Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2021 12:18

Covid-Tech: ніша, народжена пандемією

Медіаексперт, журналіст

Виставка CES, яка пройшла на початку січня, показала народження нового напрямку - Covid-Tech

Якщо на початку пандемії Covid-19 основні зусилля технологічних компаній були спрямовані на інструменти відстеження контактів для попередження поширення коронавірусу, то в другій половині року ситуація змінилась. Компанії почали задумуватись над технологічними інструментами, які допоможуть не лише боротися з коронавірусом, але й жити разом з цією хворобою. 

На виставці CES, яка пройшла на початку року, було представлено багато цікавинок в напрямі, який можна назвати Covid-Tech. Хоча, на перший погляд, традиційні способи боротьби з корона вірусом – соціальне дистанціювання та носіння масок, це, умовно кажучи, низькотехнологічні стратегії. 

Проте, як показали новинки, представлені на CES, багато компаній змогли покращити свої продукти, перепрофілювати їх для епохи Covid-19, додати до них нові функції. Серед них – і роботи для доставки будь-яких товарів чи предметів, і спеціальні маски з посиленим рівнем захисту, і розумні дезінфектори, і сповіщувачі про те, коли хтось не дотримується соціальної дистанції. 

На CES були представлені основні три категорії технологій, які можна віднести до Covid-Tech. Це маски з інтелектуальними функціями, різноманітні дезінфектори та технічні реалізації технології соціального дистанціювання. 

Маски 

Razer Project Hazel, AirPop Active+, MaskFone, Seguro Airsafe, PuriCare 

Кожна з них особлива по своєму. Але їх об’єднує декілька спільних рис. Серед них – інтелектуальне сповіщення про час заміни фільтру, підключення маски до смартфон та управління деякими його функціями, не знімаючи її (MaskFone), вбудований мікрофон (Razer Project Hazel), мобільні додатки для управліннями масками (AirPop Active+). 

Очисники та дезінфектори 

ClearAirZone, LG PuriCare, робот Unipin 

Серед представлених новинок – робот для прибирання та очистки повітря, переносний очищувач, який працює за допомогою звичайної води, та навіть портативний очищувач, який можна носити на руці як годинник (LG PuriCare), який управляється мобільним додатком та показує статистику його використання на смартфоні. 

Соціальне дистанціювання та Health-Tech 

BioButton, Seguro Smartspace, iWavenology iDistance, Plott Ettie 

Серед представлених новинок – наклейка, яка може моніторити стан організму людини та повідомляти її про ймовірний початок Covid-19 (BioButton), рішення, які повідомляють, якщо людина порушила соціальну дистанцію, видаючи голосний звук (Seguro Smartspace). Правда, в цьому випадку інші люди теж мають носити такі самі гаджети, того цей пристрій рекомендується застосовувати в компаніях та закритих спільнотах. За схожою схемою працює iWavenology iDistance. 

А розробники розумного дверного дзвінка Plott Ettie вирішили, що в часи Covid-19 актуальним буде вимірювання температури всім, хто хоче зайти в дім. 

Деякі з цих технологій існують у вигляді прототипів, деякі рішення будуть доступні найближчим часом. Очевидно, що частина з них будуть дуже нішевими чи навіть перестануть бути актуальними з часом. Проте частина цих рішень може стати інструментом повсякденного використання в пост-Covid-19-світі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]