Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2020 16:40

Ситуаційний центр - як інструмент запобігання та протидії надзвичайним ситуаціям

Експерт Центру розвитку інновацій з побудови Smart City

Такі центр сьогодні діють по всьому світові, відомі як “Command and control centers”, та допомагають владі мати в одному центрі дані з усіх ключових інформаційних системи.

Сьогоднішня світова пандемія - це той “чорний лебідь” Нассіма Талеба - ситуація, яку практично неможливо було спрогнозувати, але яка має кардинальний вплив на всі соціально-економічні процеси. Проте, хоча появу цієї пандемії та подібних надзвичайних ситуацій важко спрогнозувати, їхній негативний ефект можна мінімізувати, завдяки використанню сучасних технологій. Прикладом останніх є Ситуаційний центр - своєрідний цивільний штаб оперативного реагування та запобігання надзвичайним ситуаціям. Такі центр сьогодні діють по всьому світові, відомі як “Command and control centers”, та допомагають владі мати в одному центрі дані з усіх ключових інформаційних системи, що дозволяє випрацювати ефективні сценарії реагування та організувати виконання цих сценаріїв.

Що таке Ситуаційний центр?

Ситуаційний центр складається з устаткування (комп’ютерів, інтерактивних екранів, різного роду процесорів тощо), програм для інтеграції існуючих у місті інформаційних систем, а також програм для обробітку даних (очищення, перевірка, сортування) та аналізу цих даних (виявлення патернів, на основі яких можна будувати прогнози). Дані у режимі реального часу візуалізуються на дашбордах для кращого сприйняття та виокремлення ключових показників, на основі яких буде прийматися рішення. Ситуаційний центр - це поєднання роботи технологій та провідних експертів, які слідкують за даними у Центрі та пропонують свої сценарії реакції на НС, згідно з їхнім досвідом. Перелік інформаційних систем, які забезпечують такий Центр даними може бути доволі різноманітним, але якщо узагальнювати, то це можуть бути такі технології:

Система відео-спостереження
Система Gis
Реєстр жителів
Реєстр юридичних осіб
Реєстр майна
Система smart parking
Система smart lightining
Система управління твердими відходами
Інтелектуальна система управління трафіком (ITMS)
Система управління Wi-Fi
Система моніторингу навколишнього середовища, датчики шуму
Системи SCADA (вода, електрика тощо)
Система E-government
Система E-Health
Інші інформаційні системи

Для чого потрібний Ситуаційний центр?

Основна місія таких центрів - це своєчасно, а в ідеалі й заздалегідь, забезпечувати управлінців актуальною інформацією про місто для прийняття рішень.  

Такий центр створюється програмістами та експертами з побудови smart city для лідерів місцевого рівня, очільників департаментів, міських голів та рад, громад.

Основні функції Центру:

- Моніторинг ситуацій в громаді та місті online

- Допомога в прийнятті ефективних рішень

- Платформа для спілкування з громадою

- Платформа міста для інформування про надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків.

- Контроль роботи комунальних служб

Як інструмент моніторингу ситуацій у громаді, Центр збирає дані від ІТ систем про різного роду інциденти, транспортну ситуацію, фінансовий стан, стан доходів та витрат, інформацію про освіту в громаді з можливістю візуалізувати цю інформацію. 

До прикладу, розберемо конкретні сценарії ситуацій із життя громади чи міста.

Онлайн-моніторинг подій для влади

Якщо у місті трапляється інцидент, то вся інформація про нього, отримана як від жителів, так і від комунальних служб передається до Центру та відображається на дашбордах у мера міста чи інших відповідальних осіб.


Виважена організація заходів

Влада громади чи міста має доступ до моніторингу перебігу громадських або публічних заходів у реальному часі, що дає можливість уникнути накладок, зіткнень протилежних сторін, планувати трафік, та інші активності (прибирання територій, ремонт доріг).

Влада та громада моніторять транспорт онлайн 

Ситуаційний центр дозволяє відстежувати переміщення транспорту онлайн. Коли трапляється якийсь інцидент, де долю людей можуть вирішувати хвилини, вирішальну роль грає швидкість реакції та надання допомоги. На екранах Ситуаційного центра видно, де відбувається інцидент, та який найближчий транспорт для реагування. Таким чином, технології допомагають запобігати лиху та рятувати життя людей.

Дані про лікарні 

СитЦентр може завдяки даним про вільні місця в лікарнях та вихід на роботу медперсоналу, оперативно поміщати хворих та не створювати черг у лікувальних закладах.

Керування небезпечними пожежами

Якщо раптом так стається, що внаслідок ДТП займається автівка, а у Ситуаційному центрі бачать, що під землею, де знаходиться машина пролягає газопровід, то найоперативніші сили вживаються саме на гасіння цієї пожежі, адже її наслідки можуть бути фатальними для багатьох людей.

Як результат:

Лідери прийняття рішень громади мають зручний доступ до оперативної інформації

Ефективне керування громадою внаслідок оперативного доступу до даних

Можливість планування продуманих заходів на основі аналізу даних

Жителі відчувають турботу та захист


Сьогодні для наших органів влади ще залишається викликом наявність актуальної інформації для прийняття рішень. Тому такі Ситуаційні центри можуть вирішити не тільки питання наявності інформації, але й ефективне використання її, з урахуванням сценарію, яким ми хочемо бачити наше майбутнє. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]