Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2019 16:58

Як територіальна громада може управляти Big Data

Експерт Центру розвитку інновацій з побудови Smart City

IT-інструменти для управління громадами та містами.

Сьогодні внаслідок процесу децентралізації в Україні утворилось близько 700 територіальних громад. З однієї сторони таке укрупнення є першим кроком до ефективного управління місцевими ресурсами. Але з іншої - це виклик для громад, адже у їхніх руках сьогодні зосереджується великі масиви даних: про людей, нові об’єкти для ОТГ та процеси, які між ними відбуваються. Жителі змінюють прописку, переїжджають, створюють сім’ї, народжують дітей, яким потрібний садок, згодом школа, купують майно, що потребує реєстрації, відкривають бізнеси, взаємодіють з державними органами.

Все життя людини - це продукування даних. Для громади та міст важливо розуміти ці дані, аби приймати рішення з їх урахуванням та створювати кращі умови для життя.


Перш, ніж опрацьовувати дані, будувати різні моделі розвитку ситуацій та прогнозувати майбутнє, необхідно правильно збирати ці дані, приводити до єдиних стандартів. Одним словом, вірно їх розкласти по полицях, аби утворилася певна система. Це початок і база у роботі з big data.

Сьогодні об’єктивна картина у громад по всій Україні така, що більшість з них ведуть свої обліки у ручному режимі, і ще добре, коли це excel, а не doc. Проте це про ситуативні рішення, коли терміново потрібно подати якісь звіти, але це не про стратегію та перспективу. Відтак, таке адміністрування не може бути ефективним та далекоглядним.

У ІТ-компанії FDI розробили для територіальних громад цілу систему по управлінні даними, від їх збирання систематизації, та закінчуючи прогнозуванням, що наразі у роботі.

Уявіть, що ви виходите у відкрите море на риболовлю. Що ви візьмете з собою, аби не повторити долю кубинського старенького Сантьяго? Звісно, це буде надійний човен та відповідне обладнання. Адже ви хочете бути успішними, а не зробити аби-як, надіючись на волю богів. Така сама сьогодні ситуація з розвитком територіальних громад України.

Вони об’єднуються, аби бути сильнішими та успішнішими. Але сила - це знання з однієї сторони, з іншої - інструменти, які дозволяють ці знання використати. ОТГ виходять сьогодні у відкрите море, де їх чекають багато небезпек, пов’язаних з ефективним управлінням: як збільшити надходження до місцевого бюджету, як планувати його використання, на що у першу чергу витрачати, коли і де побудувати дитячий садок, школу, чи можливо на це знайти інвестора, а як це зробити, що для цього потрібно? Ми надаємо громадам ІТ-інструменти, які дозволять їм знайти відповіді на ці питання. Ми у FDI даємо їм надійний човен та обладнання, їхня задача користуватися і насолоджуватися своєю Великою Рибою.




Є певна основа - це база для аналізу даних громади та міста. Це власне і є приведення до єдиних стандартів усіх даних. На цій базі установлюються різні реєстри: територіальної громади, комунального майна, єдиний адресний простір, реєстр немовлят та дітей, картка жителя, реєстр пам'яток, реклами, постачальників та ін.

Але аби містам та громадам не бігати по всім різним реєстрам, вони інтегруються в один - наче річки стікають до моря - у Єдиний муніципальний реєстр, до якого вже можна застосовувати інструменти business intelligence.


Реєстр територіальних громад. Це база даних всіх жителів, з верифікованими даними. Якщо спрощувати, то це інструмент для прописки за 5 хвилин, коли житель приходить до реєстрата, і йому не потрібно чекати у кілька годинній черзі чи здати паспорт та забрати його через кілька днів. Такий інструмент вже працює у Києві, і це був найбільший челендж, з огляду на кількість жителів у місті. РТГ інтегрований з веб-порталом ЦНАП, де 30% довідок роблять вони, що зменшує навантаження на відділ реєстрації. Одним з актуальних питань для реєстру громад - це де брати актуальну та вірну адресу жителя. Це питання вирішується створенням реєстру адрес.

