Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2018 14:21

Нові проекти ProZorro: все що потрібно знати

Координатор Прозорро

Команда ProZorro впевнена, що відкритість та прозорість – основа публічних закупівель, тому ми направляємо величезну кількість ресурсів у цьому напрямку.

Команда ProZorro впевнена, що відкритість та прозорість – основа публічних закупівель, тому ми направляємо величезну кількість ресурсів у цьому напрямку.  Серед наших пріоритетів: 

- Автоматизація. Ціль – зробити систему максимально зручною та простою у користуванні (як замовників, так і учасників). 

- Відкритість публічних даних та їх безпека. Прагнемо зменшувати технічні бар’єри та спрощувати спосіб взаємодії з розробниками-партнерами, що працюють на базі сервісів публічних закупівель. 

- Професіоналізація закупівель. Інформація про публічні закупівлі, новини ProZorro, лайфхаки проведення та участі у тендерах має бути максимально доступною для всіх. З цією ціллю ми створили щомісячний дайджест, проводимо безкоштовні бізнес-сніданки з замовниками та постачальниками, організовуємо навчання та оновили infobox - cайт з гігабайтами корисних порад для ефективних закупівель. 

Удосконалення технічної складової: новий функціонал в ProZorro 

2018 рік став одним із ключових у підсиленні розвитку реформи публічних закупівель. В цьому році нам вдалося завершити ряд важливих доробок, зокрема: 

Перший етап інтеграції з реєстром лікарських засобів МОЗ. Відтепер при оголошенні закупівлі державні замовники більше не вводять вручну МНН (діючу речовину ліків) та АТХ (область її дії), а обриють ці дані зі списку, який автоматично інтегрується до електронної системи. Така інтеграція дозволяє зменшити кількість маніпуляцій при оголошенні тендерів, а також стимулює розвиток нових аналітичних інструментів для аналітики цін, конкуренції тощо. 

Запуск автоматичного пошуку підозрілих тендерів та е-кабінету Держаудитслужби України. Командою ProZorro була реалізована потужна технологічна розробка: е-кабінет для Державної аудиторської служби України та система автоматичного виявлення підозрілих закупівель. Система ризик-індикаторів автоматично моніторить всі тендери в системі та за певними порогами, знаходить закупівлі з ймовірними порушеннями та направляє на перевірку аудиторам. Сподіваємося, дана розробка підвищить ефективність контролю публічних закупівель та посилить боротьбу правопорушеннями у сфері закупівель. 

Поява в системі нового типу процедури закупівель за рамковими угодами

В системі ProZorro з’явився ще один новий тип процедури – закупівлі за рамковими угодами. Тепер замовники можуть оголошувати тендер та укладати договір терміном до 4 років. Значною перевагою цієї розробки є те, що замовник зможе у прогнозовані сроки отримати необхідний товар чи послугу, а бізнес у довгостроковій перспективі бачити свою потенційну співпрацю з державним сектором. 

Нові проекти: онлайн відео-курс, ProZorro Media Hub та тренінги в регіонах 

Такий потужний розвиток реформи сформував потребу у проведенні комплексу навчальних заходів для найширшого кола учасників. Саме тому за останні три місяці 2018 року команда ProZorro реалізувала низку цікавих проектів. У співпраці з IDLO ми обрали 3 напрямки діяльності в рамках цього проекту і дуже швидко почали роботу. 

Перший напрямок – проведення навчання в регіонах для замовників та представників бізнесу. У контексті появи нових процедур закупівель, механізмів взаємодії з іншими органами (зокрема Держаудитслужбою) питання підвищення обізнаності учасників системи публічних закупівель набуло особливої актуальності. Тому поряд із традиційними заходами щомісячними бізнес-сніданками ми організували навчання в регіонах. Наші тренери у Київській, Донецькій, Запорізькій, Одеській та Харківській областях планували провести по 5 семінарів в кожному з регіонів для майже 300 учасників. На практиці ж виявилося, що ми перевиконали нашу ціль в декілька разів.  За два місяці тренери провели навчання для понад 930 учасників. До того ж, завдяки допомозі майданчиків вдалося масштабувати бізнес-сніданки в таких регіонах як Харків, Львів, Одеса. 

Другий напрямок – розвиток журналістики даних. Відкриті дані системи ProZorro – це більше ніж 70 терабайт інформації, що є підгрунтям для гучних журналістських розслідувань, новин та інфографік. Знайти зради та перемоги, імена пов’язаних  осіб та  схеми стало можливим в режимі онлайн. Для того, щоб показати журналістам всі можливості відкритих даних, ProZorro та Bihus.info запуcтили спільний проект. В рамках ProZorro Media Hub було проведено 3 тренінги, які відвідали журналісти, блогери, громадські активісти з усіх куточків України.

Третій  напрямок – онлайн-навчання. Для нас дуже важливо розказати про нові сервіси та можливості у системі публічних закупівель якомога ширшому колу людей, і онлайн-освіта легкий та швидкий спосіб здобуття знань та охоплення аудиторії. Тож ми створили спеціальний відео-курс про можливості відкритих даних ProZorro та наші проекти на основі штучного інтелекту. Окремим блоком відеокурсу стало висвітлення нового функціоналу системи.

Підсумовуючи, можу сміливо сказати, що навчання публічним закупівлям та підтримка розвитку екосистеми є не менш важливим завданням реформи публічних закупівель, аніж нові сервіси. Команда ProZorro й надалі направлятиме свої ресурси у напрямку підвищення обізнаності замовників та постачальників у сфері публічних закупівель. 

P.S. нагадаю, що навчатись закупівлям завжди можна онлайн  на сайті https://infobox.prozorro.org. 

Дякуємо за підтримку реформи публічних закупівель Міжнародній організації права розвитку (ІДЛО)/ International Development Law Organization (IDLO).

Теги: prozorro
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]