Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.06.2020 08:07

9 причин для міст та громад перейти до е-послуг у "хмарі"

Експерт Центру розвитку інновацій з побудови Smart City

Світовий тренд переходу до хмари - cloud first - сьогодні є вже не екзотикою, а вимогою часу.

Хмарні обчислення (cloud computing) - це технології, які вже докорінно змінили ІТ сьогодні, і яким прогнозують значний вплив у майбутньому. Такі прогнози пов’язані із перевагами хмари. Хмара, як технологія, що дозволяє використовувати комп’ютерні потужності третіх сторін, створює перший крок до перетворення ІТ на послугу, тобто SaaS - software as a service.

Світовий тренд переходу до хмари - cloud first - сьогодні є вже не екзотикою, а вимогою часу. В Україні це особливо актуально для міст та ОТГ, які проходять зараз процес цифрової трансформації. Більш того, в червні 2020 Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт   №2655 про хмарні послуги, відтак перехід до хмарних технологій скоро стане неминучим. Переходити до використання ІТ-інструментів громада може довго і дорого, або швидко та економно. Останнє якраз можливо завдяки хмарним сервісам. 

Проте, коли громада просто користується хмарними технологіями, тими ж Google docs та Google excel, це ще далеко не свідчить про ефективність її роботи (хоча якщо бути відвертим то і це для нас вже досягнення). Про таку ефективність можна говорити, коли ОТГ чи місто використовує е-послуги, які містяться в хмарі та ще краще на одній платформі. Тобто, тут йде не про хмару як сервери, а про хмарну послугу (сервіс) - програму чи систему, яка вже розроблена, і завдяки хмарі може використовуватися громадою вже зараз. По суті, SAAS - це як колективне користування.

Громада більше не повинна думати про серверні потужності: купувати свої, чи використовувати хмарні? Адже, хмарний сервіс динамічно використовує мінімально необхідну кількість технічних ресурсів, громаді необхідно лише користуватись такою послугою. Громада просто підключається до такого хмарного сервісу та вже сьогодні користується будь-якою програмою. Все, що їй потрібно для роботи у хмарі це: 

1. Комп’ютер (телефон, планшет)

2. Браузер 

Найбільша перевага хмарних сервісів у їх економності та ефективності. 

Крім вимоги часу щодо переходу до cloud first, є ще ряд причин, які принесуть громаді значні переваги (в т.ч. у вигляді економії коштів) завдяки використанню хмарних сервісів на єдиній платформі.

№1 -  Економія коштів

- У громади не буде необхідності будувати свою серверну, купувати устаткування, ремонтувати його чи удосконалювати з року в рік;

- Громаді не потрібно буде наймати ІТ-спеціалістів чи інженерів, які будуть за цим всім слідкувати та виконувати необхідну підтримку, це все виконується надавачем послуг та включено у вартість;

- Також громада економить кошти на електроенергії, яку споживають сервери.

№2 - Забезпечення захисту даних від втрати
Коли різні ІТ-інструменти зібрані на хмарній платформі, спостереження за ними відбувається централізовано і надійніше, напротивагу локальним інформаційним системам, де пошкодження цілісності даних може лишитися непоміченою. 

№ 3 - Не потрібні потужні користувацькі комп’ютери
На відміну від програмного забезпечення для персональних комп’ютерів, громаді не потрібно купувати ці потужні користувацькі комп’ютери, скоріш за все, наявні - легко впораються, адже для запуску хмарного сервісу достатньо лише браузеру. 

№4 - Менше витрат на закупівлю програм та їх оновлення
У громад та міст існують однакові типові задачі у їхній роботі, як-то: ведення обліку громадян, їх міграції, надання їм послуг, управління бюджетом, земельними ресурсами, майном громади тощо. Часто і стратегічно помилково, громади замовляють у ІТ-компаній розробку одного і того ж програмного продукту, у той час, коли на ринку вже й так їх існує достатньо. Рішення - це помістити такі програми у хмару та перетворити їх на сервіс. Це значно скорочує витрати розробників, а значить і кінцеву вартість сервісу для громад

№ 5 - Динамічне масштабування 
Якщо ви встановлюєте програму у себе на комп’ютері та працюєте з величезними об’ємами даних, а для великих громад та міст - це неминучий процес, то рано чи пізно стикаєтесь з тим, що не вистачає місця для збереження даних. Хмарні сервіси дозволяють  швидко отримувати додаткові потужності, у разі необхідності. Або ж так само швидко відмовлятися від надлишкових потужностей, якщо зникла потреба у них.

№ 6 - Доступність з різних пристроїв без прив’язки до робочого місця.
У громад та міст, що перейшли до хмари, тепер немає проблеми одного комп’ютера, де знаходиться все. І, аби отримати доступ до даних сервера організації, треба обов’язково мати доступ у середині цієї організації. З хмарним сервісом ваші дані не прив’язані до залізяки, і тому дані доступні з інших комп’ютерів, планшету чи навіть телефону.

№7 - Завжди актуальна та оновлена інформація. 
Завдяки колективному використанню, хмарними сервісами, вони розвиваються значно динамічніше та відповідно до реальних потреб громади. 

№8 - Єдина інформаційна хмара
Завдяки тому, що хмарні сервіси знаходяться в єдиному інформаційному просторі та використовують єдину платформу, доступ до даних відбувається у лічені секунди, і не потрібно виконувати складну інтеграцію систем, аби дістати потрібну інформацію. Тож, ви вже не мусите написати службову записку у сусідній відділ, про надання необхідної вам інформації.
До прикладу такої інформаційної хмари - Єдина система даних (Центр розвитку інновацій).



№9 - Повний контроль даних
Сучасний світ динамічний, тому ОТГ теж змінюються: розширюються або роз’єднуються, відтак, залишається питання передачі даних. Завдяки єдиному інформаційному простору передати дані по населеному пункту від однієї ОТГ до нової можна за лічені хвилини.

Прикладом реалізації такого хмарного рішення для українських міст та громад є платформа “Е-Рішення”, яка надає доступ до програм-у-хмарі (хмарних сервісів) таких, як: Реєстр громад, адрес, майна, ГІС-система, Бюджетний модуль, Картка жителя, Реєстр дітей, система “Бухгалтерія” та е-документообіг для громад, Економічний профайл громади тощо. Сьогодні цими хмарними сервісами вже користуються та приймають ефективні рішення на основі даних у столиці та понад 50 ОТГ України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]