Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2023 16:50

Індивідуальний підприємець в Польщі

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Після початку повномасштабної війни, українці, які опинилися в Польщі, отримали можливість вести там індивідуальну підприємницьку діяльність.

Польський законодавець надав можливість громадянам України, які прибули до Польщі після 24.02.2022 року, оформити собі статус тимчасового захисту. Цей статус, поряд з іншим, дає українцям вільний допуск до ринку праці на території Польщі, зокрема і у формі самозайнятості.

Іншими словами, громадяни України, які у зв’язку з початком ведення активних військових дій на батьківщині приїхали до Польщі, можуть відкрити і провадити тут бізнес як приватні підприємці. Раніше такою формою діяльності користувалися в основному українці, що мають карту поляка чи карту постійного побуту.

Про це я писав вже кілька років тому у матеріалі: "Як відкрити в Польщі ФОП?" 

На даний час щоб зареєструвати підприємницьку діяльність в Польщі громадянину України потрібно:

приїхати до Польщі;

оформити собі в Польщі статус тимчасового захисту (PESEL UKR);

створити та активувати електронний підпис (EPUAP);

правильно заповнити документи на державному інтернет-порталі CEIDG, підписати їх електронним підписом та направити на розгляд реєстратору.

Які переваги має ведення бізнесу у формі ФОП

1. Швидке адміністрування

Реєстрація індивідуальної підприємницької діяльності в Польщі в середньому триває 1-3 робочих дні. Так само швидко можна внести зміни до реєстру підприємців (змінити види діяльності, адресу чи іншу інформацію), зупинити чи закрити індивідуальну діяльність. Це дуже вигідно у порівнянні з адмініструванням підприємств в Польщі, де зміни інформації в реєстрі інколи потрібно чекати по декілька місяців, а процес ліквідації може тривати і більше року.

2. Вартість бухгалтерського обслуговування

Для приватного підприємця в Польщі передбачена простіша форма ведення бухгалтерського обліку, ніж для підприємств. Тому вартість бухгалтерського обслуговування ФОПів також є меншою. Якщо бухгалтерський супровід для підприємство в Польщі в середньому складає від 500 до 700 зл нетто на місяць, то супровід індивідуальної діяльності – 250-300 зл. нетто на місяць.

3. Податкова система

На відміну від підприємств, для ФОП в Польщі передбачено різні варіанти систем оподаткування. Основних є три види: оподаткування на загальних засадах, лінійний податок, єдиний податок. Підприємець може обирати собі підходящу систему оподаткування при реєстрації та змінювати її за бажанням в процесі діяльності. Кожен з варіантів оподаткування має переваги та недоліки, зміст яких потрібно розуміти, щоб оптимізувати оподаткування під свою бізнес модель.

4. Зароблені кошти є коштами фізичної особи

Після сплати податку з доходу, кошти, які отримав підприємець від своєї діяльності є його власними коштами, які він може використовувати на власний розсуд. Якщо ж говорити про підприємство, то зароблені кошти після сплати податку на прибуток залишаються власністю підприємства і можуть використовуватися для цілей діяльності цього підприємства. Щоб вивести їх на фізичну особу-власника потрібно здійснити нарахування дивідендів, що тягне за собою додаткове оподаткування.

Які недоліки має ведення бізнесу у формі ФОП

1. Сплата соціальних відрахувань ZUS

На підприємця в Польщі покладається обов’язок сплати щомісячних соціальних відрахувань ZUS. Подібно як в Україні ФОПи сплачують ЄСВ. Однак в Польщі ставка соціального збору не є сталою, а збільшується з часом ведення діяльності.

2. Відповідальність

Підприємець несе повну матеріальну відповідальність за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, як фізична особа. При цьому, закриття ним своєї індивідуальної діяльності, цієї відповідальності не знімає.

3. Складність продажу бізнесу

Якщо Ви плануєте продати свій бізнес на якомусь етапі його розвитку, то індивідуальна підприємницька діяльність не є для цього вдалою організаційною формою. Краще організувати бізнес у формі підприємства.

Оподаткування індивідуальної діяльності в Польщі

Як вже зазначалося, в Польщі діють три основні податкові системи для підприємців:

І. Загальні засади (zasady ogólne)

Ця система оподаткування для підприємця по своїй суті дуже схожа до загальної системи оподаткування юридичних осіб в Польщі.

Базою оподаткування є прибуток підприємця, тобто позитивна різниця між його отриманими доходами та понесеними витратами. 

Ставки податку з прибутку для підприємців передбачено дві: 12% та 32%.