Облік адрес - це єдиний простір, де зібрані усі адреси міста, села чи селища.
Звичайна гугл адреса не підійде, адже по-перше, це не власність міста, а по-друге, це не юридично вірно дані. Чи то мова йде про прописку, про видачу різних документів, наприклад, про укладення договору про купівлю майна, для всіх цих операцій потрібна юридично вірна адреса. Зараз це челендж, адже документи можуть видатися на квартиру на вулиці “Занковецька”, у той час, коли правильна назва вулиці - “Заньковецька”, а з’ясуватися це може під час оформлення спадщини. І спадкоємець не зможе отримати її через банальне пропущення м’якого знаку у видачі документів. Відтак, такий реєстр більше, ніж актуальний. А сьогодні багато міст ча громад користуються “церковно-прихідними” книгами - старими картами, де записані адреси міста чи селища. І ніхто не знає напевно, чи ця адреса юридично правильна чи ні, адже для кожної адреси є документ згідно з яким вона з’явилась.

Маючи адреси та список жителів за ними, можна аналізувати ці дані на предмет перенаселення району міста, та приймати ефективні рішення на основі аналізу даних. До прикладу, народжується кілька десятків людей у певному районі міста, вони вносяться у реєстр, який показує, що у цьому районі через три роки не вистачатиме місць у дитячому садочку, через завелику кількість дітей тут. Маючи ці факти на руках, громада приймає рішення вже зараз будувати дитячий садок, аби через три роки уникнути проблеми нестачі місць у садках. Також у цьому реєстрі є всі історичні назви вулиць, та їх зміни внаслідок декомунізації.

Реєстр комунального майна. Це система для управління власністю міста. Наприклад, місто збирається здати підвал в оренду для бізнесу. Цей реєстр містить різні модулі оцінки цього підвалу, які дозволяють об’єктивно визначити, що він коштує не 1 гривню, а 20 тис. Також місто отримує дані про статус оплати різних об’єктів і може моніторити, хто заборгував, скільки громада втрачає або навпаки, заробляє та як і коли ці кошти можуть бути використані.

Реєстр реклами  (Сервіс отримання дозволу на розміщення реклами)- це один з інструментів, за допомогою якого місто може заробляти. Проблема у тому що немає офіційного обліку та системи штрафування.

Є місто з рекламними просторами. Аби почепити десь рекламу потрібен список документів. У нас це не менеджериться, і сьогодні бізнес платить 4000 грн хабарів та на завтра його вивіска, порушуючи не тільки закон, але і естетичні норми, буде висіти на фасаді, спотворюючи образ міста. Реєстр реклами дозволяє подати онлайн документи, та отримати дозвіл на розміщення табличок бізнесів на будинках з дотриманням всіх вимог. Коли мова йде про розміщення реклами на білбордах, то часто місто лишається поза цим процесом через посередників, які не тільки не приносять кошти у бюджет, через відсутність контролю, але й інколи порушують естетичний вигляд міста недоречною та незмістовною рекламою. На майбутнє плануємо додати автоматизовану опцію контролю за боржниками.

Реєстр пам'яток - це система для ведення обліку архітектурних пам'яток у містах, селах та селищах. Громада матиме інструмент охорони таких пам'яток, моніторити, які охоронні договори були порушені, де закінчився термін дії,  а також вести облік порушення та посягань на культурну спадщину. Маючи дані, скільки пам'яток на балансі у місті, які з них потребують реставрації, місто може ефективніше планувати свій бюджет.

Єдиний муніципальний реєстр - це свята святих у роботі з big data громади. До цього реєстру стікаються всі дані з інших реєстрів. Якщо до останніх можуть мати доступ лише уповноважені законом особи, то до муніципального можуть мати доступ ті, з ким громада підпише відповідний договір. Допустимо, ви хочете перевірити, чи претендує ця людина на соціальні виплати. Достатньо ввести дані паспорту та можна отримати дані про її прописку, де навчалась та працює,  сімейний стан, податковий статус і тд. У цьому реєстрі є можливість робити вибірки, наприклад, яка кількість дітей у цьому районі стане школярами, та чи достатньо місць у локальній школі. До людей додаються об’єкти та процеси між ними. Наприклад, житель користується карткою киянина для проїзду у метро, і до реєстру приходять дані, що така-то людина, скористувалася карткою у такий-то час, на основі цих даних можна будувати аналітику про завантаженість муніципального транспорту у певні години та приймати рішенні про додатковий транспорт, що покращить якість життя жителів.


Цей реєстр - є SAAS рішенням, і на його базі громада та місто зможуть у майбутньому будувати прогнози прийняття рішень.
Що у підсумку такі інструменти дають громадам? Це не тільки заощадження коштів та їх ефективне використання, але і можливість думати про майбутнє, а головне забезпечувати добробут громади прийнятими заздалегідь рішеннями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]