Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2020 21:15

Як продати власну фірму в Польщі

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Якщо Ви маєте фірму в Польщі та плануєте її продаж - для Вас практичні поради адвоката

Ні для кого не секрет, що значна кількість фірм, створених іноземцями в Польщі – не працюють. Зареєстровані в різні роки та з різною метою ці підприємства зараз простоюють: адреси, як-правило неактивні, рахунки закриті, річні звітності не здаються та не реєструються в KRS.

Все частіше «покинуті» фірми створюють своїм керівникам незручності.

По-перше, реєстратор все активніше штрафує за неподані звіти. На даний час, ми спостерігаємо значне збільшення штрафів в різних воєводствах Польщі за неподані звіти 2016-2017 рр. Відомо, що не врегульовані штрафні санкції в Польщі, згодом можуть вилитися в негативні наслідки для керівника підприємства при перетині кордону.

По-друге, польський законодавець постійно вносить зміни в порядок адміністрування фірм, додаючи все нові зобов’язання. Раніше, до прикладу, не було особливих проблем з подачею річних звітів: бухгалтер зробив, учасники товариства підписали, керівник вислав поштою. Тепер же кожен член правління має мати цифровий ключ (EPUAP). А для цього йому потрібно зробити індивідуальний податковий номер – PESEL, який ще й до того має бути вписаний в реєстр польської фірми.

Варто також зауважити, що з 2020 року всі підприємства в Польщі мають подати до спеціального реєстру інформацію про своїх кінцевих бенефіціарів (власників). Новостворені фірми, та фірми де відбулася зміна власників – впродовж семи днів, для всіх інших – до 13 липня 2020 року. Знову ж таки, для подання цієї інформації також потрібні як PESEL так і цифровий ключ EPUAP.

Як же позбутися фірми в Польщі, якщо в ній відпала потреба? Одним із способів є продаж фірми іншим власникам.

Читайте також: Як закрити недіючу фірму в Польщі?

Коли власник стикається з питанням продажу свого підприємства в Польщі одразу виникають проблемні питання щодо реалізації цієї ідеї, від пошуку покупця до оформлення всіх документів.

Як продати свою фірму в Польщі? Відповідь на це питання тісно пов’язане з розумінням того, кому Ваше підприємство може згодитися і чому.

В дечому, ці  моменти висвітлені в матеріалі: «Купити готову фірму в Польщі: плюси і мінуси».

Якщо коротко: попит на вже створені фірми в Польщі є. Інша справа, що цей попит специфічний. Далеко не кожну фірму є сенс купувати.

З іншого боку, власники польських фірм мають певні труднощі з «виходом на свого потенційного покупця».

З власного практичного досвіду спробую виділити кілька практичних порад, що допоможуть Вам продати свою фірму в Польщі.

1. Підготуйте фірму до продажу. Перш за все, необхідно привести до порядку всі документи. У фірм, які вже не працюють, зазвичай є ряд «незакритих питань» як-то: нездана фінансова звітність за минулі роки; борг за «віртуальний офіс», бухгалтерію тощо. Очевидно, що потенційному покупцю такі проблемні питання не потрібні, оскільки після купівлі фірми йому все таки доведеться їх вирішувати.

Тому, якщо Ви хочете продати свою фірму в Польщі – підготуйте та зареєструйте в KRS фінансові звіти за всі періоди. Ця інформація буде відображена в реєстрі та безумовно додасть плюсів вашій фірмі в очах покупця. Окрім того, належно підготовлені та упорядковані фінансові звіти є додатковим свідченням того, що з Вашою фірмою все гаразд. Покупець може самостійно переконатися в цьому проаналізувавши зведену бухгалтерську інформацію.

Також треба подбати про сплату всіх боргів фірми.

Часто трапляється так, що заборгованість за «віртуальну адресу» стає «сюрпризом» для нового власника, що  приходить йому у формі передсудової претензії.

Борг за бухгалтерські послуги, зі свого боку, нерідко створює іншу проблему: бухгалтер відмовляється віддавати новому власнику матеріали первинного бухгалтерського обліку фірми-боржника. Далеко не завжди в подібній ситуації можна знайти на бухгалтера вплив. Потрібно або сплачувати заборгованість або відновлювати бухоблік «з нуля».

Такі «приховані» борги стають підставою конфліктних ситуацій між старими та новими власниками польської фірми. Відтак варто не допускати цих проблемних питань.

2. Поставте фірму на продаж. Про те, що Ви маєте намір продати свою фірму мають якось дізнатися Ваші потенційні покупці. Тут є два шляхи:

  • подати оголошення в інтернеті. Для цього Вам в нагоді стануть різноманітні електронні портали з оголошеннями, спеціалізовані групи в соцмережах чи телеграм-чати.
  • сконтактуватися з фахівцями які займаються відкриттям фірм в Польщі. До них, як правило, в першу чергу звертаються підприємці, що мають намір розпочати бізнес в Польщі. Такі консультанти можуть виступити посередником в процесі продажу Вашої компанії підприємцю, якому вона може знадобитися.

В процесі продажу своєї фірми в Польщі варто використовувати паралельно обидва ці шляхи.

Ви маєте також визначитися з вартістю фірми. Коли мова заходить про вартість, багато хто з власників польських фірм висловлюють твердження: «Я хочу повернути собі те, що я витратив на реєстрацію фірми». Тут варто зрозуміти, що подібного ефекту рідко вдається досягти.

По-перше, вже зареєстровані фірми по вартості значною мірою не відрізняються від тих, які реєструються «з нуля». Виняток звичайно становлять фірми, що мають діючий статус платника ПДВ (VAT), обороти та певний рівень прибутковості. Їх вартість безумовно вища.

Слід також враховувати, що частину визначеної Вами вартості фірми слід буде спрямувати на покриття витрат по оформленню перереєстрації компанії на нових власників (юридичні послуги, нотаріальні послуги, реєстраційний збір).

Адекватно визначена ціна фірми в Польщі допоможе Вам швидше цю фірму продати.

3. Правильно оформіть продаж польської фірми. Якщо Ви вже знайшли покупця – потрібно правильно оформити зміну власників польської фірми. Це не є проста справа.

Поширеною є практика, коли після оформлення документів як старі так і нові власники кілька місяців безуспішно чекають змін в реєстрі, а їх немає. Цьому є декілька пояснень.

Читайте також: «Зміни в реєстрі польської фірми: чому так довго потрібно чекати?»

Трапляються випадки коли покупці та продавці звертаються безпосередньо до польського нотаріуса, оформлюють там відповідні договори купівлі-продажу часток в товаристві, подають документи в KRS і стикаються з труднощами на етапі перереєстрації. Оскільки окрім договорів, слід подбати про зміну правління товариства, а також витримати всі вимоги реєстратора до оформлення документів на перереєстрацію фірми тощо.

Питання також ускладнюється якщо Ви, до прикладу, вирішите організувати продаж своєї фірми в Польщі дистанційно, без виїзду за кордон. В цьому випадку, потрібно належно оформити довіреності, їх переклади, забезпечити правильні дії представників на території Польщі тощо.

В такій ситуації доречно заручитися підтримкою юристів, з досвідом реєстрації та перереєстрацій бізнесу на території Польщі. Це значно зекономить Вам час та оптимізує витрати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]