Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2020 14:36

Електронні цигарки як спосіб кинути курити

Аналітик з європейських питань у Consumer Choice Center

Обмеження доступу до вейпінгу шляхом підняття акцизних податків зробить гірше для всіх, але в перше чергу для хронічних курців.

Інноваційний характер вейпінгу дозволив йому швидко набути популярності серед курців. У той же час, оскільки це відносно нова технологія, вона була сприйнята з підозрою по всьому світу, зокрема в Європейському Союзі. Україна - не виняток. З 1-го січня 2021-го року, для електронних сигарет вводиться окрема товарна підгрупа і встановлюється ставка акцизного податку на рівні 1456,33 грн за 1 тис. штук в 2021 році. Щорічно ця ставка буде підвищуватись на 20% до рівня 2516,54 грн за 1 тис. штук в 2024 році.

Останнім часом все більше анти-вейпінгової критики зводиться до того, що вейпінг сприймається як спосіб заманити споживачів до традиційного куріння. Однак, це не так. Чим більше ми обмежуємо доступ до вейпінгу, тим менше курців отримують шанс перейти на більш безпечну та здорову альтернативу. Ми знаємо достатньо про вейпінг, щоб підтримати його на державному рівні, а не обкладати вищими акцизними податками.

Останнє дослідження дослідження про боротьбу з тютюнопалінням та здоров’ям (ASH) у Великобританії зазначає, що  “лише 0,3% тих, хто ніколи не палить, є вейперами (що становить 2,9% вейперів)”. Отже, не можна довести ефект доступу до куріння через вейпінг і багато досліджень показують протилежний ефект. Наприклад, рівень куріння у Великобританії - де державні органи охорони здоров’я заохочують вейпінг як спосіб кинути курити - є найнижчим ніж коли-небудь, і немає жодних ознак того, що вейпінг збільшує рівень куріння.

Більше того, у країнах, які підтримують вейпінг, помітно зменшилась кількість курців порівняно з країнами, що обрали шлях зарегулювання сфери. Одним із останніх прикладів є Австралія, яка дуже вороже ставиться до вейпінгу. Такий підхід має наступні наслідки: боротба з курінням там набагато менш успішна, ніж у Сполучених Штатах, або Великобританії, які є вейп-дружніми країнами. У Великобританії сьогодні курять приблизно на 25% менше людей порівняно з 2013-го роком, тоді як у США спостерігається зменшення на 24%. За той же період в Австралії спостерігалося падіння лише на 8%.

Співвідношення між впровадженням та популярністю вейпінгу, та зниженням рівня паління свідчить про те, що вейпінг є важливою інновацією, яка допомагає людям кинути палити. Звіт Національної академій наук, техніки та медицини США за 2018-ий рік. виявив, що рівень куріння загалом зменшився швидше, оскільки вейпінг став більш помітним у Сполучених Штатах.

Інше досілдження проведене в Англії в 2015-ому році свідчить про те, що вейпінг є на 95% менше шкідливим, ніж традиційний тютюн, і, таким чином, вейпінг рекомендують як спосіб боротьби з курінням у Великобританії. Більше того, вейпінг там навіть пропонують в лікарнях. Франція, Канада та Нова Зеландія послідували цьому прикладу.

Важливо пам’ятати, що попит на сигарети сам по собі є нееластичним, і такі заходи, як заборона реклами та акцизні податки не є ефективними у боротьбі з курінням. Навпаки, вейпінг служить рятівною альтернативою, яка надає курцям можливість зменшити ризики, пов’язані зі здоров’ям, і врешті-решт кинути палити.

Ефективність електронних сигарет як засобу для відмови від куріння незаперечна, оскільки вони спрямовані на курців, а не на тих хто не курить. Останні тенденції, що прагнуть представити електронні цигарки як перший крок до куріння є популістичними. Електронні сигарети допомагають кинути курити, а тому обмеження доступу до вейпінгу шляхом підняття акцизних податків зробить тільки гірше для всіх, але в перше чергу для хронічних курців.

Написано у співавторсті з Майклом Ландлом, директором Світової Асоціації Вейперів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]