Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2020 12:03

Як відкрити транспортну фірму в Польщі? Покрокова інструкція

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Поради адвоката про те, як відкрити підприємство з перевезення вантажів в Польщі.

Перевезення вантажів є однією з найпопулярніших сфер підприємницької діяльності в Польщі серед українців. Цьому є декілька причин.

Географічно Польща знаходиться на перетині торгівельних шляхів між східною та західною частиною континенту. В країні добре розвинута мережа автомобільних шляхів та супутніх об’єктів транспортної інфраструктури. Ключову роль в їх розбудові у свій час відіграли цільові програми фінансування з ЄС. Завдяки існуючій інфраструктурі та географії через Польщу сьогодні проходить значний обсяг вантажопотоків. За даними міжнародного рейтингу DuingBusiness 2020, за критерієм «міжнародна торгівля», Польща посідає перше місце вже кілька років поспіль.

З іншого боку, специфіка ведення бізнесу с перевезення вантажів в Польщі є зрозумілою для підприємців, які займаються цим в Україні. Вимоги до транспортних засобів, ліцензія, страхування, розрахунок часу праці та відпочинку водіїв – все це знайоме українським підприємцям.

Варто також відзначити, що в окремих моментах польська юрисдикція має ряд переваг в організації перевезень вантажів поряд з українською. Перш за все, це питання видачі дозволів на перетин кордону в міжнародних вантажних перевезеннях. В Польщі, навіть у період карантину, ми отримували такі дозволи поштою впродовж 3-4 днів з моменту звернення. В Україні ж – самі розумієте яка ситуація.

Що потрібно для того щоб розпочати діяльність перевізника в Польщі?

1. Відкрити фірму в Польщі. Оптимально – зареєструвати нове підприємство. Термін реєстрації: 2-3 тижні. В сучасних умовах, зареєструвати фірму в Польщі іноземцям можна дистанційно, без обов’язкової присутності власників чи керівників на території цієї країни.

Читайте також: «Реєстрація фірми в Польщі: що потрібно врахувати?».

З іншого боку, можна купити готову транспортну фірму в Польщі. Однак, це буде затратніше та довше по часу, оскільки перереєстрація власників польської фірми триває близько 3-4 місяці.

Детальніше читайте: «Купити готову фірму в Польщі: плюси і мінуси».

Важливо, як в процесі реєстрації фірми «з нуля», так і при купівлі готової – це забезпечити, щоб в установчому договорі та реєстрі KRS були вписані всі необхідні для здійснення перевезень коди діяльності (PKD).

На даному етапі також необхідно організувати постійну і злагоджену роботу офісу фірми та бухгалтерії.

2. Відкрити банківський рахунок для польської фірми. Керівник компанії для цього повинен безпосередньо відвідати відділення банку в Польщі. Рахунок варто відкривати в кількох валютах. Можна звісно лише в польських злотих, однак в такому випадку кошти, які поступають на рахунок в іншій валюті, будуть автоматично обмінюватися на злоті за актуальним на той день курсом.

Якщо плануєте купити готову фірму, то слід мати на увазі: відкриття нового чи актуалізація існуючого рахунку можлива лише після зміни керівників в реєстрі KRS.

3. Отримати статус платника VAT (ПДВ). Після відкриття рахунку слід подати документи в податкову на отримання статусу платника VAT. Це необхідно для подальшої діяльності, оскільки практично всі розрахунки в Польщі чи ЄС здійснюються з ПДВ.

4. Придбати транспортний засіб на польську фірму. Для того, щоб розпочати діяльність перевізника, необхідно придбати на фірму хоча б один транспортний засіб. Це обов’язкова вимога одержання відповідної ліцензії. Автомобіль можна придбати як в юридичної особи так і в приватного власника. У випадку купівлі транспорту в іншої фірми, Вам потрібно буде вже мати статус платника ПДВ. В іншому випадку, Ви втрачаєте 23% податку від покупки. Авто можна купувати як в Польщі так і за кордоном. Однак, при ввезенні транспортного засобу до Польщі з іншої країни ЄС, є певні додаткові формальності. При купівлі авто необхідно звернути увагу на термін дії страхівки та техогляду. Якщо терміни підходять до завершення – треба не забути поновити документи, щоб не наразитися на штрафи. Транспортні засоби реєструються та ставляться на облік за місцем реєстрації Вашої фірми.

