Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.07.2020 15:39

Мовні квоти: кожний відсоток - як перемога

Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

Про інформаційну безпеку та результати моніторингу мовних квот на радіо та телебаченні

Російські “офіцери“ - в Запоріжжі.  Поки що у вигляді пісні. Заборонений Газманов знову прозвучав на українському радіо. Чим послуговувалася місцева телерадіокомпанія “Славія”, коли ставила це в ефір? Незнанням законодавства чи сподівалася на, якраз російське, “авось”? Мовляв, та хто там перевірятиме?

А от і перевіряємо, і слідкуємо за такими історіями. Аби російські офіцери після таких пісень не з’явилися вже фізично на вулицях українських міст, важливо тримати оборону перед російською інформаційною агресію. 

Запорізька “Славія” за газманівських “офіцерів” отримала позапланову перевірку, але не одна вона. Є й ті, хто йде на хитрощі аби не виконувати квоти, аби порушити закон. Одні не добирають потрібного відсотку україномовних пісень, інші ведуть програми російською, а деякі, звучить, як нонсенс, переозвучують українські програми російськомовним дубляжем! Цим займалася київська ТРК “Глас”. Всі випадки зафіксовані та знаходяться на опрацюванні Нацради.

Якщо в Запоріжжі лунають пісні заборонених виконавців, то “112 Україна” показує російські шоу на всю країну. «Аншлаг и компания», «Большой бенефис Елены Степаненко” - ані автора, ані назви виробника, ані його адреси - чому на “112”-му не вказують цього? Невже бояться показати, що це теж made in Russia? Так по російських гумористах і так все видно. Втім, така вдавана “анонімність” російського продукту - теж порушення законодавства. Мінімальна частка національного продукту на “112 Україна” знизилася на 19 відсотків. Замість 100 %, тепер 81%.

Втім, що “Славія”, що “112 Україна” з легкістю можуть кивати в бік  телеканалу “Інтер”. Той вирішив, що українці просто жити не можуть без концерту російської співачки Ваєнги (вона ж Олена Хрульова). Те, що вона полюбляє давати концерти в окупованому Криму та фотографуватися з російськими бойовиками, для “Інтера” -  це не привід нехтувати вподобаннями любителів “руського міра”. Ваєнга занесена до сайту “Миротворець” ще з 2017 року, не знати про її “подвиги” “Інтер” не міг. Тож, це заздалегідь спланований крок? На що спрямована така провокація? Перевірити, чи слідкує, хтось за дотриманням законодавства в Україні чи перевірити наскільки далеко можна зайти в пропаганді окупантів? “Інтер” має розуміти, що такі провокативні дії Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення не залишить без реакції.

Ситуацію у протистоянні в інформаційній  та мовній війні з Росією виправляють регіональні телерадіокомпанії. Ось, деякі результати моніторингу дотримання мовних квот в ефірі:. 

У вісьмох областях телемовниками було забезпечено 100% наповнення ефіру державною мовою - у Вінницькій, Волинській, Сумській,  Полтавській, Івано-Франківській,  Рівненській, Тернопільській та Черкаській.

Маємо і перевиконання квот на радіо: 54% - середній показник обсягу пісень українською мовою та 94% - середній показник обсягу ведення передач українською мовою. Що приємно, це в півтора раза більше ніж вимагає законодавство.

Нагадаю, норма, відповідно до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” становить для ТБ не менше 75% - загального ефіру для супутникових і регіональних мовників, 60% для місцевих мовників. А також, 75% в передачах новин для всіх ліцензіатів. Для радіо - не менше 35% пісень українською мовою і 60% ведення передач українською мовою.

Представники Національної ради в регіонах  провели 174 моніторинги телевізійних та 223 моніторинги радіоефірів, а це - понад 16 000 та  5 000 годин, відповідно. І на основі цих досліджень можу сказати, що є позитивна тенденція - переважна більшість ліцензіатів відповідально дотримуються мовних квот. 

У порівнянні з тим же періодом минулого року, є динаміка зростання кількості україномовного контенту. Середні показники зросли на один відсоток, але зачекайте саркастично реагувати. Цей один відсоток дуже важливий на тлі інформаційної війни. Не забувайте, навіть така цифра - це години україномовного ефіру без російської пропаганди. І ми готові боротися за кожний відсоток, аби української мови більшало на радіо та телеефірі України щодня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]