Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2022 17:03

Отримай свій грант

Експерт з консалтингу у сфері фінансів, оподаткування, обліку та звітності

Можливості для бізнесу

Отримай свій грант

Тиждень тому урядовці виділили чергові 306,5 млн грн на гранти для переробної галузі та садівництва. Ви теж маєте можливість отримати гроші для втілення власної бізнес-мрії. Для цього можете подати онлайн заявку через портал Дія. Але будьте уважні, строки за деякими програмами обмежені.

Цього разу фінансову допомогу  отримають півсотні представників малого та середнього бізнесу:

- 306,5 млн грн — для 40 підприємств, 5 підприємців та 2 фізичних осіб, які вироблятимуть електричне обладнання та неметалеву мінеральну продукцію.

- 14,5 млн грн — для 3 фермерських господарств, які садять на 40 га сади, малинники, плантації лохини та чорниці.

Всього в межах проєкту «єРобота» з липня запущено шість урядових програм, за якими всім охочим держава надає безповоротне фінансування. Обирайте серед них свою та дійте:

1. «Своя справа». Отримайте до 250 тис. на запуск або розвиток будь-якого мікробізнесу. Це може бути пошиття одягу, сервіс, ремонт, пекарня та ін. Даний грант доступний всім — підприємствам та ФОП, новим та наявним. Заявки приймають поетапно до 12.12.2022 р. Головне, щоб ви створили хоча б одне робоче місце та сплачували податки. Тоді повертати грант не потрібно!

2. «Свій сад». Висадіть коштом держави виноградник, фруктовий чи ягідний сад. Для цього вам нададуть 140–400 тис. грн на один гектар, але максимум для 25 гектарів. Подавайте заяву, якщо вже господарюєте на землі площею 1–25 га (у власності чи у користуванні) не менше 7 років.

Схем фінансування за «садовою» програмою дві — 70 % держава та 30 % ваші кошти або 50/50. Також ви зобов’язані створити 3–20 нових постійних та  сезонних робочих місць та працювати мінімум 5 років, сплачуючи до бюджету всі необхідні податки. Інакше маєте повернути всю суму гранту державі.

3. «Своя теплиця». Побудуйте власну теплицю площею 1,6–2,4 га для вирощування овочів чи ягід. Держава безповоротно надасть вам для цього до 7 млн грн за 2 га, але за умови, що утворите мінімум 40 робочих місць, включаючи сезонних працівників, будете працювати не менше 3 років після завершення будівництва теплиці та оплачуватимете податки. Схеми фінансування та вимоги до строків господарювання на землі, як в програмі «Свій сад». За отримані кошти можете закупити насіння, розсаду або саджанці, системи зрошення та обладнання.

Увага! Для подачі заявки вам також знадобиться проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією.

4. «Новий рівень». Відкрийте чи розширьте власне переробне підприємство. Держава надасть вам для цього 8 млн грн. Повертати грант не потрібно, якщо утворите хоча б 25 робочих місць, будете працювати мінімум 3 роки та сплачувати податки.

Дозволена сфера діяльності за даною програмою — АПК, металургія, деревообробка, виробництво меблів тощо. Кошти гранту можете витратити на придбання основних засобів (верстати, технологічне обладнання), їх доставлення та введення в експлуатацію. Схема фінансування також 70 % державних та 30 % ваших коштів або 50 % на 50 %. Заявки приймають поетапно до 16.12.2022 р.

5. «Старт в ІТ»Якщо вже маєте досвід роботи в IT, але зараз втратили роботу чи у простої, можете опанувати нові навички. Ваше навчання на курсах IT-розробників, дата-аналітиків та графічних дизайнерів оплатить держава. Даним проєктом опікується Міністерство цифрової трансформації, а перелік шкіл обмежено. Стипендії надаються в розмірі до 30 тис. грн.

6. «Стартап». Ставайте IT-стартапером у сфері інформаційних технологій. Уряд на конкурсній основі надасть вам для цього безповоротно від 750 тис. грн до 3,5 млн грн. Замість гранту можете отримати 3,5–8 млн грн звичайної фінансової допомоги. Отримані гроші можете витрачати на маркетинг, зарплату, науково-дослідні та конструкторські розробки (R&D).

Нагадаю, що 21 жовтня урядовці проголосували за виділення 67,6 млн грн на мікрогранти українцям для відкриття власної справи та розширення бізнесу.

Загалом же за проєктом «єРобота» вже профінансовано понад 220 млн грн грантів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]