Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2020 12:12

Чому залізничники не задоволені рівнем страхування в Укрзалізниці?

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Не дивлячись на мільярдні витрати «Укрзалізниці» на медичне обслуговування працівників, залізничники та пенсіонери скаржаться на рівень страхування. Нова стратегія страхування покликана це виправити!

У 2019 році АТ «Укрзалізниця» витратила понад один мільярд гривень на медичне обслуговування залізничників та пенсіонерів, із них 111 млн на страхування співробітників, а 93 млн на пенсіонерів.  «Центр охорони здоров’я» акціонерного товариства постійно отримує скарги на рівень страхування: або поліс не покриває і третини витрат, або і взагалі лікарі відмовляються надавати медичну допомогу за страховкою.


Після аналізу цих скарг, а також на виконання Стратегії  УЗ 2019-2023, ми почали працювати над новою програмою страхування залізничників. Детально  про це йдеться в моєму попередньому блозі Страхування по-новому: Укрзалізниця розробляє нову програму страхования.

Коротко про її суть: розмір нового страхового «покриття» для залізничників передбачає  150 тис грн., пенсіонерам  100 тис грн., але без нинішніх лімітів. Нагадаємо, що наразі середня сума виплат складає 2 тис грн.  Замовником послуг виступатиме Укрзалізниця. За цих умов у Товариства з’явиться можливість здійснювати якісний контроль за страховою послугою.

Сьогодні з УЗ працюють 8 страхових компаній, і у кожній різні умови, правила, угоди. Є компанії, які за пів року не підписали жодної угоди з лікарнями щодо роботи за новими затвердженими тарифами.

Всі негативні моменти будуть усунені, тому що страхові компанії обиратимуть на відкритих торгах на майданчику Прозорро.

Це перспектива майбутнього, хоча і найближчого. Розберемося в сьогоденні.

Чому з’явилася ініціатива розробки нової програми страхування залізничників?

Згідно з даними на травень 2020 року безкоштовно користуватись послугами закладів охорони здоров’я УЗ можуть  понад 400 тис людей, у тому числі  майже 175 тис пенсіонерів.

75% з них мають поліси добровільного страхування (191 тис співробітників АТ «Укрзалізниця» та 141 тис пенсіонерів залізничного транспорту).

Тут варто звернути увагу на те, що у залізничної медицини є одна особливість. Всі її заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу, розташовані лише в 5 великих містах: Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків! А переважна частина нинішніх і екс - співробітників УЗ знаходяться на віддаленні від них і обслуговуються в інших мед закладах за місцем проживання.

І тут увага! Аналіз майже 58 тис випадків лікування показав, що тільки 38,3% залізничників і 39,8% пенсіонерів залізниці проходять лікування в закладах охорони здоров’я залізничної медицини. Тобто більше 60% залізничників лікуються за її межами.

У той же час, відсоток пацієнтів, які не були  ані залізничниками, ані пенсіонерами, сягає понад 50%. Про що це свідчить? Це свідчить про те, що в  залізничній медицині спостерігається низька географічна доступність спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги. Простими словами: великий відсоток залізничників не можуть отримати медичну допомогу  у відомчих лікарнях Укрзалізниці, бо лікарні знаходяться занадто далеко. Залізничники є у кожному місті, селищі, селі (співробітників УЗ понад 250 тис.), а залізничні лікарні тільки у 5-ти великих містах України.

Наразі утримання залізничної медицини «УЗ» коштує  понад 1 млрд грн., але це не вирішує більшості питань з медичного обслуговування! 

Який вихід? «Гарантований державою пакет» та нова програма страхування, що розробляє Центр охорони здоров’я УЗ.

Щодо гарантій держави - другий етап реформи охорони здоров’я (розпочався 1 квітня 2020 р), передбачає, що держава відшкодовуватиме надання всіх послуг з первинної та екстреної медичної допомоги та більшості послуг спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги (що входять в так званий «гарантований державою пакет»).

Послуги, що не входять до  «гарантованого державою пакету» сплатити можна буде з будь яких інших джерел. Але щоб не шукати інші джерела, варто буде скористатися добровільним медичним страхуванням.

 Страховий поліс «покриє» всі затрати на обстеження, медикаменти, лікування,  навіть у випадках складної патології. Пенсіонери можуть розраховувати на 100 тис. грн, працюючі залізничники – 150 тис. грн. Ці кошти розподіляться на амбулаторне та стаціонарне лікування.

Згідно зі статистикою медобслуговування у 99% лікарняних випадків цієї суми достатньо для повноцінного лікування. І тільки 1% може вимагати більш серйозних витрат.

Важливо, що медичне страхування також покриватиме і випадки онкології, а саме 2 курси хіміотерапії, туберкульоз, цукровий діабет. Всі критичні захворювання для життя людини  будуть у повному обсязі покриті страховим полісом. Це інсульти, інфаркти, не кажучи про більш прості захворювання, такі як апендицит, холецистит тощо.

Важливо, що при цьому пацієнт сам вирішуватиме, в який медзаклад йому звертатись!

За умов, що склалися, всім залізничникам, як працюючим, так і пенсіонерам, АТ «Укрзалізниця» може забезпечити доступність безоплатних високоякісних медичних послуг за місцем проживання. УЗ створить умови для їх надання у відповідності до державної програми медичних гарантій та забезпечить повне покриття добровільним медичним страхуванням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]