Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2016 08:00

Скільки часу потрібно на реформи

Начальник відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури КМДА

Хороший кризовий менеджер фахово оцінює не лише окремі статті фінзвітності, бо це дає тільки зріз теперішньої ситуації, але й фактори, які вплинули на ці зміни — бо це дає розуміння, як розвиватися далі, як вирішувати проблему.

Що роблять у кризових ситуаціях


Останнім часом з’явилися надто поверхові оцінки діяльності КП «Київреклама», у першу чергу з фахової оцінки його фінансових результатів діяльності. Для глибшого розуміння пропоную увазі читачів пояснення щодо фінансових показників та мотивації, чому мною, як керівником, приймалися ті чи інші рішення.

Оприлюднюючи різного роду оцінки, мало хто враховує, що основним у діяльності підприємства останнього 2015 року було його виведення з кризи, зумовленої вадами старої системи регулювання ринку реклами, що у своє чергу провокували корупцію і гальмували приток виручки від підприємців до «Київреклами». Причини були різні, від занадто повільного оформлення дозвільної документації, до зловживання самими підприємцями правом відстрочки платежів та браком інструментів для ефективного моніторингу ринку реклами, чим і має в основному займатися «Київреклама».

Вихід з будь-якої кризи передбачає кілька етапів. По-перше — це виявлення проблеми. По-друге — це її оцінка. Третє — підбір інструментів і засобів для її вирішення. Четверте — вирішення проблеми. П’ятий — перехід у режим прибуткової роботи. Якщо ми оцінюємо приватне комерційне підприємство, то реальний прибуток отримується тільки на п’ятому етапі. Завдання ж попередніх полягає в тому, щоб зупинити падіння, стабілізувати стан. Якщо провести аналогії — це нагадує спробу операції важкого хворого. Щоб операція його не вбила, необхідна стабілізація. На сьогодні КП «Київреклама» пройшла три етапи. Проблеми виявлено, проаналізовано, фінансовий стан підприємства стабілізовано, запропоновано чіткий план реорганізації із створенням нової структури з меншим штатом та більшою ефективністю.


Про стабілізацію роботи підприємства


Отже, у 2015 році КП «Київреклама» отримало дохід (виручку) на суму 267,8 млн грн., що становить 99,25% планового показника. Таким чином, план щодо отримання доходів практично виконано, що свідчить про коректне планування з врахуванням можливих змін до нормативно-правових актів, що регулюють рекламну галузь, до тарифної політики, а також кількості договорів, у яких закінчився строк дії та інших показників.

Саме дотримання затвердженого чіткого фінансового плану при формуванні витрат підприємства та активізація механізмів пришвидшення оборотності активів забезпечила фінансову стійкість підприємства без залучення банківських позик та додаткових витрат на сплату відсотків за ними. Нагадуємо, у 2014 році підприємство додатково залучило 5,8 млн грн. на покриття дефіциту обігових активів, чого ми не робили цього року.

Для забезпечення платоспроможності підприємства, що є основним показником фінансової стійкості, було проведено фінансовий аналіз. Виявлено наявність втрат у результаті відволікання коштів на демонтаж та зберігання демонтованих рекламних конструкцій. З метою запобігання дефіциту оборотних активів у 2015 році вжито ряд превентивних заходів, завдяки яким розповсюджувачами реклами за демонтаж та зберігання рекламних конструкцій «Київрекламі» компенсовано на 46 % (або на 747,6 тис. грн.) більше, ніж у попередньому році.

Також подолано практику зловживань операторами ринку відтермінування оплати, яке в середньому складало 2 місяці. У результаті за півроку дебіторську заборгованість скорочено на 60 % або на 15,3 млн. Грн.

У 2015 році підприємство перерахувало до спеціального фонду бюджету міста Києва 152 млн грн., що на 20,8 % більше від планового обсягу надходжень від плати за право розміщення реклами. Також повністю виконані зобов’язання щодо перерахування коштів комунальним підприємствам транспорту у сумі 21,1 млн грн.

Запроваджено жорстку фінансову дисципліну, дотримання якої у 2015 році забезпечило скорочення операційних витрат підприємства на 2,1 млн грн., у порівнянні з попереднім роком. При цьому КП «Київреклама» забезпечило демонтаж 3,8 тис. незаконних рекламних конструкцій. В абсолютному виразі місто очищено від 57 тис. кв. м рекламних площ, що в 3 рази більше (або на 41 тис. кв. м) ніж за 2014 рік.

Це ті заходи, які були спрямовані у першу чергу на стабілізацію підприємства, після якої можна переходити до реформування головного регулятора.


Про подальші заходи із реформування столичної реклами


Одним з найважливіших показників ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства будь-якого підприємства є рівень рентабельності, що характеризує економічну ефективність виробництва.

Рентабельність «Київреклами» у минулому році становила 42 %, що свідчить про досягнення високого рівня збалансованості доходів та витрат. За цим відносним показником ефективності приховано конкретний результат для міста: поповнення загального фонду міського бюджету частиною чистого прибутку на 20,6 млн грн. (на 1,6 млн грн. більше, ніж у 2014 році). Для порівняння, у 2015 році дохід міста від частини чистого прибутку (доходу) від близько 400 комунальних підприємств становив 71,6 млн грн. Це відповідь на запитання, наскільки ефективно керували підприємством протягом останніх місяців.

Паралельно проведено усі роботи необхідні для переходу на інший рівень, що включає взагалі створення нового регулятора з належними повноваженнями — Управління реклами у складі КМДА. Це стосується оцінки нормативно-правових документів, створення нового порядку і концепції.

Чому не можна піти простим шляхом і ліквідувати КП «Київреклама», просто передавши усі платежі напряму у бюджет, як це пропонується окремими експертами? Бо у такому випадку відрахування у бюджет впадуть. Адже надходження зросли за рахунок посилення дисципліни, контролю з одночасним розвитком діалогу з підприємцями. Сьогодні немає аналогічного структурного підрозділу у складі КМДА, який виконуватиме цю роботу надалі. Як тільки він з’явиться, тоді можна буде з чистим сумлінням попрощатися з КП «Київреклама», зберігаючи при цьому позитивні напрацювання останнього року. Щоправда для такого підходу потрібна кропітка робота і фаховість, яка не завжди стоїть поруч з голим піаром і голосними заявами. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]