Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.12.2022 12:41

Сталий розвиток бізнесу та ESG-стратегія: чому це важливо?

Підприємець, громадський діяч, засновник українського білетного сервісу Karabas.com

Про важливість застосування інструментів стратегії адаптації для розвитку бізнесу в складних умовах.

Концепція стійкого розвитку з’явилась як реакція урядів та відповідального бізнесу на екологічні проблеми, спричинені швидким економічним зростанням.

Стійкий розвиток бізнес середовища у сучасному розумінні — це таке економічне зростання, яке забезпечує задоволення потреб нинішнього покоління, не позбавляючи можливості економічного зростання та задоволення потреб майбутніх поколінь. 

В бізнесі ця концепція ґрунтується на ідеї збалансованого розвитку компанії, її соціальної та екологічної відповідальності, і реалізується в рамках ESG-стратегії.

Для початку розберемось з абревіатурою ESG - вона походить від скорочення трьох слів environmental, social, governance (навколишнє

середовище, суспільство, корпоративне управління). І в поєднанні зі словом «стратегія» означає те, наскільки позитивним буде прямий або непрямий вплив компанії на навколишнє середовище, суспільство та якість корпоративного управління. 

Останні декілька років показники ESG мають безпосередній вплив на бізнес-репутацію у країнах Європи і США. Наприклад, опитування від  NAVEX Global у 2020 році показало, що для стейкхолдерів є важливим, по-перше, як бізнес дбає про екологію, на другому місці - позитивний вплив на соціум, і на третьому - корпоративне управління. 

Інфографіка: сталий розвиток

Чому настільки важливі ESG-чинники для України? Тому, що розробляючи концепції, стратегії та плани післявоєнної відбудови, необхідно враховувати, які саме фактори надають найбільшої інвестиційної привабливості Україні з точки зору її довгострокового стійкого розвитку. Адже зараз мова йде не про короткострокові високоризикові проекти, а про фундаментальну перебудову всієї економіки і закладання довгострокових принципів функціонування нашого бізнес середовища.

Наприклад, для підприємств промислового сектору треба закладати показники екологічної ефективності, зниження вуглецевого сліду і реалізації програм уловлювання шкідливих речовин. Компанії споживчого сектору мають зважати на якісну утилізацію відходів, відповідальне ведення бізнесу та відповідальне постачання. Будівельна галузь має впроваджувати новітні стандарти: енергоефективність, інклюзивність, соціальні чинники, екологічні матеріали тощо. Фінансовий сектор переходити до політик стійкого інвестування та відповідального фінансування.

Тобто Україна має позиціонуватися як країна з сучасною інноваційною економікою, високою соціальною культурою та екологічною свідомістю.

Ключовий критерій в оцінці стійкості компанії. Міжнародних інвесторів та кредиторів все більше хвилює якість ESG-звітів. Це пов’язано з тим, що останні декілька років світ буквально хитає - суттєві зміни клімату, ковід, після якого ще не оговтався корпоративний світ, війна в Україні, загроза блекаутів в Європі. Все це викликає занепокоєння у експертів і призводить до пошуку нових рішень щодо використання ресурсів, побудови стосунків із співробітниками і суспільством загалом, ведення виробництва тощо. І чим менше компанія приділяє увагу ESG-чинникам у своїй бізнес-стратегії, тим менш цікавою вона стає для інвестицій. 

Козир на ринку праці. У дослідженні Deloitte про цінності міленіалів наводиться цитата Мішель Пармелі, заступниці генерального директора «Делойт Глобал» та керівниці департаменту управління людським капіталом: «Вони (міленіали) зберегли свій ідеалізм, вірність своєму прагненню до побудови кращого світу й свою віру в те, що бізнес може і повинен більше допомагати суспільству». На практиці це означає, що уже недостатньо просто надати стабільну заробітну плату та комфортні робочі умови. Цим не втримати найкращих співробітників. Спільна мета, до якої ви разом йдете - важлива. Позитивний вплив компанії на розвиток суспільства та збереження навколишнього середовища - важливі. Підтримка компанії позитивних поривів співробітників (наприклад, організація корпоративного волонтерства) - дуже важлива! 

Посилення лояльності клієнтів. Згідно з дослідженням 2020 Global RepTrak, 78% споживачів вибирають компанії, з якими співпадають цінності. І це знову ж таки відсилає нас до дослідженні Deloitte про цінності міленіалів. Ось декілька ключових - боротьба зі зміною клімату та захист довкілля; боротьба з дискримінацією та права (як власні, так і, наприклад, тварин); піклування про ментальне здоров’я. Що це як не  ESG-фактори? Так, це вони. І системна робота за цими напрямками створює ваші конкурентні переваги. 

Такі фактори ESG як соціальна справедливість, людяність, боротьба з дискримінацією тощо. Це те, що відгукується в серцях українців найбільше зараз. Нам допомагають держави і корпорації з усього світу. Наприклад, Airbnb надавали безкоштовне житло в Європі українським переселенцям. Google надала $15 млн допомоги Україні, без урахування грантів та рекламних кредитів. Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) допомагає українському уряду виявляти кібератаки проти цифрової інфраструктури України та захищатись від них. 

Все описане вище - ілюстрація того, чому принципи ESG вигідні бізнесу та країні, і чому до них потрібно ставитись серйозно. Повторюсь, ESG-стратегія бізнесу - запорука того, що ви будете цікаві інвесторам, працівникам та клієнтам. А, отже, це про прибуток, репутацію і розвиток бізнесу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]