Якщо розмір прибутку підприємця впродовж року складає менше 120 000 злотих, то ставка податку становить 12%. Якщо розмір прибутку перевищує 120 000 злотих – підприємець сплачує 32% податку. При цьому більша ставка застосовується лише до тієї частини прибутку, яка перевищує встановлений поріг (120 000 зл.).

Важливо також, що для підприємців законом передбачена сума річного прибутку, яка звільняється від оподаткування – це 30 000 зл. Тобто, при розрахунку бази оподаткування за рік, підприємець в Польщі віднімає від своїх прибутків суму в 30 000 злотих, що не оподатковується. Таким чином, сам річний податок зменшується на 3600 злотих (30 000 зл * 12%). Якщо підприємець заробляє впродовж року менше 30 000 злотих, то і податку він не сплачує.

Підприємець, який перебуває на загальних засадах оподаткування, повинен вести облік своїх доходів та витрат та сплачувати щомісяця податок з прибутку авансовими платежами. Термін сплати – до 20 числа наступного місяця. При цьому, підприємець не подає щомісячних декларацій. Звіт по податку з прибутку підприємця подається за наслідком податкового року в декларації PIT-36. Термін її подання до податкового управління – і до 30 квітня наступного року. 

Істотною перевагою оподаткування індивідуальної підприємницької діяльності на загальних засадах є можливість використання різного роду податкових пільг.

Найпопулярнішою з них є можливість спільного розрахунку податку для членів подружжя. Це вигідно, якщо один із членів подружжя заробляє за рік більше встановленого першого порогу (120 000 зл), а другий – менше цієї суми. В такому випадку, при спільному розрахунку, один з подружжя може скористатися невикористаною частиною ліміту іншого, що дає право на нижчу ставку податку (12%).

Наприклад: Річний прибуток одного з членів подружжя становить 200 000 зл., а іншого – 35 000 зл.

Якщо подружжя розраховується по податках окремо, то перший член подружжя заплатить:

В рамках першого порогу: 120 000 * 12% = 14400 зл. Від цієї суми потрібно буде відняти 3600 зл. у зв’язку з тим, що частина прибутку в 30 000 зл. є вільною від податку ( 30 000 зл *12% це 3600 зл.). Таким чином сума податку для першого порогу складе 10 800 зл.

В рамках другого порогу розмір податку складатиме: 80 000 зл * 32% = 25 600 зл.

Відтак, перший з подружжя заплатить: 10 800 зл. + 25 600 зл = 36 400 зл. податку.

Другий член подружжя платитиме ж податок лише в рамках першого порогу: 35 000 зл * 12% = 4200 зл. Далі віднімаємо 3600 зл (суми вільної від податку) та отримуємо 600 зл податку.

Таким чином, при роздільному розрахунку обоє членів подружжя заплатять разом 37 000 зл податку на двох (36 400 + 600).

Якщо ж вони розраховуватимуться разом, то ліміт їх першого порогу сумуватиметься (120 000 +120 000) і складе 240 000 зл. Подвоюється також і сума, що вільна від податку (30 000 + 30 000), яка для подружжя разом становитиме 60 000 зл.

При спільному річному прибутку подружжя в 235 000 зл. (200 000 зл. + 35 000 зл.), розрахунок податку відбуватиметься лише в рамках першого порогу:

235 000 * 12% = 28 200 зл. Цю суму далі зменшуємо на 7200 зл. (у зв’язку із сумою вільною від податку 60 000 зл. * 12%), і в результаті отримуємо 21 000 зл.

В даному випадку, якщо подружжя розраховуватиметься по податках разом, то сплачуватиме на 16 000 зл. менше, ніж при роздільному розрахунку.

Однак, як вже зазначалося, це має сенс коли один член подружжя заробляє більше 120 000 зл. на рік, а інший – менше. Так буває не завжди.

Популярною податковою пільгою при загальних засадах оподаткування індивідуальної діяльності також є і пільга на дитину. Вона полягає в можливості для осіб, які мають на утриманні дітей (до 18 років), зменшити свій річний податок з прибутку. Сума, на яку можливо зменшити податок, залежить від кількості дітей, що перебувають на утриманні.

Станом на 2023 рік це:

- 1112,04 зл. в рік на першу та другу дитину. Для сім’ї з двох дітей разом виходить 2224,08 зл. в рік.

- 2000,04 зл в рік на третю дитину.

- 2700 зл в рік на четверту і кожну наступну дитину.

Однак, законом встановлений річний ліміт прибутку сім’ї до досягнення якого можна користуватися цією пільгою, а саме 112 000 зл. Якщо сукупний прибуток батьків за рік вищий вказаної суми – пільга не застосовується.

