Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2018 10:07

Як відкрити в Польщі ФОП?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Чи можна іноземцю займатися в Польщі індивідуальною підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи?

Організація бізнесу у формі фізичної особи підприємця (ФОП) набула на сьогодні широкого використання в Україні. Спрощена система оподаткування, розрахунків та обліку підприємців дає можливість оптимізувати чимало процесів. В Польщі така форма підприємництва є також доволі поширеною, хоча має ряд особливостей.

Ключовим питанням в цьому контексті є те, чи може іноземець зареєструвати підприємця в Польщі та які переваги такої форми господарювання.

За загальним правилом, індивідуальну підприємницьку діяльність в Польщі може зареєструвати дієздатна повнолітня особа, якій виповнилося 18 років, яка є громадянином Польщі.

На тих самих умовах, що і польські громадяни, на території цієї країни можуть зареєструвати підприємницьку діяльність і іноземці з країн ЄС (+ Норвегія, Швейцарія, Ліхтенштейн та Ісландія).

Відкрити в Польщі ФОП можуть також і іноземці з інших країн, однак якщо вони мають:

- дозвіл на сталий побут в Польщі;

- дозвіл на побут довготермінового резидента ЄС;

- дозвіл на тимчасовий побут (виданий з підстав воз’єднання сім’ї, що легально перебуває в Польщі або навчання в Польщі);

- статус біженця, а також т.з. «додатковий захист» (ochrona uzupełniająca) або «тимчасову охорону» (ochrona czasowa) – статуси, подібні до статусу біженця;

- згоду на побут в Польщі з гуманітарних підстав, або ж т.з «допустимий побут» (pobyt tolerowany);

- дозвіл на тимчасовий побут, що наданий з метою продовження вже зареєстрованої індивідуальної підприємницької діяльності;

- дійсну Карту поляка.

Зареєструвати індивідуальну підприємницьку діяльність в Польщі на підставі візи – не є можливим.

Важливо зауважити, що інші групи іноземців можуть також здійснювати підприємницьку діяльність в Польщі, проте не як підприємці, а у формі товариства (ТОВ, АТ тощо).

Переваги ФОП в Польщі:

1. Спрощений спосіб реєстрації. На відміну від господарського товариства, зареєструвати підприємця в Польщі набагато легше та дешевше. Не потрібно розробляти та укладати установчий договір, завіряти документи у нотаріуса, сплачувати реєстраційні збори. Заповнені та підписані формуляри документів подаються заявником особисто реєстратору. Державні збори за реєстрацію підприємця відсутні. Реєстрація здійснюється не в KRS (Krajowy Rejestr Sądowy), а в реєстрі CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej), що суттєво впливає на термін реєстрації. Реєстрація ФОП в Польщі здійснюється протягом одного робочого дня, натомість реєстрація ТОВ може тривати більше місяця. Так само просто можна в подальшому вносити зміни в реєстр щодо індивідуальної підприємницької діяльності.

2. Система оподаткування. Підпримємець в Польщі, на відміну від товариства, має можливість вибору системи оподаткування. Йдеться, передусім, про податок з доходу фізичної особи (PIT). Так, особа може залишитися на загальній системі розрахунку податку, що передбачає ставку 18% (у випадку доходу до 20 тис. євро) та ставку 32% (з доходу, що перевищує 20 тис. євро). Може вибрати систему розрахунку т.з. «лінійного податку», який передбачатиме ставку 19% від одержаного доходу не залежно від його розміру. Або ж скористатися спрощеною системою єдиного податку для ФОПів, що має такі особливості:

- ліміт обороту протягом податкового року: до 250 тис. євро;

- ставки податку різні: 20%, 17%, 8,5%, 5,5%, 3%, залежно від виду діяльності;

- застосовується не для всіх видів підприємницької діяльності.

3. Ведення бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік ФОП в Польщі – значно простіший за облік товариства. Відтак вартість бухгалтерських послуг по веденню підприємця є значно нижчою ніж польського ТОВ. Трапляються випадки, коли бухгалтерські компанії, у зв’язку із складністю обліку, не займаються обслуговуванням бухгалтеріїї товариств, зосереджуюючи свою практику виключно на ФОПах.

4. Спрощений спосіб закриття підприємницької діяльності.  Враховуючи, що за зобов’язаннями, які виникли в процесі індивідуальної підприємницької діяльності, безпосередньо відповідає фізична особа, що таку діяльність провадила – закриття самої підприємницької діяльності не є чимось складним.

Традиційно, поряд з перевагами використання ФОП в Польщі, слід звернути увагу і на недоліки цієї форми:

По-перше, як вже згадувалося, це відповідальність. Підприємець несе повну матеріальну відповідальність за зобов’язаннями, що виникли в процесі бізнесу, усім своїм майном. Відповідальність учасників ТОВ, відповідно, обмежується розміром вкладу.

По-друге, підприємець в Польщі має щомісячно сплачувати соціальні відрахування – ZUS (аналог українського ЄСВ). Розмір цього платежу на сьогодні складає 1232 pln./міс. Однак, протягом перших двох років підприємець користується пільгами по сплаті. ZUS протягом цього періоду становить 520 pln /міс. Трапляються випадки, коли після двох років роботи польські підприємці закривають свою індивідуальну діяльність та переходять у формат ТОВ, щоб уникнути обов’язку цього платежу.

Як підсумок варто зазначити, що використання ФОПа для бізнесу в Польщі має багато переваг, однак ця  форма не доступна для усіх категорій іноземців. Водночас, приймаючи рішення про вибір форми підприємництва в Польщі, слід, передусім, зважати на особливості власного бізнесу та обсяг запланованої діяльності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]