Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.07.2020 17:53

Хочеш миру в космосі - готуйся до війни

Координаторка космічних програм групи проєктів Noosphere, кандидатка історичних наук

Яку загрозу несе протисупутникова зброя та чи готується світ до контратаки?

Росія вчергове випробувала зброю, яка дозволяє знищити  супутник на низькій навколоземній орбіті, стверджує космічне командування США. В Відні експерти намагатимуться напрацювати кодекс відповідальної поведінки в космічному просторі. Яку загрозу несе протисупутникова зброя та чи готується світ до контратаки?  

За даними космічного командування США, випробування зброї відбулося 15 липня, коли російський супутник “Космос-2543” випустив на орбіту певний об'єкт поблизу іншого російського супутника. Міноборони Росії повідомило, що випробовували супутник-інспектор, який з близької відстані обстежив інший космічний апарат.

Із висловлень “глибокої занепокоєності у зв'язку зі зростаючими зусиллями Росії та Китаю щодо виведення зброї в космічний простір” за словами помічника держсекретаря з міжнародної безпеки і нерозповсюдження Кристофера Форда розпочалася 27 липня в Відні російсько-американська зустріч експертів із космічної безпеки. “США сподіваються, що країни зможуть домовитися про норми відповідальної поведінки в космосі”, - зазначив Форд.   

Хто володіє протисупутниковою зброєю  

Крім Росії, зброєю здатною знищити космічні апарати на орбіті володіють ще три країни - США, Китай та Індія. Ці країни провели випробування на орбіті. 

Найімовірніше, кількість країн, які можуть вражати ціль на орбіті, буде тільки зростати. В липні 2019 року Ізраїль провів успішні позаатмосферні тести ракети-перехоплювача «Хец-3». Це означає, що потенційно він зможе знищити супутники на низькій орбіті. А багато країн, які не мають можливості створити власну протисупутникову зброю, зацікавлені в її купівлі.

Варто згадати про інший, менш затратний, спосіб атаки на супутники - це заглушення його сигналів. За інформацією американської неурядової організації C4ADSТ, Росія активно використовує технології дезорієнтації системи супутникової навігації GPS в окупованому Криму та в Чорному морі. 

Чому атакують супутники 

Супутники сьогодні є частиною критичної інфраструктури розвинених країн, а від їх функціонування залежить близько 7% річного ВВП. У першу чергу, це супутники позиціонування, зв'язку та телекомунікації. 

Командувач космічних військ США генерал Реймонд наголосив на важливості космічних систем у час пандемії коронавірусу коли «глобальна логістика, транспорт та зв'язок є ключовими для перемоги пандемії COVID-19».

Військові використовують фото та відео інформацію із космосу для розвідки та планування операцій. За оцінками аналітиків, американська військова розвідка на 90% покладається на дані із космосу. Наприклад, план будинку, де проводилася спецоперація по ліквідації Усами бен Ладена, був створений за допомогою архівних космічних знімків, на яких видно садибу під час її зведення. 

Війну в Перській затоці в 1991 році часто називають першою космічною війною, оскільки сили США та коаліції в значній мірі покладалися на GPS та інші супутникові технології для проведення операцій в регіоні. Відтоді космічні засоби підвищили спроможність сухопутних, морських та повітряних сил.

Космічні війська 

Якщо існують засоби атаки, то для них оперативно створюють і способи протидії. Країни серйозно готуються до “зоряних війн” та створюють космічні війська.   

Наприкінці минулого року Дональд Трамп підписав закон про створення Космічних військ США, до складу яких переведено 15 тисяч службовців з Військово-повітряних сил.

За місяць до того, 20 листопада, НАТО визнав космос оперативною сферою військової діяльності, поряд з повітрям, сушею, морем та кіберпростором. 

Крім Сполучених Штатів, про створення Космічних військ у липні 2019 року оголосила Франція. За словами Емануеля Макрона, нове командування зможе захистити інтереси країни у навколоземному просторі. 

Захищатися Франція збирається від Росії, яку офіційний Париж у 2018 звинуватив у шпигунстві та спробі перехопити зашифровані дані  з франко-італійського комунікаційного супутника Athena-Fidus. Космічний апарат забезпечує високошвидкісний зв'язок між збройними силами двох країн. 

Японія в лютому цього року оголосила про створення в складі сил самооборони ескадрильї космічних операцій, головною задачею якої буде відслідковування і попередження загрози японським супутникам з боку недружніх країн, а також космічного сміття. 

Демонстрація сили чи акт агресії 

Аналіз діяльності розвинених країн свідчить про те, що космос із його широкими можливостями в глобальному масштабі, знову стає сферу зіткнення різних інтересів. І якщо раніше космос у військових цілях використовувався переважно розвідкою та для розміщення апаратів попередження ракетно-ядерного удару, то сьогодні ситуація докорінно інша. Відбувається активна та неконтрольована мілітаризація космічного простору із нарощуванням зброї, здатної вивести з ладу супутники. На думку експертів, сподіватися на прорив щодо напрацювання кодексу відповідальної поведінки у космосі на зустрічі експертів у Відні цими днями не варто. 

Наразі мова йде про нарощування присутності, максимальному використанні можливостей, створенні оборонного і наступального озброєння. Водночас, зі зростанням ролі супутників у різних аспектах цивільного життя та військових операцій, зростає ймовірність, що хтось вирішить ризикнути й атакувати стратегічно-важливий космічний апарат супротивника. А це означає, що збройний конфлікт у космосі може бути катастрофічним для економіки та людини епохи діджиталу.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]