Діє в Польщі і податкова пільга «4 плюс», в рамках якої, законом надається можливість особам, які виховують четверо і більше дітей, не сплачувати податок з прибутку. При цьому річний ліміт прибутку кожного з батьків не має перевищувати 85 528 зл. Важливо, що дана пільга поширюється не лише на дітей віком до 18 років, а і на старших – до 25 років, які продовжують навчання.

Існують і інші податкові пільги, яким можна скористатися, перебуваючи на загальних засадах оподаткування.

ІІ. Лінійний податок (Podatek Liniowy)

Наступною системою оподаткування індивідуальної діяльності є лінійний податок.

Як і в попередньому випадку, оподаткуванню підлягає прибуток підприємця, тобто позитивна різниця між його доходами та понесеними витратами.

Однак, в рамках цієї системи вже відсутні ліміти розміру прибутку, як і прив’язані до цих лімітів диференційовані ставки податку. Немає суми прибутку, що звільняється від оподаткування.

Увесь отриманий підприємцем прибуток оподатковується за єдиною ставкою – 19%.

Адміністрування податку аналогічне тому що і на загальних засадах. Підприємець веде облік своїх доходів та витрат, сплачує податок щомісяця 20 числа авансовими платежами за попередній місяць. Загальна декларація по податку з прибутку підприємця (PIT-36L) також подається за наслідком податкового року (до 30 квітня наступного року).

При розрахунку за системою лінійного податку, для підприємця є недоступними більшість податкових пільг, зокрема: можливість спільного розрахунку податку членами подружжя чи пільги на дитину.

Раніше лінійний податок був особливо популярний серед підприємців, річний прибуток яких складав більше 90 000-100 000 зл. При такому прибутку перебувати на загальних засадах оподаткування ставало не вигідним, а кращих рішень, ніж лінійний податок – не передбачалося.

Однак в 2022 р. у Польщі набули чинності зміни до податкового законодавства (Polski Lad 2.0.), які, певною мірою покращили умови перебування підприємця на загальних засадах оподаткування (збільшено перший податковий поріг з 85 528 зл до 120 000 зл та зменшено ставку податку по ньому з 17% до 12% ), а також розширили перелік напрямків діяльності підприємця, що можуть розраховуватися по системі єдиного податку.

У зв’язку з цим, зараз розрахунок за системою лінійного податку в Польщі обирають значно менше підприємців.

ІІІ. Єдиний податок (Ryczаlt)

Це особлива система оподаткування, яка якісно відрізняється від загальних засад та лінійного податку. Базою оподаткування тут виступає дохід підприємця, а не його прибуток.

Нагадаю, що доходом вважаються всі кошти, які отримує підприємець в результаті своєї діяльності. Від суми усіх цих доходів він і сплачує податок. Відповідно наявність у підприємця витрат, їх обсяг та структура на розмір оподаткування не впливають.

На відміну від української спрощеної системи оподаткування, де діє одна ставка єдиного податку, в Польщі законом передбачено різні податкові ставки залежно від виду підприємницької діяльності. При цьому один і той самий підприємець може вести різні напрямки діяльності, з яких сплачуватиме податок за різними ставками ричалту.

В загальному, ставки єдиного податку в Польщі можна проілюструвати так:

2% – непромислова переробка і продаж продукції власного виробництва;

3% – роздрібна торгівля, гастрономічні послуги, продаж своїх основних засобів;

5,5% – виробнича і будівельна діяльність, ремонтні роботи, перевезення вантажів більше 2 тон;

8,5% – послуги, що прямо не визначені в інших групах ставок єдиного податку;

10% – торгівля нерухомістю;

12% – діяльність, пов’язана з програмуванням;

14% – медичні послуги, діяльність архітекторів та інженерів будівництва;

15% – маркетингові послуги, фотографування;

17% – юридичні та бухгалтерські послуги, діяльність агенції праці.

Варто мати на увазі, що це лише загальна характеристика. Норми польського податкового законодавства регламентують все значно детальніше. При визначені актуальної ставки єдиного податку для конкретного виду діяльності потрібно уточнювати інформацію в офіційних джерелах або ж консультуватися з польським бухгалтером чи податковим радником.

Законом встановлено обмеження щодо розміру річного обороту підприємця, при якому можна використовувати систему єдиного податку. Сукупний його дохід впродовж року не повинен перевищувати 2 млн. євро (9 654 400 зл., станом на 2023 р.).

