Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2021 11:01

Яке майбутнє залізничних лікарень в Україні?

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Згідно з прийнятою Стратегією розвитку "Укрзалізниці", передбачається позбавлення від непрофільної діяльності. Цей шлях ми пройдемо, спираючись на міжнародний досвід.

Багато дискусій відбувається останнім часом в публічному просторі, стосовно реформування діяльності Укрзалізниці. Згідно з прийнятою Стратегією розвитку АТ Укрзалізниця  на 2019 – 2023 роки, передбачається позбавлення компанії від непрофільної діяльності. Це шлях який ми мусимо пройти, опираючись на міжнародний досвід.

Наявність медичних лікарень в структурі Укрзалізниці кожен рік обходиться звичайним залізничникам в чималу суму. Наприклад, у 2019 році на утримання 8 медичних закладів було витрачено 885 млн. грн., збитки склали 725 млн. грн. За рік вдалось мінімізувати витрати на 55 млн. грн, завдяки зменшенню корупційного чиннику на місцях. Відповідно, у 2020 році збитки склали 670 млн. грн.  Але це не вирішує проблему в цілому. Коштів які виділяє Укрзалізниця недостатньо для покриття потреб.

Попри недофінансування з року в рік, заклади продовжують працювати. Але конкурувати на ринку надання медичних послуг нам стає все важче. Стрімкий розвиток приватних медичних установ створює неабияке суперництво. Муніципальні клініки теж не пасуть задніх в цьому питанні. Хоча в нас є професійний колектив, який вміє і знає як робити якісно свою роботу. Заробітна платня в наших клініках нижче ринкової на 50%. Не може спеціаліст з досвідом отримувати мінімальну ставку лікаря. Рано чи пізно він просто піде в ті ж приватні клініки на вищу зарплатню. Потрібно проводити  безповоротні зміни.

Гіркий досвід

Протягом 2015 – 2016 років, у зв’язку з неефективним використанням Укрзалізниця прийняла рішення про закриття та передачу органам місцевої влади більше 250-ти медичних закладів. Це був болючий крок. Укрзалізниця не отримала нічого від втрати медичних установ, хіба що позбавилася витрат на їхнє утримання. Тому важливо враховувати такий досвід і передавати лікарні інвесторам, щоб приміщення не пустували, а люди не втрачали робочі місця.

Станом на сьогодні, в підпорядкуванні УЗ залишилось 8 клінічних лікарень у таких великих містах як Київ, Харків, Дніпро, Одеса та Львів. Яке їх подальше майбутнє? Звичайно тут варіантів не багато. Але потрібно обрати найкращий, з точки зору привабливості та отримання вигоди для Укрзалізниці.

Два шляхи розвитку

Відповідно до стратегії АТ «Укрзалізниця» 2019- 2023 рр. непрофільні активи, якими є медичні заклади мають бути передані в концесію або продані на аукціоні. Якщо ми обираємо процес концесії, це довший варіант від якого УЗ не отримає нічого. Платіж буде здійснено у Фонд державного майна, а процедура згідно закону займає близько трьох років. Період переходу активу в концесію, Укрзалізниця буде змушена утримувати за свій рахунок.  Для компанії це менш вигідний варіант, з точки зору економічної вигоди.

Якщо обрати другий варіант – продаж активів на публічному аукціоні, це дозволить залучити додаткові кошти. А це приблизно 30-35 млн. євро від продажу. Ці кошти Укрзалізниця може спрямувати в медичне страхування своїх працівників, або ж для покращення умов праці чи модернізацію рухомого складу. З потенційним новим власником необхідно укласти інвестиційний договір, щодо незмінності цільового призначення активу на певний період. Це дозволить зберегти робочі місця та збільшити оплату праці медиків.

Я розумію, що який варіант не обрати, з’явиться багато скептиків щодо цього питання. Але хочу всіх заспокоїти та нагадати 2015-2016 рік, коли від закриття більше 250 клінік Укрзалізниця не отримала нічого. Хоча, протягом тривалого часу, витрачала шалені кошти на утримання та модернізацію цих закладів.

Міжнародний досвід

В таких болючих питаннях ми часто апелюємо до міжнародного досвіду. Країни центральної Європи з колишнього соцтабору – Угорщина, Польща теж мали залізничні лікарні. На початку 90-их років їх спіткали ринкові реформи. Багато державних компаній були приватизовані. Залізничні лікарні теж виключенням не стали. 

В Польщі залізничні лікарні були частково приватизовані, інша частина була закрита, а майно продане на аукціонах. Так для прикладу в Польщі одна з найстаріших залізничних лікарень в Шклярській Порембі-Дольній, що в  Нижній Сілезії у 2002 році була приватизована компанією "IZER-MED". Це один з перших успішних приватизацій кейсів установи охорони здоров’я в Нижній Сілезії.

За комуністичного режиму в Угорщині добровільного медичного страхування не існувало, за винятком добровільного страхування співробітника Угорської державної залізниці. В 2007 році пройшло реформування залізничної медицини і медичного забезпечення залізничників. На сьогодні лікарні існують та функціонують, але вони інтегровані в загальну систему охорони здоров’я різної форми власності.  

Приклади Грузії та країн Прибалтики доводять, що поняття залізнична лікарня уже в минулому. Медичні установи різних форм власності функціонують в загальній системі охорони здоров’я цих країн.  

Сьогодні у нас немає часу стояти на місці. Працівники наших лікарень хочуть кращих умов праці та гідної заробітної платні. В залізничних клініках лікарняні листи отримують лише 28% залізничників. Решта користуються послугами муніципальних закладів охорони здоров’я за місцем проживання. Залізничники не повинні утримувати зі своїх кишень медичні установи, які знаходяться за сотні кілометрів від їхнього дому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]