів на елементи природного походження та відповідає встановленим національними або гармонізованими європейськими стандартами нормам щодо утилізації способом компостування або біорозкладання.

Об’єкт надання послуг - місце провадження діяльності суб’єкта господарювання у сфері надання послуг, в якому може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів.

Об’єкт громадського харчування - місце провадження діяльності суб’єкта господарювання у сфері громадського харчування, який здійснює виробничо-торговельну діяльність (виробництво та/або доготовку, доставку, продаж та організацію споживання продукції власного виробництва і закуповуваних товарів), незалежно від форми власності, розташування, розміру, обсягу або способу ведення діяльності.

Об’єкт роздрібної торгівлі - місце провадження діяльності суб’єкта господарювання, який здійснює продаж товарів кінцевим споживачам, незалежно від форми власності, розташування, розміру, обсягу або способу такої торгівлі.

 Встановлена п.1 ч.1  ст. 2  Закону заборона не поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка. Частина третя статті 2 діє до 1 січня 2023 року.

 Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу в порядку, встановленому Законом України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

Частинами 1 – 3 ст. 3 Закону визначено, що розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

 Вимоги ст. 3 Закону  не поширюються на:

1) біорозкладні пластикові пакети;

2) надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Розмір мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети,  що встановлені Кабінетом Міністрів України.

 

Опис виробу

Мінімальна роздрібна ціна, гривень за 1 пакет з ПДВ

без бокових складок

з боковими складками

Пластиковий пакет у формі рукава з дном та відкритою горловиною із стінками товщиною понад 50 мікрометрів:

 

 

без ручок

2,00

2,50

з ручками

2,50

3,00

Примітка: Мінімальні роздрібні ціни застосовуються під час платного надання  пластикових пакетів, призначених для пакування та/або транспортування товарів і продуктів кінцевим споживачам, в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватись розповсюдження пластикових пакетів.

Ці роздрібні ціни є мінімально допустимим рівнем цін на  пластикові пакети (незалежно від ширини, довжини, глибини бокових складок, нанесеного маркування), який може застосовуватися суб’єктом господарювання, що здійснює розповсюдження пластикових пакетів.

Мінімальні роздрібні ціни не поширюються на:

- біорозкладні пластикові пакети;

- надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

   

Таким чином, є пакети, які заборонено розповсюджувати в принципі: це пластикові пакети із стінками товщиною до 50 мікрометрів (тонкі та надтонкі пластикові пакети) та оксорозкладні пластикові пакети.  

Біорозкладні та пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка (поки вони дозволені) можна розповсюджувати безоплатно.

Розповсюджувати інші не заборонені пакети можна буде тільки платно, за цінами, які визначив Кабінет Міністрів України.

Також, Закон в ч. 2. ст. 6 передбачає застосування до суб’єктів господарювання такі адміністративно-господарські штрафи (далі - штрафи):

- за порушення заборони розповсюджувати тонкі, надтонкі та оксорозкладні пластикові пакети передбачено штраф  - у розмірі  від 8 500 грн. до 17 000 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від 17 000 грн від 34 000 грн (штрафи, як і сама заборона почнуть діяти з 09.03.2022 р.):

- за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від 1 700 грн до 3 400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від 3 400 грн до 8 500 грн (з 10.12.2021 р.).

Отже, з 10 грудня 2021 р. Закон набирає чинності та Кабінет міністрів України має забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень  Закону та привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

З 09 березня 2022 р. буде заборонено розповсюдження надтонких пластикових пакетів (до 15 мікрометрів), тонких пластикових пакетів (від 15 до 50 мікрометрів) та  оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

 До 01 січня 2023 р.  заборона не поширюватиметься на пластикові пакети, які відповідають одночасно наступним критеріям:

- стінки товщиною менше 15 мікрометрів (надтонкі пластикові пакети);

- ширина до 225 міліметрів (без бокових складок);

- глибина до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок);

- довжина до 450 міліметрів (з урахуванням ручок);

- призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду;

- розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]