Підприємець на єдиному податку повинен вести облік своїх доходів, та не зобов’язаний вести обліку витрат. Як і в попередніх випадках, сплата податку здійснюється щомісяця до 20 числа за попередній місяць. Звітність подається до податкового управління у формі річної декларації PIT-28 (до 30 квітня кожного року, за рік попередній).

ZUS для підприємців у Польщі

Особливістю ведення індивідуальної підприємницької діяльності в Польщі є сплата підприємцем за себе щомісячних соціальних відрахувань (ZUS). Ці обов’язкові платежі спрямовані на забезпечення для підприємця передбаченого законом рівня соціального захисту.

Ставка ZUS також не є фіксованою для підприємця, а може залежати від декількох факторів, як-то: обраної системи оподаткування, тривалості ведення підприємницької діяльності, обсягу отриманого прибутку (чи доходу) тощо.

Платежі ZUS зараховуються до складу витрат підприємця і зменшують його базу оподаткування при розрахунку на загальних засадах чи лінійному податку. Проте один із внесків – на охорону здоров’я, до складу витрат підприємця не включається, а відтак збільшує його податкове навантаження.

Внесок на охорону здоров’я (skladka zdrowotna) розраховується залежно від обраної податкової системи та розміру отриманого прибутку (чи доходу).

-  на загальних засадах – це 9% від отриманого прибутку (але не менше як 314,10 зл/міс.)

-  при лінійному податку – це 4,9% від отриманого прибутку (але не менше як 314,10 зл/міс.)

-  при єдиному податку – розраховується по спеціальній формулі на основі середньої зробітної плати в Польщі та обсягу обороту підприємця та складає від 376,16 зл./міс до 1 128,48 зл /міс.

Індивідуальний підприємець, який розпочинає свою діяльність, може скористатися пільгами по сплаті ZUS, а саме:

Пільга на старт (ulga na start). Обираючи цю пільгу, підприємець звільняється від сплати ZUS на перших 6 місяців діяльності. Виняток становить оплата внеску на охорону здоров’я (skladka zdrowotna).

Преференційні внески (Maly ZUS). Після спливу 6-місячного терміну використання «пільги на старт», або у випадку, коли підприємець не скористався цією пільгою, він має право впродовж 2-х років сплачувати ZUS за преференційними ставками. 

«Maly ZUS +». Після дворічного періоду сплати преференційних внесків, підприємець може впродовж 3-х років користуватися пільгою «Maly ZUS +», якщо його дохід за минулий рік не перевищував 120 000 зл.

Як вибрати оптимальну систему оподаткування для підприємця в Польщі?

Перш за все, потрібно орієнтовно визначити свій плановий річний дохід, з’ясувати обсяг та структуру витратної частини бізнесу, виокремити потенційний прибуток, звернути увагу на можливості використання податкових пільг.

Далі, в цьому контексті треба оцінити вигоди тієї чи іншої податкової системи та все детально прорахувати.

Якщо Ваш річний прибуток менший за 120 000 зл, або не перевищує суттєво цю суму, то Вам варто звернути увагу на загальні засади оподаткування. Ця система дає можливість враховувати понесені витрати та розраховувати податок за ставкою 12%. Вона може бути корисною також для підприємців, які перебувають в шлюбі та/або мають на утриманні неповнолітніх дітей.

Якщо загальні засади оподаткування не підходять Вам з тих чи інших причин (прибуток значно перевищує 120 000 зл. на рік чи витратна частина бізнесу є незначною), проаналізуйте переваги єдиного податку. Для цього потрібно з’ясувати, яка ставка податку застосовуватиметься до Вашого виду діяльності.

Лінійний податок, станом на сьогодні, рідко обирається підприємцями, які розпочинають свою діяльність в Польщі. Зміни до податкового законодавства, що набули чинності в 2022 році, зробили більш доступною для них систему єдиного податку. І тепер ryczаlt, як правило, виграє конкуренцію у лінійного податку серед підприємців, яким невигідно розраховуватися на загальних засадах.

При виборі системи оподаткування потрібно також звернути увагу на ставки ZUS, особливо щодо внеску на охорону здоров’я. Варто пам’ятати, що stawka zdrowotna поступово збільшується із ростом прибутку. На якомусь етапі цей платіж може істотно впливати на податкове навантаження Вашої діяльності.

Можливий також і варіант, що в результаті аналізу систем оподаткування індивідуальної діяльності, Ви прийдете до висновку, що жодна із трьох описаних моделей Вам не підходить. В такому випадку Вам слід розглянути доцільність відкриття підприємства в Польщі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]