5. Отримати ліцензію на перевезення в Польщі. На цьому етапі необхідно оформити два дозвільні документи. Перший –дозвіл на здійснення перевезень в межах Польщі, другий –ліцензію на міжнародні перевезення. Обидва документи можна виробляти одночасно.

Реєстраційний збір за дозвіл в межах Польщі складає близько 250 євро.

Збір за ліцензію: до 5 років – 900 євро (та 100 євро за кожну виписку з ліцензії), від 5 до 10 років – 1800 євро (та 200 євро за кожну виписку з ліцензії).

Обов’язковою умовою для отримання транспортної ліцензії в Польщі є оформлення на фірму окремого фахівця – управляючого з транспорту, що має відповідну кваліфікацію у сфері обслуговування транспортних засобів при перевезеннях. Ця кваліфікація підтверджується сертифікатом встановленого зразка. Управляючого з транспорту не обов’язково працевлаштовувати на повну ставку, поширеною є практика оформлення договору з ним на 1/4 чи 1/8 частини мінімальної заробітної плати.

Наступне, що необхідно для оформлення ліцензії, це страховий поліс професійної відповідальності перевізника. Він має бути на суму не менше 9000 євро за перше авто та не менше як 5000 євро за кожне наступне. Вартість полісу складає близько 150-200 євро.

Потрібно також забезпечити місце стоянки транспортного засобу в Польщі. Заява про наявність паркінгу долучається до заяви на ліцензію.

Загалом вартість фактичних стартових витрат на оформлення ліцензії складає від 1500 євро. Термін виготовлення ліцензії: від 1 до 1,5 місяці.

6. Оформити на роботу водіїв в Польщі. Якщо Ваші водії не є громадянами ЄС – необхідно виготовити їм спочатку дозволи на працю. Це можуть бути короткострокові дозволи до 180 днів/рік (oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi) або довгострокові – на 1-3 року (zezwolenie typ A). Ці дозволи зможуть видати Вам при наявності ліцензії на перевезення в Польщі.

Працівників слід брати на роботу на підставі трудового договору, працевлаштування за цивільно-правовими угодами в цьому випадку не підходить. Водії повинні пройти медичне та психо-технічне обстеження без якох допускати їх до роботи Ви не маєте права. Водіям необхідно виготовити союі свідоцтва професійної кваліфікації та пройти спеціальні фахові курси (Код 95).

Якщо водій здійснюватиме міжнародні транспортні перевезення, йому потрібно також виготовити від польської фірми сертифікат по делегуванню за кордон – форма «А1».

Читайте детальніше: «А1 в Польщі: нові правила оформлення».

7. Організувати безпосередньо роботу по перевезеннях. Здавалося б коли фірма готова, є ліцензія та працівники, все решту йде без проблем. Насправді, в процесі роботи необхідно уважно підходити до дотримання вимог щодо діяльності перевізника. Багато помилок виникає в процесі розрахунку часу праці/відпочинку працівника, дотримання обмежень щодо граничної маси вантажу, одержання дозволів на в’їзд польських вантажних авто до України тощо. В цьому контексті є два варіанти побудови роботи: самостійно, коли підприємець сам вникає в особливості польських нормативів, або ж за допомогою зовнішніх фахових консультантів.

Наведені етапи відкриття транспортної фірми в Польщі є основними та дещо узагальненими. В цьому бізнесі, як і в будь-якому іншому, є маса деталей, які потрібно знати та враховувати. Однак, при потребі, осягнути все і зрозуміти не складає для підприємців особливих труднощів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]